Istorie tencuită! Urmele gloanţelor care l-au ucis pe Ceauşescu au fost acoperite cu ciment

zid_ceausescuZidul unde au fost împuşcaţi în 1989 soţii Ceauşescu, la unitatea militară din Târgovişte, a fost tencuit în primii ani după Revoluţie, astfel că nu se mai regăsesc urmele de gloanţe, iar acum reprezentanţii Complexului Muzel Curtea Domnească din Târgovişte caută o metodă de restaurare. La fosta unitate militară de la Gara Târgovişte, unde a avut loc execuţia soţilor Ceauşescu, autorităţile locale au hotărât să amenajeze un punct muzeal, pentru că sunt multe solicitări pentru a fi vizitat acest loc.

Până recent puţine persoane ştiau că acest zid a fost tencuit. Asta pentru că după Revoluţie unitatea militară a mai funcţionat câţiva ani, apoi clădirile şi curtea unităţii au stat părăsite, însă erau în aceeaşi curte cu o unitate de jandarmi, zona era păzită, iar accesul interzis. ”Într-adevăr zidul, unde s-a pus în practică sentinţa completului de judecată în 25 decembrie 1989, a suferit nişte modificări în timp, în sensul că, la un moment dat, nu ştiu exact perioada sau cine, s-a tencuit acel zid şi de asemenea imediat după anul 1990, 1991 dacă nu mă înşel, la Târgovişte s-a filmat o parte din pelicula ‘Revoluţia, punctul zero’ avându-l ca regizor pe Sergiu Nicolaescu şi atunci, în momentul filmărilor, intervenindu-se asupra zidului, în anumite zone fiind introduse capse care au explodat pentru a se da veridicitate momentului execuţiei”, a declarat directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina. Acesta a precizat că, la momentul când s-a filmat pelicula regizată de Sergiu Nicola escu, zidul era deja tencuit.

”În momentul de faţă nu am luat o decizie foarte clară, să vedem cum reuşim să dăm acea tencuială jos. Cel mai probabil se vor ocupa de acest lucru restauratorii din cadrul muzeului, pentru a îndepărta acel strat de tencuială astfel încât să ajungem la suprafaţa din 1989”, a mai spus directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina. Întrebat despre o posibilă variantă ca să se tragă o rafală în zid, cu arme de acelaşi tip cu care s-a tras în 1989, Cârstina spune că este puţin probabil să se întâmple aşa. ”Nu am avut astfel de discuţii. Au venit colegi de ai mei cu astfel de idei, dar nu ştiu dacă se poate pune în practică aşa ceva”, a precizat Cârstina.

Autorităţile judeţene au anunţat că punctul muzeal, amenajat la fosta unitate militară de la Gara Târgovişte, va fi deschis pentru vizitatori, cel mai probabil, în luna septembrie. Acum se efectuează amenajări, după ce clădirea a stat nefolosită timp de aproximativ 15 ani. Au fost revopsite interioarele clădirii, cu aceleaşi culori care erau în 1989, va fi adus mobilierul din acea perioadă, deja există paturile unde au dormit soţii Ceauşescu înainte de execuţie.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ioan Marinescu, a spus că se fac demersuri la Ministerul Apărării pentru a fi adus şi expus TAB-ul cu care au fost aduşi soţii Ceauşescu la unitatea militară de la Târgovişte. În cazul în care nu se va putea aduce chiar acel TAB, va fi adus unul de acelaşi tip. Autorităţile judeţene spun că au solicitări din străinătate ale unor grupuri de turişti care vor să viziteze locul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu. Preţul biletului pentru vizitarea acestui punct muzeal va fi de şapte lei.

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro