Jipa și Cristache, o prietenie așternută în paginile a două cărți lansate aseară

Distribuie:

Seara trecută, 20 noiembrie, începând cu ora 18:00, la Teatru Tony Bulandra, a fost despre o poveste a prieteniei, a memoriei și despre prezent.

Editorialiștii Gazeta Dâmboviței, actorul Puiu Jipa și bunul lui prieten Ionuț Cristache și-au lansat în două cărți diferite, „Jipoeme” și „Cercei în buric”, aceeași poveste.

„De ce te temi?, de cine de temi? Ți-e teamă că o să cazi în abis? Nu există neant, nu există vid. Îndrăznește! Viața nu are alt țel decât acela de a fi liber și frumos.”, transmite la începutul prezentării volumelor, Ionuț Cristache .

Acesta, deși a început să publice articole în revista “Transilvania” sau în “România Literară” de la 20 de ani, primul roman a apărut mult mai târziu, în 2002, şi s-a numit “Calendarul cu patimi”, o poveste tristă de dragoste. La numai doi ani distanţă, apare romanul “Gândul lui ca o rugăciune”, iar în 2007, la Editura Trei, “Ingrid târfa”, carte care s-a vândut în 2000 de exemplare. Cărţile au fost scrise cu mulţi ani înainte, dar nu a simţit nevoia să le publice în anii ’90.
În această seară, profesorul Ionuț Cristache, a lansat cel de-al patrulea roman care se numeşte “Cercei în buric”. Acesta întruchipează povestea adevărată a unui actor care-şi pierde memoria şi pe care nu şi-o regăseşte în altă parte decât pe scena teatrului său.

„Profesorul de Filosofie este un tip foarte complicat, te duci la curs și nu înțelegi nimic, sau înțelegi câte ceva și ai vrea să-ți dai cu părerea despre mai multe lucruri legate de filosofie.

Profesorii sunt în fel de ciuperci care va prind trunchiul și încearcă sa va extragă o parte din vitalitate pentru a exista, pentru a rămâne ei tineri pe mai departe. Mi se pare absurd când trimiți un profesor de filosofie la pensie. Cum să-l trimiți la pensie în floarea vârstei și a gândirii.”, descrie MC Ranin, directorul teatrului târgoviștean ( și personaj în roman) activitatea profesorului Cristache.

Volumul de „Jipoeme” a lui Corneliu Jipa, conține mici poezioare, cu o cantitate foarte mare de emoție și expresivitate, versurile, inspirate din evenimente reale, te captează și te fac sa intri în povestea autorului.
Pentru a face mai ușor de înțeles povestea celor două cărți, actorii teatrului Tony Bulandra, precum Mircea Silaghi, Delia Lazăr, Ana Maria Carablais, Ilie Iordan, Radu Câmpean, au pus în scena și au dramatizat scurte fragmente din „Cercei în buric”, făcând un spectacol din lansarea cărților.

Criticii literari au fost elevii Colegiului Național „Constantin Carabella”, iar Raluca Dobre, Bogdan Marius (Amer1knu) și Bianca Ioana Cristea au cântat și au menținut o atmosferă plăcută în Sala Mare a teatrului Tony Bulandra.

Prezentarea celor două volume s-a terminat lăsând atmosfera unei seri liniștite în care a dominat prietenia, actoria, muzica bună și o poveste despre două cărți.

 

Larisa Ungureanu

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro