EXPOZIȚIE de icoane și pictură renascentistă a elevilor de clasa a X-a ai Liceului de Artă

    Arta este o manifestare nobilă a sufletului uman, ce are ca scop producerea de valori estetice, folosind mijloace cu un caracter profund emoțional. Dispusă dincolo de granițele interpretării, pictura presupune impetuozitatea imaginației, care devine o necesitate interioară pentru fiecare dintre noi.

   Arta este concretizată prin pictură, care ritmează spațiul creației cu opere complexe și cu rafinament artistic. De-a lungul istoriei artei, se face tranziția de la meșteșugul artistic, prezent în Evul mediu și caracterizat, cu precădere, prin cultul icoanelor, spre  pictura de șevalet Renascentistă, apogeu al creației și inovației artistico-tehnice.

   Elevii claselor a zecea și-au propus să parcurgă, atât la nivel teoretic, cât și practic acest demers, însușindu-și tehnicile tradiționale de realizare a icoanelor pe sticlă, dar și ale operelor marilor titani renascentiști. Prin pregătirea emulsiei de ou, grunduirea pânzelor și amestecul pigmenților, aceștia au devenit mici ucenici în atelierul maestrului, încercând să reproducă, cât mai aproape de tehnica tradițională, lucrări consecrate ale Renașterii.

    Deși au fost la prima întâlnire cu aceste tehnici, atât de diferite una de cealaltă, efortul și implicarea lor a dat roade, fiecare dintre ei acumulând experiență personală pe plan artistic. Elevii au reusit să transpună  în mod practic ceea ce au învățat la istoria artei, bucurându-se de un bagaj ce le îmbogateste universul imaginației creatoare.

    Expozitia de față devine o concretizare a eforturilor lor și dorim să mulțumim conducerii Muzeului de Artă din Tărgoviște pentru susținerea acordată.

Profesor de arte plastice Stoian Mădălina

Valeriana

PNL AldeGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro