ortooxacell kiss2022.gif Flax

JURNAL DE CORPORATIST – Teodor Constantin BÂRSAN – Exodus 90…

   Am descoperit de curând o aplicație pe Appstore, aplicația valabilă pentru mai toate tipurile de smartphone al cărei nume este Exodus 90. O aplicație atipică… Exodus 90 nu își propune nici să mă relaxeze prin jocuri, nici să îmi arate cele mai bune localuri și cea mai bună mâncare din oraș ci are un scop unic spiritual. Sigur, poate mai există și alte aplicații spirituale sau măcar tangențial spirituale. În Exodus o spune chiar așa, este un exercițiu spiritual menit prin citire, contemplație și rugăciune zilnică să te aducă în mijlocul israeliților lui Moise, să-ți dai seama de realitatea ta și, dobândind grația Lui Dumnezeu, să te scoată din Egiptul tău, Egiptul situației în care te afli. 

   Mi s-a părut foarte interesantă aplicația și, în special, această expresie a Egiptului personal, pentru că orice am face, ceva, o problemă, obstacol, viciu, păcat, o obsesie ne poate ține sclavii în Egiptul nostru. Tot în Egipt prin secolul 4-5 d.C Sfinții Părinți ai Deșertului își găseau în Valea Nitriei, în Sketis, în pustietatea Egiptului, solitudinea, liniștea, lupta cu păcatele, cu sine, cu demonii, dar și izbăvirea Lui Dumnezeu printr-un exercițiu spiritual profund și prin rugăciune continuă, smerenie și asceză. În Exodus 90 ni se spune că, deși israeliții erau numeroși și puternici, erau ținuți în sclavie de către egipteni datorită mentalității și modului în care trăiau, erau obișnuiți cu viață de sclavi, cu sclavagismul, astfel încât atunci când Moise cu ajutorul Lui Dumnezeu i-a scos afară din Egipt, unii încă murmurau și gândeau că e mai bine să se întoarcă în Egipt, decât să înfrunte toate obstacolele ce li se iveau în cale pe drumul către libertate. Iar pentru că în loc de gratitudine, ei au arătat îndoială și nerecunoștință, multe generații au trebuit să facă acest drum sinuos al libertății, libertate care însemna obediență și încredere totală în Dumnezeu. 

   Egiptul meu poate fi oricare situație în care mă aflu și din care nu pot și nu vreau să scap, deși sunt ținut cu forța îmi convine din confort și ignoranță. Poate că Egiptul meu este această țară de la capătul Europei și țara promisă  este România. Pentru mulți dintre noi țara promisă este România. Și este foarte posibil că atunci când ne întoarcem în țara făgăduită să o găsim acoperită de deșert și să nu o mai recunoaștem. A trecut mult timp pentru ca israeliții, după multe încercări și lupte, să reușească să trăiască în Țara Făgăduinței. 

   Și Martin Luther King vorbea de o țară a făgăduinței în care credea cu tărie, o țară în care egalitatea, înțelegerea și iubirea de frate erau valorile adevărate, erau normalitatea și nu ura de semeni, cum era la momentul respectiv în acel Egipt în care trăia. Țara Făgăduinței nu era o oază, așa cum nu este un resort unde ne instalăm fără niciun efort, fie că vorbim de o situație anume sau de România. Poate că vorbesc de amândouă, pentru că România pentru mine are o profundă dimensiune spirituală. Orice succes în plan spiritual cere puțin sacrificiu și cere efort. Poate că și aici e loc de o reformă, o reforma spirituală, metafizică, o metanoia că să putem regăsi România, țara promisiunii așa cum este ea și nu acoperită, așa cum ne apare, de furtuni de deșert. 

   Poate că deșertul și furtunile sunt în noi…

 

TEODOR  CONSTANTIN  BÂRSAN este sociolog, poet și prozator, corporatist de… Irlanda, dar nu a uitat Târgoviştea adolescenţei lui…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media