Mâine, la Mănăstirea Dealu, manifestări pentru comemorarea lui Mihai Viteazul

Distribuie:

Mâine, de la ora 11:00, Mănăstirea Dealu va găzdui o manifestare dedicată celor 412 ani de la asasinarea marelui voievod Mihai Viteazul. Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Arhiepiscopia Târgoviştei şi primăria Aninoasa. În cadrul evenimentului, vor avea loc o slujbă de pomenire a sufletului marelui voievod şi o depunere de coroane la cripta în care este înmormântat capul acestuia.

 În condiţiile din prima jumătate a anului 1601, când se întrezăreau perspectivele unei noi uniri româneşti, perspectiva nu convenea împăratului habsburgic, Rudolf al II-lea. Din ordinul său se pune la cale înlăturarea fizică a domnitorului român, şi la 9/10 august 1601, la 3 km sud de Turda, Mihai Viteazul este ucis de generalul Gheorghe Basta. Capul său este luat de unul dintre căpitanii domnitorului şi înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgovişte. Pe lespedea sa de piatră de la Mănăstirea Dealu stă scris: “Aici zace cinstitul şi răposatul capul creştinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi Moldovei.”

Recent, primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, declara că ar dori să ia capul voievodului de la Târgovişte pentru a-l duce pe plaiurile natale craiovene. Autorităţile dâmboviţene au reacţionat, atunci, imediat şi au precizat că nu vor permite un asemenea fapt.


CITEŞTE ŞI: Domnitorul Mihai Viteazul, pomenit la Târgovişte cu ocazia împlinirii celor 412 ani de la asasinare

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro