EDITORIALUL DE MARȚI – Gheorghe SCORȚAN – Onoarea partidului lu’ pește…

N-ar trebui să ne surprindă câtuși de puțin comportamentul actualului ministru al sănătății. Mai ales dacă am ține cont de ceea ce-l recomandă: adică „vocea” plină de ridicol și „talentul” de a șantaja, ambele aparținând partidului care l-a cocoțat într-o ditamai funcția, punându-i totodată o pălărie pe măsură, însă, ghinion, menită să-i acopere pe de-a întregul accesul la realitatea la care suntem mufați noi, restul, adică nemembri ai unui partid, care se vede că este o organizație atât de darnică doar cu zeloții care o compun.

Ceea ce ne surprinde este însă scheunatul premierului care, ca să vezi Doamne, a rămas tot la ponciful că doar onoarea ar pune în mișcare o demisie. Un premier care, nu într-o luare de poziție oficială, se întreabă pe o rețea de socializare, bineînțeles că doar retoric, dacă mai există onoare în România și care, în plus, chiar nu pricepe mai nimic din lanțul unor decizii care se încheie cu ceea ce, la vedere, ar părea să fie doar gestul de onoare al unui individ înregimentat într-o organizație… Halal, premier!

Îți vine să crezi că ai de-a face cu indivizi cu grave deficiențe de memorie socială. Căci, să vezi, coincidență: și domnul premier, când era un oarecare în opoziție, dar și partidul ministrului sănătății, pe vremea când bântuia protestând străzile, nu credeau doar în onoare, cerând demisia unor pesediști, ci într-un deziderat care avea în vedere interese generale ale societății. Ei nu se adresau umorilor unui individ, ci unei organizații, cum era PSD-ul. Nu Dragnea trebuia să-și dea demisia, ci PSD-ul trebuia să-l determine să facă gestul, firesc, de a demisiona. Știm că, nefăcând asta, a ajuns înainte de vreme în opoziție. Și-i face bine că se află acolo… Și tragem nădejde că-i va fi de folos….

Între timp, onoarea a devenit din nou acel ceva, greu de definit dacă trecem de chestiunea gestului unilateral al celui căruia lumea îi așteaptă demisia în numele onoarei. Să nu știe, în contextul celor petrecute, premierul nostru – și are o mulțime de sfătuitori – că demisia este, înainte de toate, o chestiune organizațională? Nu doar un reflex dictat de onoare… Mai exact, demisia este înainte de toate un act organizațional. Acesta ține atât de sănătatea internă a unei organizații, cât și de buna sa imagine în rândul celor care-i conferă putere și legitimitate. Adică cei care, periodic, le pun sceptrul puterii unor indivizi care, vedem din nou, numai raționali și responsabili nu sunt în exercițiul acesteia…

Ajunși aici, este evident că nu de rațiune ori responsabilitate ar fi vorba în cazul unei organizații sau asociație de asemenea organizații, cum sunt partidele politice care guvernează formând actuala coaliție. Dacă ar fi operat cu adevărat cu mai sus pomenitele, ar fi știut că actul demisiei, departe de a fi unul care ține de voința unui individ, este în mod esențial unul simbolic. Căci nu se judecă dacă un ministru a fost ori ba direct implicat într-o eroare administrativă, cum a fost cazul cu spitalul Foișor, ci se contabilizează, simbolic, doar faptul că evenimentul nefericit a fost în ograda de responsabilitate a unui ministru. Nu contează că ministrul a fost pe fază ori pe lângă, ci doar faptul că în domeniul pe care îl are în subordine, și vorbim despre sănătate, indiferent că este vorba de un spital subordonat unei primării ori ține de apărare sau de SRI, a avut loc un eveniment care a pus sub semnul întrebării calitatea actului de sănătate a unor cetățeni.

Și Punct! Căci nu despre onoare trebuie să știe partidul domnului pus șef la sănătate, ci despre faptul că, organizațional vorbind, are o responsabilitate față de cetățeni, nu față de un icsulescu pe care l-a parașutat în mod nefericit în fruntea sănătății. Sau, dincolo de faptul că nu știe ce responsabilitate îi apasă pe epoleți, căci și prostia este un factor explicativ, s-ar părea că, de fapt, nici nu are de unde să mai scoată unul care să ocupe respectiva funcție.

Mare partid, domnule! Cică, al celor din soțietatea țivilă, coane! Și ca să vezi, neicușorule și puicușorule, în ce stadiu am ajuns cu a noastră minunată cultură politică, la mai bine de trei decenii de când am scăpat de unul care se credea de neînlocuit… Mai că-mi vine să fac un apel public către medicii cu talent managerial să se înscrie în partidul care are în vârful pixului demnitatea de ministru al sănătății. Faceți-vă membri în partidul lu’ pește! Și aveți șansa de a ajunge miniștri. Fără să vă apese de vreo jenă care ține de chestii fine, cum ar fi onoarea…

Justificările care curg pe canalele media nu fac decât să decredibilizeze organizațiile de partid ori asociația unor asemenea organizații, cum este în cazul unei guvernări în coaliție. Să nu știe acești domni politicieni că se joacă cu viitoarele lor procente electorale? Sau că aceste procente stau în hormonii unui oarecare, pus șef peste sănătate?

De, fiecare pre limba lui piere!

 

Gheorghe SCORȚAN este sociolog și un foarte cunoscut cercetător în domeniul științelor sociale…

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro