JURNAL DE CORPORATIST – Teodor Constantin BÂRSAN – Corporatistul si marea, fantomele prezentului

Distribuie:

Nu mi vine să împărtășesc nimic din vacanța mea. Parcă aș lua din farmecul ei. Pentru că nu a fost o simplă vacanță, am fost transpus într-o altă lume. Și nu, nu m-am prăjit la soare în Dubai, Creta, Cipru, Caraibe sau Tenerife cu un mojito în mâna pe plajă, o brasilera la dreapta și o cubanita la stânga. Poate data viitoare. Am văzut însă oceanul. L-am văzut furibund, cu valuri uriașe revărsându-se asupra orașului, l-am văzut în dimineți și seri senine cu nori în nuanțe de roz. Și nu am mai avut nevoie de nimic. Dincolo de farmecul oceanului, orășelul avea el însuși o istorie interesantă, lucru de altfel descris într-un articol mai vechi. Și nu ar fi turnurile sau castelul sau bisericile vechi de 800 de ani, care m-au impresionat, nici hotelurile în stil Georgian sau Regency construite acum mai bine de 200 de ani, de lorzi englezi. În acest orășel, Youghal, fiecare piațetă , colț de stradă era o lecție de istorie. Plachete memoriale și postere stradale spuneau povestea martirilor, eroilor sau artiștilor orașului.

Orașul avea și o aplicație care te ghida, de la plaja cu povești de nave fantome până la cimitirul muzeu, turnul construit de vikingi sau turnul cu ceas și fantoma vrăjitoarei Florence Newton. Dar valorificarea istoriei și a legendelor nu e un lucru unic în Youghal, în cam toate orașele irlandezii pun în valoare evenimentele istorice. Fie că este vorba de barul frecventat de James Joyce sau patul în care a dormit un rege sau o regină, nimic nu este lăsat la voia întâmplării.

Singurele obiective care sunt, să zicem protejate excesiv sunt acele dolmene și monumente neolitice, morminte sau locuri de sacrificiu, fairy forts, așa cum le spun irlandezii, datând de mii de ani, învăluite în superstiții care de multe ori sunt inaccesibile turiștilor. În Irlanda, dărâmarea unei asemenea monument (și sunt mii doar în sudul Irlandei) pentru a construi străzi sau autostrăzi sau pentru orice altă construcție este interzisă. Argumentele diferă. Fermierii cred că zânele nu trebuie deranjate, alții spun că sunt portaluri demonice, iar alții spun că sunt monumente istorice de o valoare inestimabilă.

Oricum ar fi, de la arheologi, istorici la preoți și fermieri toți sunt de acord că trecutul trebuie înțeles, apreciat și respectat. Modul în care o națiune își înțelege și valorifică trecutul, strămoșii și eroii spune multe despre acea țară. În România nu spune nimic. Este o tăcere totală. Nu pentru că România nu ar avea o istorie, o cultură bogată… În Irlanda fantomele sunt spiritele oamenilor care au trăit acum sute de ani. În România fantomele suntem noi.

TEODOR  CONSTANTIN  BÂRSAN este sociolog, poet și prozator, corporatist de… Irlanda, dar nu a uitat Târgoviştea adolescenţei lui…

 

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro