FILE DIN ARHIVE – Liliana STOICA – Grădina Publică Centrală

Distribuie:

 

Lucrările de transformare a grădinii publice din fața Primăriei orașului Târgoviște în parc au fost atribuite inginerului peisagist Vasile Petrescu din București, care în anul 1921 a întocmit un plan în acest sens și urma să primească un onorariu de 6% din valoarea devizului pentru plan, antemăsurători și deviz și 4%  pentru detalii și urmărirea executării lucrărilor. Valoarea devizului se ridica la 200.000 de lei.

Planul și devizul sunt înaintate Consiliului Tehnic Superior din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, care, prin Jurnalul nr. 197 din 11 octombrie 1921, recomandă întocmirea unui nou proiect.

Proiectul inițial a fost respins deoarece cuprindea o schiță a parcului la o scara de 0,005 făcută de mână, fără cote. Din planșa înaintată nu reieșea clar modul în care se făcea legătura între parc și străzile adiacente. De asemenea, localurile Primăriei și Administrației Financiare erau cuprinse în parc fără a se asigura accesul pietonilor și vehiculelor la ele prin intermediul unei străzi. Peluza din mijlocul parcului era separată în două părți simetrice printr-un havuz fără nici o utilitate estetică. În regulă nu erau nici locul de amplasare a unui bust și nici modul în care erau amenajate cele două intrări în parc, care ar fi trebuit să fie mult mai largi și marcate într-un fel prin elemente decorative.

Documente ulterioare, referitoare la parcul din fața Primăriei, din care să reiasă în ce măsură s-au respectat toate recomandările în ce privește refacerea proiectului, nu s-au păstrat, cert este însă că în prezent peluza din fața Primăriei este tot separată în două părți simetrice, dar nu printr-un havuz, ci printr-o alee.

 

Sursa:  Arhivele Naționale Dâmbovița, fond Primăria orașului Târgoviște

LILIANA STOICA este șef de serviciu la Arhivele Naționale Dâmbovița, absolventă a Facultăţii de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliţie „Al.I.Cuza” Bucureşti …

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro