ortooxacell kiss2022.gif Flax

EDITORIALUL DE MARȚI – Gheorghe SCORȚAN – Mioriticul nostru Arturo UI

adică impetuosul lider AUR, ar trebui, cumva, oprit din ascensiune? Sau să fie lăsat în pace, vezi Doamne, pentru binele încă tinerei noastre democrații! Dilema este, fără îndoială, pertinentă. Căci, excluzând fie partizanatul în favoarea acestei formațiuni, fie perspectiva extrem de critică la adresa acesteia, ceea ce ar frapa pe oricine ar fi nota cam agresivă care îi este proprie. Ca să nu mai vorbim despre faptul că, din momentul intrării în parlament, liderii acestui partid sunt într-un fel de ofensivă permanentă. O ofensivă derulată sub auspiciile unei credințe potrivit căreia ar fi singura formațiune care știe ce anume este necesar să se facă pentru societatea autohtonă. Nimeni, dintr-o astfel de perspectivă, nu s-ar compara cu acest partid. Restul fiind considerat un fel de instanțe care au păcălit pe bietul nostru alegător. Fiind, dintr-o atare perspectivă, cam lipsite de legitimitate. În consecință, nimic mai firesc decât o permanentă ofensivă îndreptată împotriva celorlalte partide parlamentare. AUR nu crede nicio clipă că s-ar afla în parlament pentru a dezbate ori negocia ceea ce ar fi bine pentru semenii noștri. Binele fiind considerat un fel de excreție a minților politicienilor înregimentați în partidul AUR. În fapt, nu promisiunile fără acoperire caracterizează un partid politic considerat ca fiind unul populist, ci pretenția că ar fi singura instanță care este în posesia adevărului, a unei facultăți speciale care le permite de a ști care este binele tuturor.

Revenind la recentele evenimente unde AUR-ul și-a cam dat în petic, în mod evident, deși nu este încă vorba despre acțiuni fascistoide, nimeni nu știe cum vor evolua totuși comportamentele publice ale AUR. Ceea ce este clar este faptul că, atitudinal, acestea sunt destul de aproape însă de apucăturile unei găști capabile să inducă violența în spațiul public. Ceea ce s-a întâmplat în curtea Senatului este cât se poate dătător de seamă în acest sens. De altfel, s-ar putea remarca o anumită evoluție în privința conduitei publice ale liderilor AUR. Astfel, într-o ordine firească, proprie acestei formațiuni, s-a trecut de la interpelările sâcâitoare, care au vizat pe unii dintre politicieni, dar și instituția parlamentară, adică manifestări de genul celor practicate de către agasantul Ceaușescu, la asaltul membrilor AUR asupra Senatului. Este evident că faptul este îngrijorător. Ceea ce s-a întâmplat nu a fost un accident, ci rodul minții îmbârligate și exaltate ale liderului AUR.

În cele trei decenii de parcurs postcomunist, niciun lider de partid nu și-a îndemnat membri de partid să intre cu forța în instituția parlamentară. Ei bine, Arturo UI-ul nostru mioritic, detestându-și colegii parlamentari, a făcut-o! Și este, în plus, convins că domnia sa, alături de colegii de partid, sunt parlamentarii cei mai legitimi să-și întindă dosul peste toate scaunele din cele doua Camere.

Dintr-o perspectivă strict legalistă, aberațiile populiste ale liderului AUR pot fi considerate ca având un potențial periculos pentru o democrație, iar această formațiune ar trebui totuși aspru sancționată dintr-o astfel de perspectivă. Neprocedând astfel, precedentul creat de către această formațiune ar avea rostul unor semințe cu potențial extrem de periculos. Pe de altă parte, AUR este, fără doar și poate, o instanță care reprezintă o parte dintre semenii noștri cu drept de vot. Prezența liderului AUR în parlament este cât se poate de legitimă și pentru derapajele acestuia n-ar trebui întreprinse măsuri administrative, ci acțiuni de factură publică. Câtuși de puțin politice, ori partizane, întrucât toate partidele din parlament ar trebui să realizeze că doar în cadrul spațiului public, și doar aici, ar trebui inițiate acțiuni concertate de dezbatere și critică a semnificației acțiunilor unui partid de teapa AUR-ului. Acest lucru s-ar putea petrece, fără îndoială, și în cadrul instituției parlamentare, fără însă să avem de-a face cu vreo formă care să îmbrace hainele legii… Important ar fi ca, simbolic, partidele să tragă un semnal de alarmă asupra unor forme de acțiune publică cu potențial periculos pentru funcționalitatea unei democrații.

AUR-ul nu trebuie lovit cu măciuca administrativă, însă trebuie pus la punct din punct de vedere simbolic: instituția parlamentului fiind sanctuarul unei democrații. Și punct! A beșteli parlamentul din rațiuni electorale constituie o greșeală care trebuie sancționată public! A o trece cu vederea constituie o greșeală și mai mare!

Gheorghe SCORȚAN este sociolog și un foarte cunoscut cercetător în domeniul științelor sociale

Distribuie:

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media