Moştenirea milionarului Jean Dalles, restaurată la Bucşani!

Recent, administraţia publică din Bucşani a încheiat un proiect pe fonduri europene, care a cuprins şi reabilitarea parcului Dalles din localitate. Este vorba despre un parc amenajat în secolul XIX de familia de origine greacă Dalles, care cumpărase moşia Bucşaniului de la prinţesa Cleopatra Trubeskoi. Familia Dalles avea numeroase imobile în Bucureşti, pe străzi celebre ca Lipscani sau Bulevardul Brătianu, fiind una dintre cele mai bogate familii ale vremii. Şi-au stabilit, însă, reşedinţa la Bucşani. Moşia cuprindea printre altele un conac boieresc, care găzduieşte astăzi primăria localităţii, înconjurat de un parc de 22 de hectare. Astăzi, mai sunt doar 7 hectare pe care primăria le-a reamenajat cu alei, spaţii verzi, arbuşti ornamentali, spaţii de relaxare şi locuri de joacă pentru copii.

Intenţia autorităţilor este să menţină vie amintirea familiei Dalles, devenită după cumpărarea moşiei Bucşani protectoarea celor câteva mii de gospodării din zonă. Se spune, că Ioan (Jean) şi Elena Dalles ajutau toţi săraci satului şi familiile tinere care nu aveau zestre. Este şi motivul pentru care la răscoala din 1907, Jean Dalles şi ai său au fost apăraţi de săteni, de ţăranii veniţi de pe alte moşii. Elena Dalles, mai tânără cu 33 de ani decât soţul ei, a murit în 1921. Cum, atât soţul, cât şi cei trei copii, pieriseră înaintea ei, pe patul de moarte Elena Dalles  a lăsat averea estimată la 20 de milioane de lei, la acea vreme, pentru acţiuni filantropice şi caritabile. În Bucureşti, celebra sală Dalles a fost construită datorită generozităţii Elenei Dalles. În amintirea Dalles-ilor, ziua localităţii Bucşani poartă numele familiei, iar în parcul proaspăt reamenajat se păstrează o statuie a lui Jean. Şi o şcoală din localitate a primit numele Dora Dalles, după singura fiică a familiei. În fiecare an, autorităţile au grijă să fie oficiată şi o slujbă de pomenire a sufletelor celor doi soţi şi a celor trei copii care nu le-au supravieţuit părinţilor.

Autorităţile speră ca povestea grecilor milionari şi reamenajarea parcului să atragă turişti în localitate. Bucşaniul se află pe harta turistică a judeţului prin celebra Rezervaţie de Zimbrii din localitate, dar deocamdată nu poate se spune că este, cu adevărat, o destinaţie de top.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro