IPOTEZE DE LUCRU – Iulian MAREȘ – Optimismul bine temperat

Tot mai mulți prieteni, din segmentul de vârstă 20-40 de ani, mă întreabă ce să facă, dacă să rămână în România sau să emigreze. Le răspund aici, tuturor…

Am avut de-a face cu statul român timp de 20 de ani, din diverse ipostaze și în foarte multe circumstanțe, astfel că pot considera că îi cunosc natura și funcționarea în mod temeinic. După două decenii, pot spune că nu trebuie să vă faceți speranțe prea mari că lucrurile vor evolua spre bine, prea curând sau într-un fel care să conteze pentru viața voastră.

 

Statul român administrează în mod autocratic România și, în realitate, nu există niciun contract social între instituția statutului și cetățeni. Statul român există mai mult pentru sine și pentru cei care îi populează instituțiile, de la vlădică, la opincă. El nu dorește participarea cetățenilor la treburile urbei, ci se așteaptă ca aceștia din urmă să își accepte statutul de supuși.

 

Dacă, din când în când, cade capul vreunui Moțoc, asta se întâmplă doar pentru a se liniști furia populară, pentru a o ține mocnită, la nivel de nemulțumire. În rest, mult ambalaj și mimare de democrație… Nu vă faceți iluzii că în timpul vieților voastre starea de fapt va fi alta!

 

Dimpotrivă, acum, poate mai mult ca niciodată, au ajuns la putere nu doar un strat de nomenclatură, dacă pot spune așa. Nu mai este doar acea supraclasă de care vorbea cu amărăciune Eminescu. Acum, societatea este dominată de 2-3 largi grupuri de „elită”: moștenitorii nomenclaturii comuniste coexistă alături de emanații politici și economici ai ultimilor 30 de ani, iar lor li se adaugă un grup minoritar, urmașii elitei interbelice, reveniți în peisaj din postura de outsideri. Între aceștia există o falsă concurență și o strivitoare complicitate.

 

În concluzie, dragi prieteni, dacă rămâneți în România, atunci căutați să aderați la unul dintre grupurile menționate mai sus, altfel vă condamnați singuri la excludere, iar asta va avea efecte asupra copiilor voștri. Puteți trăi relativ bine și fără să aderați, dar nu uitați că statul român mai degrabă te omoară când ești vulnerabil, decât să te salveze (de exemplu, evitați spitalele noastre). Statului român îi place legea junglei și, dacă vreunul dintre voi scoate capul puțin mai sus, va fi acolo un „leu de stat” care să vă muște de cap (întrebați, de pildă, dacă mișcă ceva în Voluntari fără cuvenita zeciuială…), adică să vă spolieze. Statul român are oroare de ideea că cetățenii s-ar putea elibera din statutul lor de supuși și nu tolerează inițiativele care pot duce la emancipări, de masă sau individuale.

 

Sfatul meu sincer e să plecați și să nu vă consumați energia și viața aici. Cel puțin din punctul meu de vedere, România este o cauză pierdută, e prea puțin „țara noastră” și e prea mult „țara lor”. Nu sunt pesimist, sunt realist.

 

Și, totuși, dacă decizia voastră este să rămâneți chiar și în aceste condiții, atunci munciți în fiecare zi ca să vă „blindați”, ca să va securizați poziția socială și situația materială.   Străduiți-vă să fiți cât mai puțin vulnerabili în raport cu statul român și să aveți cât mai puțin nevoie de serviciile lui…

 

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro