FIRUL ÎN PATRU – Claudia F. BADEA – Iartă-i, dar să nu uiți niciodată

Un preot mi-a spus cu mai bine de 10 ani în urmă că iertarea înseamnă să și uităm și că Dumnezeu nu ia în considerare iertarea pe care i-o acordăm celui ce ne-a greșit decât dacă uităm cu totul greșeala. M-am revoltat în sinea mea, dar am tăcut atunci. Ce putea ști un copil? Viața m-a azvârlit spre maturizare însă mai repede decât m-aș fi așteptat și-am înțeles mai multe decât cred unii. Atunci încercam să uit și credeam că sunt un om rău pentru că nu pot uita tot ce iertam. Acum am înțeles că uitarea e cel mai stupid lucru pe care-l putem face. Dacă e ceva ce-mi doresc din suflet e să nu mai pot uita nimic niciodată – să pot ține minte peste ani tot ce-am văzut, simțit, auzit, ori atins. Mi-ar plăcea să pot cuprinde întreg universul cu mintea mea și să nu trebuiască să dau uitării nicio fărâmă.

Oamenii greșesc adesea. Ne greșesc, ori ne rănesc cu voie și fără de voie. Ne rănesc pentru că nu știu prea multe, ori pentru că cred că le știu pe toate. Unii intră în viața noastră făcând o gălăgie infernală și rostogolind totul în jurul lor, alții intră încet și pleacă fără să spună măcar o vorbă. Unora nu le pasă, alții nu înțeleg c-ar trebui să le pese. Există oameni care n-au valori morale, ori spirit civic, la fel cum există și oameni care nu pot face mai mult decât se vede. Și eu greșesc de multe ori. Uneori rănesc oameni fără să vreau, alteori o fac pentru că-n egoismul meu consider că sunt îndreptățită să decid pedepse. Știu că și tu greșești! E firesc și cred că-ți pare rău pentru cum i-ai vorbit, ori pentru c-ai uitat de ziua aceea atât de importantă. Toți greșim și toți merităm iertare.

Am iertat în viața asta oameni care-au greșit cât pentru 10 vieți. Am iertat cu toată inima și am înțeles că atât au putut ei să facă. Nu am iertat din aroganță, ori din egoism, ci din respect pentru mine. Ce mai contează de ce mi-au greșit? Poate n-au făcut-o intenționat sau poate și-au dorit s-o facă. Mai pot schimba ceva dacă mă revolt? Să urăsc, să nu iert, să fiu supărată tot mie-mi face rău și-atunci, de ce să-mi fac rău singură? De ce să nu iert când am puterea asta? De ce să-mi atârn eu de inimă greutăți inutile când și-așa e chinuită de imaginația aceea specială care nu-i dă pace?

Un om foarte drag mie îmi spunea mereu „O să te iert când o să-ți pară rău!”, eu n-am nevoie să-ți pară rău. Tu poate nici nu pricepi că ai greșit sau poate n-ai timp să vezi, dar poate va veni o zi când vei realiza cât de mult mi-ai greșit fără să-ți fii făcut nimic. Și chiar dacă nici atunci n-o să regreți, să știi că eu totuși te-am iertat! Poate crezi că sunt prea inocentă, ori de-a dreptul poastă, dar dac-am avut puterea să iert oameni care, în nemernicia lor, mi-au decis soarta fără știrea mea, te pot ierta și pe tine pentru orice-ai fi făcut. Te-am iertat, dar să știi că n-am uitat! Nu, nu! Asta nu se va întâmpla! Îți pot face o listă cu toți oamenii care m-au tras, cu adevărat, spre fundul iadului, oameni pe care i-am iertat cu toată inima, dar pe care nu-i voi uita niciodată. De ce? Cum mă mai pot feri de ei dacă uit cum s-au purtat cu mine? N-aș fi mai proastă dacă aș lăsa pe cineva să mă rănească în același mod, mereu și mereu? Știu tot ce mi-ai greșit, dar nu te teme, te-am iertat de mult, iar dacă te crezi deștept stând lângă mine și pretinzând că totul e neschimbat, ține minte, nu uit nimic! Am și eu scăpări când sunt prea orbită ca să evit și-a doua palmă. Învăț mai greu uneori, dar de unde m-am ridicat eu nu poți ieși decât după ce-ți înveți lecțiile.

Nu-ți mai încărca sufletul cu ceva ce-ar trebui să fie povara altora. Poate într-o zi îți voi spune cum am învățat să iert din toată inima, dar poate îți vei da seama și singur. Nu poți să ierți, atunci nu pretinde iertare de la nimeni, nici măcar de la Dumnezeu! Eu chiar și pe el l-am iertat… Iartă-i pe toți, dar să nu uiți nimic pentru că totul e o lecție. Învață când să ridici scuturile, învață pe cine să strângi de mână când rămâi fără răsuflare și învață să le zâmbești chiar și cu inima frântă. Suferința sau protestele nu vor aduce conștinentizare. Doar timpul le poate face conștiința să se întoarcă împotriva lor. Ai să vezi, cu cât ierți mai multe, cu atât vei fi mai puternic și te vor atinge mai puține.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro