EDITORIALUL DE MARȚI – Gheorghe SCORȚAN – Cum îi sare țandăra omului…

Distribuie:

Deși nu aveam în intenție un „studiu de caz” asupra unui politruc de o mediocritate de-a dreptul exemplară, împrejurările m-au silit să zăbovesc totuși asupra unui atare personaj despre care, probabil, n-o să auzim multă vreme de acum încolo. Și aceasta, în ciuda contestațiilor  formale depuse la CCR de către USR și PNL. Este evident că fostul ministru „altă întrebare” și, totodată, cel care a inițiat Ordonanța 13, aceea care a scos lumea în stradă, va fi confirmat ca legal ales în fruntea Consiliului Legislativ. O spun majoritatea juriștilor consultați…

Ca să n-o mai lungim, ați bănuit că este vorba despre domnul Florin Iordache. Actualmente deputat PSD, iar, în urma votului, viitor șef peste Consiliul Legislativ, domnul Iordache are toate șansele să iasă la pensie, când o fi vrând mușchii domniei sale, din această sinecură procurată cu generozitate de către partidul domniei sale. Că așa-i partidul: el nu uită niciodată să recompenseze faptele care au dus la propășirea partidului ori la cine știe ce beneficii în contul scumpei noastre societăți…

În paranteză fie spus, aviz cârcotașilor: aproape că nu mai este nimic de zis în chestiunea beneficiilor! Doar așa, într-o doară, s-ar putea recomanda „poporului PSD” să creadă în continuare în capacitatea partidului de a decide cui îi este recunoscător pentru servicii partinice și care sunt membrii care, vezi Doamne, au adus „servicii societății”! 

Cum nu facem parte din „poporul” mai sus menționat, ne permitem, fără a comite vreo obrăznicie ori vreo supărare, câteva observații. În cazul de față, trebuie subliniat, este evident că nu-i vorba despre cine știe ce servicii aduse partidului! Nici vorbă despre așa ceva! Spun asta, pentru cei cu oarece amnezie. Căci trebuie să le reamintim că domnul Iordache, prin prestația politică a domniei sale, a tras în jos PSD-ul cu câteva procente bunicele. Așa că partidul ar fi trebuit să-i tragă un șut de rămas bun. Și cu asta, basta! 

Oricum, gestul PSD-ului te face să te întrebi prostit: cărei felii din societatea noastră a adus domnul aista servicii? Ori dacă va aduce de acum încolo cuiva vreun folos! Este clar că niciunui segment din această societate domnul împricinat nu i-a folosit la ceva! Și nu va avea vreo valoare de utilizare nici de acum încolo! S-ar putea să-i aducă vreun beneficiu domnului Dragnea, așa cum a mai făcut-o? Păi, aista e la mititica! Adevărul este că nici ăstuia, priponit, nu-i mai este de vreun folos! Altminteri, nu putem decât exclama entuziasmați: ce partid generos! Un partid al gesturilor gratuite, cum numai la partidele religioase mai întâlnești! O fi vrând cumva PSD-ul să-și adauge la coadă CD? Adică, creștin democrat, întocmai ca defunctul PNȚ? 

Așa că, dacă nu pentru „poporul PSD”, cel puțin pentru decidenții PSD trebuie spus cât se poate de clar că n-ai cum concluziona altfel decât că un asemenea personaj nu mai e de niciun folos partidului! Poate, celorlalte partide! Mai, știi!? Căci s-ar părea că la alegerea domnului Iordache pentru Consiliul Legislativ a contribuit și PNL-ul și USR-ul! Așa de-ai Dracului! Ca să-i mai tragă ceva procente în jos PSD-ului! Așa că, rămași nedumeriți, nu pricepem de ce toată harababura asta, pentru a-i conferi acestui personaj un loc călduț și bine plătit. Doar ca  s-o iei în freză în mod cu totul gratuit?

Cum să nu-ți sară țandăra! Și cred că n-aș fi un caz izolat! Căci vorbesc din perspectiva unuia care nu este arondat niciunui partizanat politic. Dintr-o atare postură am înregistrat gesturi similare și la PNL și la USR, sunt și ăștia plini de bube! Cred că până și simpatizanții PSD ar exclama vexați: păi cum, stimați companioni din PSD, chiar n-ați găsit să recompensați, pentru serviciile aduse partidului, pe altcineva? Chiar așa deșertic, în personaje cărora să n-ai nimic să le reproșezi, este acest partid?

S-ar părea că da!

Sau, la mijloc, este altceva? Este posibil! Căci un gând nu-mi dă pace: oare gestul politic, pentru că propunerea pentru Consiliul Legislativ se constituie, fără niciun dubiu, într-un astfel de gest, nu trebuie privit ca un act ratat! Ci, dimpotrivă: în logica și în sensibilitatea de a discrimina asupra realității, atât decidenților din PSD, cât și membrilor acestei organizații, li se pare cât se poate de normal ca un asemenea personaj să primească funcții și responsabilități. Nimic mai normal, din perspectiva acestora, ca un personaj de „calibrul” domnului Iordache să se constituie chiar într-un exemplu demn de urmat. Așa că, n-are rost să pricepem ori căina colecția de prostii comise de către PSD (nu ne ocupăm deocamdată de colecția PNL ori USR). Pur și simplu, nu sunt în stare de altceva! 

Cât se poate de posibil, caz în care, e normal să-ți mai sară o țandără…

Gheorghe SCORȚAN este sociolog și un foarte cunoscut cercetător în domeniul științelor sociale…

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro