‘Evoluția Astronauticii în Țările Române, secolele XV-XIX”, expoziție oferită cadou dâmbovițenilor de ”Constantin și Elena”

Marți, de Sfinții Constantin și Elena, Biblioteca Județeană Dâmbovița găzduiește, începând cu ora 11.00, o manifestare dedicată pasionaților de astronomie și nu numai. Este vorba despre Expoziția ‘Evoluția Astronauticii în Țările Române, secolele XV-XIX”, organizată de profesorul târgoviștean Ioan Radu, fost campion mondial la rachetomodelism, un adevărat simbol al acestui sport, pentru România și nu numai.

Manifestarea, organizată cu sprijinul mai multor parteneri, are loc în cadrul Zilelor Colegiului Național Constantin Carabella, unde se află sediul Societatea Astronautica, întemeiată de Prof. Ioan N. Radu în anul 1968.

În cadrul expoziției, vor lua cuvântul prof.univ.dr.Petre Gheorghe Bârlea, prof.Aniela Rizea, directorul colegiului, prof.Ioan N.Radu, elevii Diana Dăscălescu și Flavius Mănică.

Afișul expoziției are în plim plan un țăran  cu o cometă cu coadă, așa cum se fabricau odinioră, imagine care, spune profesorul Ioan Radu, vrea să devină simbol național.

Organizatorii ne-au oferit și câteva secvențe din ezpoziție, pe care vi le punem la dispoziție

 

 EVOLUŢIA ASTRONAUTICII ÎN ŢĂRILE ROMÂNE – SEC. XV – XIX SECVENŢE DIN EXPOZIŢIE

 

1529 – şeful arsenalului din Sibiu, Conrad Haas (1509-1579), în lucrarea sa, cunoscută sub titlul „Coligatul de la Sibiu“, concepe, construieşte şi utilizează pentru zbor, pentru prima dată, rachetele cu două şi trei trepte reactive, săgeţile de foc dotate cu aripi în formă de triunghi etc.

 

1552 – 1556 – Conrad Haas trecând prin Alba Iulia, preia procedeele de obţinere a cinci reţete de pulbere, de la „moara cu pulbere a lui Walach “, (Hanns Walach / Ioan Românul).

 

1697 – este tipărită la Sibiu, în limba latină, broşura „Brevicus pyrotehnicus”. scrisă de Valentin Frank (1643 – 1697 -). Lucrarea prezintă unele reţete pirotehnice, pentru lansarea rachetelor şi are două figuri, care reprezintă un motor de rachetă şi matriţa acestuia.

 

cca. 1700 – în biblioteca marelui cărturar umanist Constantin Cantacuzino Stolnicul (1650 – 1716) s-a identificat existenţa unei lucrări din Evul Mediu: „Trattato de fouchi artificiali per solennita a ricreacioni, şi ..Dellefuochi artificali da guerra…” de Evanghelista Noni.

 

1791 – condica de moşie a familiei vestiţilor boieri Conachi are un fascicul de file care tratează despre confecţionarea de artificii şi rachete de distracţie şi incendiere.

Este primul manuscris care apare pe teritoriul ţării noastre redactat în  limba română, şi prezintă un tabel cu datele necesare confecţionării a 8 rachete cu coadă.

 

1852 – apare cartea “Micul artificier perfecţionat, sau povăţuire de a înfiinţa în scurtă vreme şi cu mică cheltuială, cele mai frumoase lucrări de artificie. După încercări, făcute de  Anton  Stuber cu mai mult de 150 compoziţii artificiale, şi 53 de figuri”, tradusă de P. Siller. Este prima carte tipărită în limba română, la Iaşi, care tratează despre rachete.

 

1881 – 1888 – Alexandru Ciurcu (1854-1922) împreună cu Just Buisson, la 23 oct. 1886 brevetează la Paris primul motor reactiv cu combustibil lichid pentru nave aeriene. La 3 august 1886 s-a plimbat pe fluviul Sena cu o barcă prevăzută cu motor reactiv, devenind primul vehicul pe apă propulsat reactiv.

In 1888 la pulberăria Scoranlivoy din Paris, Alexandru Ciurcu inventează şi experimentează, ajutat de Emile Sarran şi de ing. Paul Vieille, un motor reactiv cu ajutorul căruia deplasează pentru prima dată pe şine, un vagonet.

 

1881 – apare la Galaţi, lucrarea “Manualul tunarului de bastimente”, care, se ocupă de construirea, păstrarea, şi lansarea rachetelor de semnalizare. Rachetele erau instalate la bordul primelor nave de război ale Principatelor Unite  “România” şi “Ştefan cel Mare”.

 

1892 – apare la Bucureşti, lucrarea “Tratat asupra artificiilor luminoase întrebuinţate în războiul de câmp şi asediu”, scrisă de locotenentul M. Ştergeanu (Focşani). Este prima lucrare militară destinată fabricării, în mare serie, rachetelor de diferite tipuri,

 

Prof. Ioan N. Radu

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro