ortooxacell kiss2022.gif Flax

JURNAL DE CORPORATIST – Teodor Constantin BÂRSAN – Certitudinea libertății și libertatea incertitudinii

Ca orice om, am certitudini și convingeri clare și solide, cimentate, adânc înrădăcinate. Sunt însă depășite numeric de incertitudini, ruminații, idei confuze. Nu am, pe ansamblu, o viziune clară asupra realității externe, sociale, culturale, politice. Am ipoteze, teorii, obiective cu care pot lucra, pe care pot să le confirm sau să le infirm. De la simpe opinii, la ipoteze, la teorii, la certitudini, este o cale lungă și grea. Îmi place să cred, cel puțin, că am o gândire critică și analitică și nu las orice idee să „atace” nucleul convingerilor și certitudinilor mele. Dar, iată că aceasta este o percepție pe care o am asupra mea, asupra convingerilor și motivațiilor mele. Și poate fi eronată sau nu neapărat eronată, nu putem spune despre o percepție că este eronată, ci este subiectivă. Nu dețin adevărul absolut nici atunci când este vorba de percepția mea asupra percepției mele proprii sau asupra modul în care mă percep, percepând realitatea. Știu, pare un labirint al ideilor, ceva alambicat și complex. Acest mod, această modalitate a mea de a mă percepe atât pe mine, cât și realitatea mă ajută să filtrez cumva informațiile cu care intru zilnic în contact.

Trăim într-o eră sau poate mereu am trăit așa, încât luăm orice informație primită de la o organizație, instituție, sistem pe care noi l-am definit ca autoritate, ca fiind adevărul, literă de lege, argument incontestabil. Nu ne mai obosim să găsim argumente sau temeiuri, resurse care să susțină o afirmație sau alta, pentru că informațiile pe care le primim le internalizăm imediat ca certitudini. De multe ori aceste certitudini ne confirmă un anumit bias, anumite prejudecăți, frici, frustrări sau, pur și simplu, anumite opinii. Același outlet mass media, aceeași televiziune care ne avertizează, de zeci de ori pe zi, despre o criză iminentă, aceeași televiziune care ne arată, mai târziu, că există un remediu miraculos pentru acea criză, care are monopol asupra adevărului, iar noi i-am încredințat cheile porților percepției noastre și controlul asupra minții noastre. Acest control ne va influența nu numai opiniile, ci și interacțiunile cu ceilalți. Libertatea de a gândi este un drept inalienabil, dat de Dumnezeu , un drept pe care nimeni nu ni-l poate lua. Este un drept la care doar noi putem să renunțăm, Și de multe ori renunțăm în schimbul iluziei siguranței, securității, fericirii. Problema cu adevărat gravă este că devenim dependenți de acest schimb, devenim dependenți de tonul vocii lor pe care îl auzim la radio sau la televizor, de mimica, gestica, de limbajul lor nonverbal, de opiniile, de argumentele și ideile lor, în sfârșit, de minciunile lor.

Este necesar să avem certitudinea libertății noastre (de gândire) și libertatea incertitudinii. Adicția în acest caz se tratează foarte greu, este nevoie de o cură de idei, un post de informații, de exerciții de gândire, simplitate și curaj. Poate că asta ne lipsește, curajul..

TEODOR  CONSTANTIN  BÂRSAN este sociolog, poet și prozator, corporatist de… Irlanda, dar nu a uitat Târgoviştea adolescenţei lui…

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media