EDITORIALUL DE MARȚI – Gheorghe SCORȚAN – Micile mize ale marilor probleme

Domnul Johannis este un exemplu că, deși poziționat la oareșce înălțime, faptul nu se constituie totodată și drept o garanție că vederea domniei sale se duce mai departe de lungul nasului prezidențial. Ba, uneori, este vorba chiar de orbul găinilor! Sau hemeralopie, cum îi spun unii. Chestie care s-a întâmplat, recent, când domnul Johannis n-a avut altă treabă decât să se calce pe bătături cu USR-iștii în chestiunea închiderii dosarului 10 august. Am scotocit prin mai toate buzunarele minții ca să găsesc vreo logică a gestului prezidențial. Și, desigur, nu m-am ales cu niciun rezultat mulțumitor: adică, omul nostru își vede liniștit de treburile domniei sale la Cotroceni, apoi urmează sfârșitul de săptămână pe vreo pârtie de schi, și, deodată, pam-pam, sare pe scena publică cu o ditamai nemulțumirea față de treburile complicate ale doamnei legate la ochi. Adică, nici mai mult nici mai puțin decât trebile nerezolvate ale coanei Justiția. Păi, bine domnule Johannis, doar dosarul din 10 august ai găsit ca fiind în neregulă la coana Justiție? Ce, Doamne iartă-ne, facem cu restul! Că nici pe la acareturile lui Augias nu-i atâta mizerie cât găsești prin casele coanei Justiția: sentințe aiurea, procese care devin obiective arheologice, pensii cu totul speciale la vârste când bufnița Minervei este doar un pui, lefuri babane care n-au nicio legătură cu munca depusă etc.

Dintre toate acestea, ei bine, pe domnul Johannis nu l-a deranjat decât chestiunea dosarului cu intervenția jandarmilor din 10 august. O intervenție extrem de dură, cică împotriva celor din diaspora… De altfel, o intervenție așa cum se poate vedea că se mai petrec și pe la case mai mari, adică în țări cu ceva mai multă tradiție în ale democrației. Chiar să nu fi văzut domnia sa jurnale de știri cu intervenția forțelor de ordine de prin alte capitale europene? Mă cam îndoiesc! Ca să nu mai punem la socoteală că, după gazele și bastoanele aplicate diasporei, aceasta s-o orientat notabil, confuză din pricina promisiunii din titlu, înspre promisiunile AUR-ului. Ce haloimis! Că n-o fi vrând să-și recâștige electoratul diasporez? Că, vezi Doamne, spun alții, a început lupta cu USR-ul în vederea alegerilor din 2024… Hait!

Este motivul din pricina căruia n-am reușit să găsesc vreun resort rațional pentru gestul prezidentului nostru, resort câtuși de puțin afectat însă de conspiraționism ori de vreo viziune lovită de exces de interpretare. Așa că, nu prea cred în scenariile prea complicate apărute pe piața media în legătură cu dosarul în chestiune. Pur și simplu, am senzația că pe domnul Johannis nu-l prea interesează ce se petrece la modul general în justiția autohtonă, ci este interesat doar de miza extrem de mică a vreunui câștig politic, mai degrabă imaginar, decât unul care să se răsfrângă benefic și asupra noastră, a muritorilor de rând. Probabil că, ofticat de scăderea din sondaje a încrengăturii de putere, pe care o consideră ca fiind a lui, și-o fi spus că, întocmai cum s-a mai petrecut o dată, poate că mai poate mulge ceva capital dacă se dă preocupat de treburile justiției. Așa cum i s-a întâmplat când, cu geacă roșie, a purces să-i alerge prin piața publică pe hoții din PSD, în frunte cu șeful lor, Dragnea. Vă mai amintiți? Ce victorie măreață a înregistrat coana Justiție: Dragnea este încă la pușcărie! Iar Justiția autohtonă este boboc! Cică – problemă majoră rezolvată – toată lumea s-a întors în case, imaginându-și probabil că, datorită neviolării coanei legate la ochi de către Dragnea și ai lui, statul nostru de drept a ieșit întărit din confruntarea cu un dușman care voia să-i răpească din vigoare. Cât e de viguros, se vede de la mare distanță. Dacă n-ai, desigur, orbul găinilor! Să-ți imaginezi că s-a făcut dreptate doar prin faptul că Dragnea este la popreală, în timp ce o serie de indivizi din preajma partidelor au ruinat o mulțime din bunurile publice ale românilor, dar aceștia o duc însă bine-merci, nu este decât o chestiune care n-are nicio legătură cu Justiția sau statul de drept! Poate, doar cu tot felul de mize mărunte de tip politicianist. Mize, desigur că extrem de importante pentru politicienii noștri, dar de pe urma cărora ar trebui să realizăm că mai bine de trei milioane dintre români și-au luat lumea în cap.

Și uite așa, pas cu pas, din victorii mici se face că, în cele din urmă, o mare problemă, cum este și aceea din casele Justiției, își găsește în sfârșit, vezi Doamne, mult așteptata soluționare. Iar, desigur, semenul nostru trebuie să fie liniștit că nu crapă cu dreptatea în mână! Aici, când ceva chiar nu merge, cum este cazul Justiției, demersurile pas cu pas, care nu sunt părți ale unei logici mai generale, care la cuprinde drept măsuri îndreptate spre a soluționa concret ceva sistemic, toate acestea nu se constituie decât în mize mici și izolate, asemeni unor insulițe într-un ocean etern. Să-ți imaginezi că o coaliție, care-și strecoară cu sete pe sub masă ghionturi, va întreprinde o reformă în domeniul justiției, aceasta chiar este o dovadă de hemeralopie publică!

Să ne trăiești, domnule Johannis! Nimeni nu-i atât de eficient precum domnia voastră în rezolvarea de probleme majore! Vivat!…

Gheorghe SCORȚAN este sociolog și un foarte cunoscut cercetător în domeniul științelor sociale…

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro