ortooxacell kiss2022.gif Flax

EDITORIALUL DE MARȚI – Gheorghe SCORȚAN – Din nou despre minunata strategie de vaccinare

Când ai depășit 65 de ani, fără îndoială, viața, privită la modul general, arată altfel. Excepțiile sunt puține și sunt caracterizate, de regulă, cam de aceleași perspective, mai ales când este vorba de propria viață: conștientizarea unicității, dar și a inevitabilității exitului. Majoritatea semenilor noștri, că se declară credincioși ori nu, realizează tot mai acut cât de prețios este darul vieții. Ca să nu mai pomenim despre fragilitatea acestuia. Oricum, cu ceva excepții, viața dobândește o valorizare mult mai accentuată odată ce clepsidra se apropie de ultimele răsturnări. Iar fenomenul a devenit cu atât mai acut, cu cât realitatea a demonstrat că o categorie vulnerabilă la coronavirus îi adună pe cei trecuți de 65 de ani. Cele de mai sus sunt valabile atât pentru norocoșii care cred în viața de apoi, care își imaginează că lumea pe care o populăm este special creată pentru ei, dar se verifică și în cazul celor care acceptă că darul cel mai de preț, viața, este rodul unei întâmplări cosmice care se deșiră înspre neființă, pur și simplu, fără posibilitatea vreunei intervenții umane ori divine. Desigur, și cei din categoria secundă, oameni fiind, simt nevoia, la fel precum cei credincioși, a unui control asupra a ceea ce pare să fie supus haosului. Nefiind religioși, cred însă cu aproape aceiași tărie și intensitate, într-un fel asemănătoare cu a celor credincioși. Numai că obiectul credinței lor vizează fie capacitatea științei de a îmbunătăți și prelungi viața, fie abilitatea semenilor lor de a dura comunități politice menite a respecta darul unic al vieții! De regulă, nu prea cred în cine știe ce plan divin. Oricum, trebuie spus că din rândul acestora fac parte și cei care au un respect deosebit pentru credințele religioase ale semenilor lor. Fie că sunt de sorginte creștină ori ba. Iar un atare fenomen are un mecanism cât se poate de simplu: valorizarea maximală a semenilor tăi. Este o sensibilitate care structurează și animă forme culturale în care respectul profund al credințelor acestora ocupă un loc central.

Ei bine, ce aș dori să subliniez este faptul că, în mod firesc, tot mai mulți semeni de-ai noștri, trecuți de 65 de ani, indiferent de credințele pe care le au, realizează  din ce în ce mai mult cât de importantă este vaccinarea în toată această poveste a vieții. Ponderea celor care se abandonează total proniei cerești se subțiază pe măsură ce se realizează cât de nemilos este virusul. Că acțiunea acestuia asupra organismului uman nu are nicio legătură cu credința religioasă… Acțiunea acestuia fiind la fel de eficientă, adică de a fi la fel de letală când se năpustește asupra celor trecuți de 60 de ani, fie că aceștia sunt credincioși ori ba… Drept dovadă, arătând abilități de adaptare la somațiile realității, nu numai capul credinței catolice, Papa, dar și diriguitorii ortodoxiei autohtone recomandă vaccinarea. Ei și, s-ar putea concluziona, gândindu-ne la situația vaccinării de la noi! Deși avem strategie, avem vaccinuri, totuși nu am reușit să le administrăm celor care au atâta nevoie de ele! Când scriu rândurile de față, din dozele furnizate, aproximativ trei sute de mii, neutilizate încă sunt aproximativ două sute de mii. Ca să nu mai vorbim de cele care au fost pur și simplu aruncate. Căci, se privește și se măsoară militărește – să trăiți, domnu’ colonel Gheorghiță – așa cum i s-a întâmplat managerului din Găești, care și-a propus să utilizeze totuși dozele care, altminteri, ar fi sfârșit la canal. Mai bine, risipim! Colonele, dacă ai fi avut peste 65 de ani, poate că nu te-ar fi dus capu’ să califici situația din Găești drept management defectuos. Ci ai fi apreciat-o ca fiind cât se poate de firească. Așa cum s-a petrecut pe alte meleaguri, unde dozele rămase nu au fost aruncate. Așa cum, dacă ai fi avut peste 65 de ani, poate, până în momentul de față, ai fi reușit să ne convingi că al doilea val de vaccinări va avea succes și nu va fi un fiasco! Pentru că din datele pe care le avem, este evident că nu ne vom apropia prea curând de baremul de vaccinuri pe zi planificat prin minunata strategie.

Nu poți să nu te întrebi cum naiba vom începe al doilea val, când nu l-am terminat nici pe primul? Nu trebuie uitat că trebuie să trecem la efectuarea rapelului pentru cei din primul val. Apoi, cu ce fel de mijloace logistice, umane și bănești vom ataca cele aproximativ 4,7 milioane de persoane trecute de 60 de ani? Cică, vezi Doamne, potrivit minunatei strategii, aceste cheltuieli vor trebui suportate de către primării. Ori, ce știm până în acest moment este faptul că acestea nu au mijloacele necesare pentru a pune pe picioare centrele de vaccinare. Este evident că trebuie schimbat ceva! Ca să vezi, potrivit minunatei strategii naționale vom vaccina aproximativ 60%-70% din populație în primele 6 luni ale campaniei.  Adică vreo 13 milioane de suflete… Este tot mai evident că o asemenea pondere din populație nu va putea fi vaccinată într-un asemenea termen, iar asta se va traduce în trecerea în neființă a multora dintre cei care am depășit 65 de ani!

Măi, colonele! Mai slăbește-ne, măi dragă! Și retrage-te,… Cât nu te faci chiar de tot de bășcălie! Poate vom avea și noi ceva șanse să prindem și anul viitor!

Gheorghe SCORȚAN este sociolog și un foarte cunoscut cercetător în domeniul științelor sociale…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media