PARADIGME DIN POST-IZOLARE – Robert MARIN – Definiții, referințe, eufemisme

  1. Chelios-păros

   „Chelios -păros” este o expresie des întîlnită în discursul politic rusesc, ea face referire la faptul că succesiunea liderilor de stat în Rusia asigură alternanța dintre un personaj atins de calviție cu unul ce posedă o bogată podoabă capilară. Acest tipar poate fi observat începînd cu 1825. Să facem o mică verificare invers cronologică: Putin (chelios) – Medvedev (păros) – Putin (chelios) – Elțîn (păros) – Gorbaciov (chelios) – Cernenko (păros) – Andropov (chelios) – Brejnev (păros) – Hrușciov (chelios) – Stalin (păros)(între Stalin și Hrușciov a mai fost Malenkov care nu arezistat în funcție mai mult de o lună așa că prezența lui în acestă înșiruire este desconsiderată) – Lenin (chelios) -Țarul Nicolae al II-lea (în comparație cu Lenin era păros) – etc.

       2. Nu s-a căsătorit niciodată

   „Nu s-a căsătorit niciodată” este o formulare folosită, în special în a doua jumătate a secolului XX, în necrologurile din presa britanică ca eufemism pentru bărbații homosexuali. În Marea Britanie homosexualitatea a fost ilegală pînă în 1967, acest lucru a generat un întreg vocabular paralel, subtil ascuns în comunicarea cotidiană.

  1. www.loser.com

   Www.loser.com (loser = ratat, perdant) este un domeniu de internet cu funcția principală de a redirecționa utilizatorul către alte pagini web. Începînd cu 8 Noiembrie 2020 site-ul cu titlul „ratat” te trimite direct la articolul din Wikipedia referitor la Donald Trump.

  1. Selfie-ul maimuței

   Un macac negru (macaca nigra), și-a făcut un selfie cu echipamentul fotografului britanic David Slater. După ce această fotografie a devenit publică s-a născut o întreagă dispută legată de drepturile de copyright ale imaginii. În Decembrie 2014, United States Copyright Office (biroul pentru drepturi de autor al Statelor Unite) a declarat că lucrările create de un non-om nu pot purta drepturi de autor.

  1. Scris de cel ce a scris-o

   Multe personalități cu succes în domenii depărtate de arta scrisului, au avut ambiția de deveni și scriitori. Cîțiva au făcut-o dintr-o nevoie autentică, vezi abundența lucrărilor științifice ce au ieșit din penitenciare sub semnătura unor condamnați pentru corupție în România, majoritatea însă au făcut-o din vanitate.  Saddam Hussein, fostul președinte al Iraqului, a scris patru romane și cîteva poezii. Într-un act necaracteritstic de umilință, Saddam și-a semnat primele două cărți cu un pseudonim des utilizat în scrierile arabice de cei ce își doreau anonimatul: „Scris de cel ce a scris-o”.

      6.Fenomenul parbrizului

   „Fenomenul parbrizului” este o observația că, în vremurile recente, din ce în ce mai puține insecte mor pe parbrizurile mașinilor în mers.  Constatarea acestui declin a condus la studii științifice, cum ar fi cel din Danemarca dintre 1997 și 2017 ce a măsurat o scădere cu 80% a numărului de insecte strivite pe parbrizuri. Reducerea masivă a populațiilor de insecte este atribuită în special acțiunilor omului de exploatare a terenului, de folosire a pesticidelor și de contribuția acestuia la schimbările climatice.

ROBERT  MARIN este absolvent de Arhitectură și de… „Carabellă”  târgovișteană.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro