ortooxacell kiss2022.gif Flax

SCRUM DE SECOL – Adrian CIOROIANU – De azi, de ieri…

1. Canalia de la curtea unui tiran

Ai carte, ai party! [de idei]… Cartea de pe noptieră (1) – 30 iulie 2021… Una dintre lecțiile istoriei, inclusiv a istoriei comunismului, este aceea că tiranii n-ar putea exista fără canalii. Volumul profesoarei americane de Istorie Amy Knight vorbește despre o canalie aproape perfectă: Lavrenti Beria, ministru de interne (1938-1953), șef al poliției politice sovietice NKVD sau, mai simplu spus, mâna și mintea care au comis, în acei ani, crimele tiranului Stalin.

Ca orice canalie care se respectă, Beria spera să preia conducerea PCUS după moartea lui Stalin (martie 1953). Doar că el nu era singura canalie din perimetru! Trădat de foști aliați și prieteni, Beria va fi acuzat că ar fi făcut joc dublu (pentru Hitler, apoi pentru britanici etc.), a fost arestat, judecat (fără apărare!) și executat, în decembrie 1953. Se pare că nici n-a putut fi împușcat în piept, pentru că se târa pe jos, implorând îndurare. Până la urmă, a fost împușcat în cap, de aproape.

În istoria abjecției staliniste, Beria e cu siguranță în Top 3. Cartea a apărut la Editura Corint, în 2018, traducere de Adriana Decu și Dan Criste.

2. 11 septembrie, acum 20 de ani…

Acum 20 de ani intram într-un 11 septembrie special, deși el începuse mai curând banal… Adică rememorez ziua de 11 septembrie 2001, se nimerise o zi de marți, doar ce petrecusem dimineața prin redacția revistei „Dilema” (în clădirea ICR de azi, în București), unde îmi dusesem pe dischetă (!) articolul săptămânal al rubricii mele (revista apărea vinerea), apoi am trecut prin facultate (eram, cred, asistent sau lector atunci), doar pentru amicii colegi, pentru că oricum cursurile universitare începeau pe 1 octombrie… Apoi am mers acasă, am deschis radio pe actualul Actualități, apoi TV în surdină pe ProTv, îmi așteptam soția să vină de la biroul ei, pe la 15h30 am deschis laptop-ul și scriam ceva în momentul în care, la știrile radio românești de la ora 16h numai ce am auzit ceva bizar, parcă despre un incident aviatic la New York. Apoi am dat imediat pe CNN, cred că am văzut în direct al doilea avion înfigându-se în al doilea turn.

Apoi a ajuns acasă soția, apoi am primit o invitație de la ProTv, prin vocea admirabilului om, om de tv și scriitor care simultan este Stelian Țurlea, apoi a venit o mașină pentru a mă duce urgent în studioul ProTv (așa era atunci…), apoi a început acolo o emisiune specială moderată de Cristian Tabără, era ora la care nimeni nu știa nimic sigur despre cine a lovit America, apoi eu am spus că paștunii din Afganistan ar putea juca un rol în povestea talibanilor, dar simultan cu mine mai circula încă varianta că ceea ce trăiam atunci putea fi o răzbunare a armatei roșii din Japonia pentru bombele atomice din august 1945 etc.

Cristi Tabără a moderat bine, emisiunea a durat mai mult decât era prevăzut (pentru că știri noi tot soseau…), apoi eu am fost dus acasă după ora 24h a nopții, apoi, pe tăcute, ca să nu-mi deranjez soția (copilul oricum era la bunici), am deschis laptop-ul și am rescris textul pentru ediția „Dilemei” din ziua de vineri 14 septembrie 2001. În virtutea a ceea ce v-am spus mai sus, am dedicat acel text lui Stelian Țurlea.

Apoi, în timp ce scriam pe laptop, înaintam lejer în ziua de 12 septembrie, dar mie încă nu-mi era clar că vom intra într-o (mereu veche) lume nouă…

ADRIAN CIOROIANU este profesor universitar, reputat istoric, jurnalist, eseist și un important om politic; a fost ambasador al României la UNESCO și este manager al Bibliotecii Naționale a României…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media