SEMNELE TIMPULUI – Liviu ANTONESEI – Scrisoare către Ahmet Altan

Am scris această scrisoare către scriitorul și jurnalistul turc întemnițat de sinistrul regim al lui Erdogan acum ceva mai mult de o săptămînă. Între timp, prin grija jurnalistului Necdet Celik care a tradus-o și prin intermediul avocatului a transmis-o destinatarului, scrisoarea a fost citită de Ahmet, ceea ce mă bucură, poate îi este de oarece sprijin în împrejurările cumplite prin care trece. Dar scrisoarea mea nu este izolată, ci face parte dintr-o acțiune mai amplă de solidarizare a PEN România cu jurnaliștii și scriitorii turci întemnițați sub diverse pretexte inventate, în fapt pentru „delictul” lor de a uza de libertatea de opinie și de expresie. În cazul lui Ahmet Altan au fost invocate niște „gesturi” dintr-o emisiune de televiziune, care l-au și asociat cu tentativa eșuată de lovitură de stat. Prin urmare, 11 scriitori/ jurnaliști români au scris scrisori personale către 11 scriitori/ jurnaliști turci. Detalii în anunțul PEN România de pe site-ul propriu, dar care poate fi găsit și pe pagina de Fb a organizației…

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/WhctKJWQlqXqmvrcCsCbPWsbhhcXPhXpMZdThcPNTKLTHTtpGhZtRLxrHKNnxjmqztHJKJV

Scrisoare către Ahmet Altan…

Stimate Domnule Ahmet Altan,

Iubite confrate,

Tocmai am terminat de citit cartea Dumneavoastră Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat și trăiesc o puternică stare de tulburare generată, în egală măsură, de drama individuală și de cea colectivă, din care cea dintîi este parte. Din păcate, Turcia de astăzi nu este cea visată și măcar parțial realizată de marele conducător care a fost Mustafa Kemal Ataturk.

Am trăit mai bine de jumătate de viață într-unul din cele mai represive regimuri comuniste din Europa, știu deci ce este cenzura și controlul ideologic. Dar oricît de represiv a fost acel regim, nu mi-a aplicat drept sancțiuni decît cîteva interdicții de a publica și, spre finalul său sîngeros, o consemnare de cîteva luni la domiciliu. Și acestea ca măsuri administrative, fără a fi purtat prin tribunale. Nu spun că a fost bine, dar nu se compară cu coșmarul pe care îl trăiți Dumneavoastră. Recunosc că mi-a fost mereu teamă să nu mi se însceneze o cauză penală – se obișnuia așa ceva -, dar o clipă nu mi-a trecut prin minte că unui jurnalist și scriitor i se poate înscena participarea la o tentativă de lovitură de stat!

Eu și colegii mei din PEN România cerem eliberarea imediată a Dumneavoastră și a celorlalți jurnaliști și scriitori turci arestați și condamnați pe nedrept, prin înscenări care nu onorează niciun fel de regim și deplîngem subordonarea politică a Justiției.

Speranța mea este că ne vom puteam întîlni cît de repede, în România, în Turcia sau oriunde, pentru a bea o cafea turcească împreună. Vom găsi o limbă în care să vorbim. Deja mințile și inimile noastre vorbesc o limbă comună.

Vă doresc multă sănătate, vă urez să vă păstrați speranța,

O îmbrățișare fraternă…

Liviu Antonesei, scriitor și jurnalist

28 Martie 2021, în Iași, România…

LIVIU ANTONESEI este un foarte cunoscut scriitor, cercetător, publicist și profesor universitar din Iași…

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro