ortooxacell kiss2022.gif Flax

La Muzeul Poliției Române poți vedea uniforma celui mai mare criminalist roman, Dumitru Ceacanica (galerie foto)

 

Dumitru Ceacanica a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi renumiţi criminalişti români.
S-a născut la 27 octombrie 1918, la Cernavodă, judeţul Constanţa, părinţii săi fiind ambii de origine greacă (Constantin şi Eufrosina). Îşi pierde tatăl încă de la o vârstă fragedă, iar pentru a obţine cetăţenia română pleacă şi luptă pe front în al doilea război mondial, de unde se întoarce datorită problemelor de sănătate.

Începând cu anul 1945 se angajează iniţial ca “informator diurnist” în Prefectura Poliţiei Capitalei. Iar din luna august a aceluiaşi an este numit „comisar ajutor” deşi în dosarul său de la Securitate scrie că avea doar patru clase gimnaziale, ulterior făcând şi liceul. În 1948 devine comisar, după care a urcat treaptă cu treaptă în carieră chiar şi după înfiinţarea Miliţiei, în 1949. S-a remarcat destul de repede dând dovadă de perseverenţă şi fler, fiind apreciat în special pentru faptul că era un autodidact. Ştia medicină legală şi psihologie criminalistică.
Printre cazurile celebre la care a lucrat se numără „Rîmaru” (supranumit şi Jack Spintecătorul Bucureştiului din anii ‘70), “Omul cu ciocanul” (un criminal în serie care a îngrozit Cluj-Napoca în 1973), “cazul Anca” (o tânără din Sibiu venită la facultate în Bucureşti a fost ucisă, bucăţile trupului fiind împrăştiate în diverse zone ale oraşului) şi multe altele, foarte puţine dintre ele rămânând cu A.N. (Autori Necunoscuti). Cei care au lucrat cu el povestesc că avea un fler de excepţie, cunoştea foarte bine psihologia infractorilor şi mai ales a criminalilor în serie, fiind foarte atent şi perseverent. Evident că au existat şi cazuri la care a lucrat şi la care nu au fost descoperiţi făptaşii. Cel mai cunoscut dintre acestea este furtul de tablouri de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, comis în anul 1968.
A fost un personaj controversat, dar infractorii acelor vremuri se temeau teribil de el, ba chiar în jargonul infractorilor dar şi al subalternilor făcându-şi apariţia şi împământenindu-se expresia “Să moară Ceacanica!” În 1992 este avansat post-mortem la gradul de general-maior.

Dar uniforma lui Dumitru Ceacanica nu este singura uniformă ce ascunde o istorie impresionantă. Mai puteți vedea la Muzeul Poliției Române uniforma primei femei ofițer de miliție din județul nostru (foto 2), Irina Athanasiu, despre care  se spune că era foarte bună în meseria sa.

 

De asemenea, mai puteți admira uniformele din perioada interbelică, uniforme militare școlare, de la cele două licee de profil din Ploiești și Buzău, desființate, însă, ulterior.

Alte piese din muzeu au fost donate de șefi de delegații din Indianapolis, Israel, Germania, China, Canada, SUA, Belgia.

 

Informații de background

Ideea înfiinţării unui Muzeu al Poliţiei Române la Târgovişte – oraş cu însemnate repere  istorice – s-a născut în anul 1998, când o delegaţie a I.P.A. – Regiunea Dâmboviţa, împreună cu colegi din regiunile Braşov şi Timiş, cu asistentul secretarului general şi cu trezorierul naţional au efectuat o vizită în Ungaria.

Printre obiectivele vizitate s-a numărat şi Muzeul Poliţiei Maghiare, cu rol de liant între comunitate şi poliţişti. De aici a venit ideea înfiinţării unui muzeu similar şi în ţara noastră.

Încă de la început  au fost alături şi s-au aliat iniţiativei – preşedintele Secţiei Naţionale, membrii Comitetului Executiv Naţional, precum şi conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa, cu sprijinul cărora s-au început primele pregătiri.

Ca urmare a acestor demersuri, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a hotărât concesionarea, către I.P.A. – Secţia Română – pe termen de 50 de ani, a unui imobil situat în Târgovişte, pe Calea Domnească, nr. 187. Clădirea – monument istoric important – a necesitat consolidări, tencuieli interioare şi exterioare, reamenajarea spaţiilor interioare, înlocuirea uşilor şi a ferestrelor degradate, precum şi amenajarea spaţiului aferent din exteriorul clădirii.

 

Astfel, la 7 iulie 2000, într-o atmosferă de mare sărbătoare şi-a deschis porţile publicului larg Muzeul Naţional al Poliţiei Române – singurul muzeu cu acest profil din ţara noastră. (www.politiaromana.ro). Muzeul Poliției Române este deschis de marți până duminică, între orele 09.00-17.00 și poate fi vizitat contra unei taxe de 2 lei, pentru adulți, și un leu, pentru copii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media