EDITORIALUL DE MARȚI – Gheorghe SCORȚAN – Un pseudo-bilanț

Am convingerea că în situații constrângătoare mai toate națiunile au excelat prin soluții, de regulă, excepționale. La acest capitol, cred că n-ar trebui să ne ponegrim mai mult decât trebuie. Căci, probabil, și acum, ca și în alte împrejurări dificile, vor exista suficiente resurse pentru a ieși la liman. Trag nădejde că nerozia va fi în asemenea măsură redusă, încât un atare fenomen se va constitui în acel factor menit să ne scoată dintr-o situație de criză care, după toate calculele, nu va ocoli pe nimeni. Cred că nu doar ‘talentul’ ci mai ales prostia ne-ar putea deraia mai rău decât ne-am putea noi imagina… Pornind de aici, însă, îmi mai imaginez că nou instalata putere va da dovadă, înainte de toate, de acel spirit de echipă, dar mai ales de acel instinct de conservare care îi va determina pe cei care o compun să rămână în coaliție. Dacă n-o vor face, probabil, își vor semna actele de deces politic. Caz în care, cu certitudine, se va pomeni în cărțile de istorie că au mierlit-o de teribilul covid. Milos cum mă știu, dar mai ales grijuliu cu propria existență, le doresc să treacă totuși cu bine de pandemie și să ne scutească de crize inutile. Cu siguranță, ne va fi mai bine tuturor! Iar ca mine, în mod cert, vor gândi nenumărați semeni de-ai mei. Și s-ar părea că m-aș pronunța astfel doar în numele celor care nu sunt fanii niciunui partid. Nicidecum. Pe undeva, cred că până și fanii PSD nu prea și-ar dori prea curând să se producă vreo defecțiune gravă și „să cază guvernu”! Cred că omul de rând simte că numai de complicații n-ar fi nevoie în perioada pe care urmează s-o traversăm. Singura forță politică care va dori scandal va fi, probabil, AUR-ul. La acest capitol, este de dorit ca PSD-ul să-și vadă de treabă și să nu se înhame la aiurelile politice ale acestuia. Ceea ce, probabil, va muta ceva voturi din contul PSD în cel al AUR. Fenomen care, oricum, va fi inevitabil.

Așa că, stimați decidenți din PSD, vedeți-vă de opoziție și nicidecum de vânat greșeli. Ceea ce înseamnă că stânga noastră va trebui să facă exact pe dos decât ceea a făcut PNL-ul și USR-ul, când acestea au fost în opoziție. Și de partea cărora a trecut cu toată convingerea și domnul Johannis. Și când, notabil din punct de vedere politic, într-un amestec civico-politic de factură pur autohtonă, politicienii din opoziție, alături de prezidentul nostru, nu s-au preocupat decât de soarta lui Liviu Dragnea. Restul problemelor care au avut consecințe însemnate asupra românilor au fost lăsate în plan secund. Să te doară numai problema lui Dragnea, dar să te faci că nu observi restul, nu înseamnă decât o simplă vânătoare de greșeli! Nicidecum opoziție. Adică ceva care să te ducă cu gândul la anatomia unei posibile guvernări de cu totul altă factură. Căci, la adevăratul sens al noțiunii de opoziție ceea ce-și aduce o contribuție majoră este tocmai ideea unei alternative. Ori fosta opoziție nu a arătat decât că PSD-ul este corupt și modifică legile justiției în favoarea lui Liviu Dragnea. Dintr-o asemenea perspectivă, de fapt dintr-un atare obsesiv referențial nu prea a rezultat și cum va trebui să arate o altfel de guvernare. Așa că, probabil, vor trece câteva luni bune până actuala coaliție își va găsi cadența și eficiența actelor de guvernare menite să pună în act programul asupra căruia partidele din arcul guvernamental au căzut de acord.

Așa că, la moment de bilanț, trag nădejdea că principalii noștri actanți politici sunt gata pregătiți de a o lua pe cu totul alte căi. Altele decât cele pe care noi le știm deja: puterea pe drumul unei guvernări eficiente, care să lase urme pozitive în viața semenilor noștri! Iar opoziția să creioneze deja o viitoare guvernare care va duce la un alt nivel schimbările care, deja, vor fi îmbunătățit viața fiecăruia dintre noi!…

Nu-i așa că-i fain? La anul și la mulți ani!

Gheorghe SCORȚAN este sociolog și un foarte cunoscut cercetător în domeniul științelor sociale…

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro