EDITORIALUL DE MARȚI – Gheorghe SCORȚAN – Superficialitate

Mirobolantul PNRR va constitui, pentru multă vreme, un referențial pentru ceea ce înseamnă superficialitate în treburile publice. Căci, începând cu chestiunile de redactare și pănă la evidența stridentă a unor interese partizane, care nu aveau ce căuta într-un asemenea proiect, probabil că superficialitatea va fi factorul dătător de seamă pentru majoritatea aspectelor cu probleme din plan. Unele dintre aspecte constituind deja acele motive care, după cum știm, au impus refacerea unor părți din plan solicitate de către Comisia Europeană, dar și cauze din pricina cărora, cât se poate de probabil, o serie de obiective se vor împotmoli, cu certitudine, pe parcursul implementării lor. Că se va întâmpla așa, este suficient să trecem doar în revistă sumele consistente atribuite deja din fondurile europene, dar necheltuite cu nonșalanță de către noi. Nu văd vreun motiv care evite un atare deznodământ și pentru banii care vor trebui să vină în cadrul PNRR.

Este notabil, dar oarecum târziu și singular, apelul adresat de către Johannis partidelor politice în chestiunea PNRR. Căci, prezidentul nostru trebuia să realizeze că, înainte de toate, tocmai din pricina tuturor partidelor s-a ajuns să avem nu doar un aparat birocratic stufos, ci unul care nu este capabil de medie performanță. Faptul că nu am cheltuit banii europeni se datorează tocmai unei birocrații care este în întregime produsul metehnelor partidelor care s-au perindat la guvernare. Dacă ai lua la puricat ministerele și diversele structuri ale aparatului administrativ, asemeni unor straturi geologice bogate în fosile, vei putea identifica partidele, ajunse la butoanele puterii, care datorită acestui fapt și-au plantat puii de dinozauri în locuri călduțe ale aparatului birocratic al statului, în prezent ditamai animalele fosilizate. Ajunși în fruntea ministerelor, desigur că în urma unor alegeri, activiștii de partid nu au făcut decât să îmbogățească colecția de fosile, apelând nu la semenii lor capabili de expertiză, ci la puii de dinozauri crescuți la sânul darnic al partidelor. Și atunci, care reformă?!

Acesta ar fi motivul care ar fi trebuit să-i fi dat de gândit domnului Johannis. Și dacă, s-ar fi aplecat asupra acestuia, chiar și ardelenește, poate că ar fi avut cu totul altă atitudine politică. Și aceasta s-ar fi manifestat nu doar față de partidele din opoziție, ci și în raport cu partidul, dar și guvernul domniei sale. Dar ar fi fost vorba, în plus, și despre o altfel de atitudine față de resursele de expertiză, în genere, care zac nefolosite la nivelul societății. Acum, pare să fie cam târziu să faci reformă în domeniu. La nivelul societății, strategiile rutelor profesionale, dar și motivațiile aferente, acționează deja constrângător în anumite direcții. Durează până va avea loc o altă orientare. Chiar credeți, domnule Johannis, că semenii noștri capabili de performanță, de expertiză în genere, au cumva, la nivelul rutelor lor profesionale, vreo intenție care să-i facă să poposească în curtea vreunui partid politic?

Mă îndoiesc de o atare posibilitate! S-a făcut oare ceva care să schimbe situația, dar și situările celor capabili de expertiză într-o asemenea chestiune? Dacă nici partidul și nici guvernul dvs. nu și-au schimbat cu nimic atitudinea față de expertiză (și aveți drept dovadă modul în care s-a elaborat PNRR), de ce nu ați încercat să duceți propria luptă pentru o altă atitudine în chestiunea elaborării PNRR? De aceea, ceea ce a-ți solicitat doar o singură dată partidelor politice pare să fie doar o simplă, dar tristă întâmplare. Adică nimic din ceea ce ar fi fost o chestiune programatică!

Așa că, domnule Johannis, mai încercați! Cine știe? Poate că nu o veți face în pustiu…

Gheorghe SCORȚAN este sociolog și un foarte cunoscut cercetător în domeniul științelor sociale

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro