Legenda celor 12 cojoace ale Babei Dochia şi ce obiceiuri se respectau în trecut de 1 martie

Potrivit credinţei populare, începând cu de astăzi, 1 martie, Baba Dochia începe să se scuture de cele 12 cojoace, cu care s-a îmbrăcat când a plecat cu oile la munte. Se spune că, de fapt, cele 12 cojoace simbolizează şase zile bune şi şase rele. Legenda babei Dochia reprezintă de fapt lupta dintre Bine şi Rău, dintre primăvară şi iarnă, luptă din care mereu iese victorios Binele.

Aşa cum ne spune muzeograful dâmboviţean Cristina Stana, cele 12 cojoace ale Babei Dochia reprezintă lunile anului, iar moartea ei este simbolul sfârşitului anului vechi, al iernii. Potrivit informaţiilor culese de aceasta, în alte zone cojoacele Babei Dochia sunt fie mai multe, fie mai puţine. De exemplu, în zona Sighetului, se spune că Baba Dochia are 14 cojoace, iar în alte zone sunt doar 9, până la Sfinţii Mucenici. “Înainte, după cele 12 zile, după purtarea mărţişorului, se dezlega mărţişorul şi se punea într-un pom tânăr, iar fetele îşi cumpărau cu moneda de argint care se dăruia în trecut, în loc de mărţişor, brânză, pentru a avea o faţă curată şi albă ca laptele tot timpul anului.”, spune muzeograful.

Se spune că punerea mărţişorului într-un pom tânăr reprezintă sănătate, iar în funcţie de cum înflorea şi rodea pomul resectiv aducea noroc purtătorului mărţişorului. Astăzi, acest obicei nu se mai respectă, însă, mărţişorul fiind purtat în funcţie de preferinţele fiecăruia, iar Ziua Mărţişorului transformându-se într-o sărbătoare a femeii.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro