ortooxacell kiss2022.gif Flax

EDITORIALUL DE MARȚI – Gheorghe SCORȚAN – Când vor afla politicienii noștri că vorbesc în proză?

Probabil, nu prea curând! Iar când vor afla, asemeni celebrului personaj, vor fi de-a dreptul uluiți că, în fapt, vorbeau într-o limbă care nu are nimic în comun cu ceea ce-și imaginau că ar fi glăsuit. Cam așa ar suna, în cele din urmă, concluzia rândurilor de față. Ceea ce nu înseamnă că nu vom arăta în continuare și câteva din argumentele care ne-au condus la o atare situare în raport cu atât de criticații noștri politicieni,…

Întâi de toate, trebuie spus că nu este chiar facil, și aceasta în ciuda unei repetiții mecanice, de a invoca mereu o vale a plângerii atunci când este vorba de a te pronunța despre cum merg treburile cotidiene ale guvernării noastre. Adică, a puzderiei de acte de tot felul care ne influențează viața nostră cea de toate zilele! Aici, ce mai tura-vura, este la ordinea zilei să înjuri cu sete și pe bună dreptate pe cei care ne guvernează. Orice analiză, cu excepția propagandei de partid, nu este în fapt decât o critică zdravănă la adresa acestora. Nimic mai firesc, s-ar putea spune… Dar această critică, spre deosebire de critica de uz cotidian care se petrece cam peste tot unde există libertatea presei, nu face decât să releve un fel de cerc vicios. La noi critica cotidiană atât a urechismul cât și habarnismul fostei și încă actualei echipe din fruntea executivului, dar și activitatea contraproductivă pentru majoritatea semenilor noștri a tăietorului de frunze de la Cotroceni, pare să nu aibă niciun fel de ecou. Adresații, s-ar părea, nu-s mai niciodată pe la casele lor. Căci doar un fel de tăcere groasă vine atât de la nivelul celor care alcătuiesc executivul, cât și de la  cel care, peste litera constituției, trage mai toate sforile păpușilor politice. Cel din urmă, constituind în fapt singura instanță care, asemeni duhului ce se plimba pe deasupra apelor, reușește să creeze fără a fi însă răspunzătoare de propriile acte. Oricum, puse una peste alta, parcă din pricina criticilor presei se constituie doar un fel de zgomot de fond, neluat în seamă decât de prea puțini observatori. Vorba aceea: câinii latră, caravana trece…

Cauza unei atari situații este, deși pare greu de crezut, departe de a fi una extrem de sofisticată. Aceasta își are originea în mecanismul de valorizare dezvoltat de către politicienii noștri. Mecanism structurat de-a lungul a trei decenii de parcurs postcomunist la nivelul celor care au ales să-și reprezinte prin politică semenii. La acest capitol, este evident că politicienii își valorizează prea puțin semenii. Altminteri, nu s-ar explica dezinteresul politicienilor mioritici față de problemele semenilor lor. Și care, vedem bine, îi copleșesc de-a dreptul pe aceștia din urmă. Lucru valabil în toate chestiunile care au constituit cap de afiș în criticile adresate celor de la butoanele puterii: birocrația excesivă și ineficientă, corupție, prețurile din energie, managementul catastrofal al pandemiei etc. Un capitol aparte îl constituie graba actualilor guvernanți de a fi în acord, chiar supralicitând, cu orice decizie care vine de la Bruxelles. Un fenomen care pare că va schimba în curând raportul dintre pro și antieuropeni. De pildă, devine tot mai evident că hotărârea de a decarboniza sectorul energetic într-un hei-rupism inexplicabil a generat, din nefericire, acel gen de consecințe care nu mai pot fi controlate într-un termen rezonabil. Ceea ce face ca, pe termen lung, societatea noastră să  „beneficieze” de un lung șir de probleme de-a dreptul insolubile. De pildă, în timp ce anul acesta Germania a inaugurat o termocentrală de 1 miliard de euro, pe cărbuni, noi am închis centrala de la Mintia. Astfel, nimic mai firesc ca trecerea timpului să sedimenteze treptat, la nivelul semenilor noștri, o mulțime de frustrări care, în cele din urmă, vor fi fructificate în interes propriu de tot felul de populiști și „iubitori” de națiune.

Apoi, vorbind despre valorizarea românilor de către români, trebuie să remarcăm că politicienii nu sunt decât amplificatorii unui fenomen care ne particularizează comparativ cu alte nații: în genere, românii îi consideră pe ceilalți români ca fiindu-le net inferiori. Astfel, construirea propriei identității prin deprecierea celuilalt este o poveste mai veche. Și pe care politicienii nu au făcut decât s-o amplifice din aceleași rațiuni identitare. Numai că acest mecanism identitar, când este vorba despre politică, are cu totul alte consecințe decât cel funcționează în plan personal.

Fenomenul îl simțim acut chiar în aceste zile, când politicienii diferitelor partide ar trebui să găsească soluții la multiplele crize cu care se confruntă societatea autohtonă. Astfel, în loc să fie raționali, să dovedească că pot identifica problemele reale, că au capacitatea de a dezbate și negocia un bine care se adresează unui număr mare de indivizi, aceștia nu fac altceva decât să dea glas unor orgolii personale. De unde și senzația de circ grotesc la care suntem obligați să asistăm cu toții. De parcă, după atâția amar de ani de exercițiu postcomunist, politicienii noștri nu au aflat că postura în care sunt, făcând politică, se datoreză faptului că semeni de ai lor i-au trimis într-o structură instituțională menită să le reprezinte interesele. Adică, pur și simplu să realizeze că fiecare politician, alături de restul politicienilor, sunt cu toții, laolaltă, reprezentanții semenilor lor. Aceștia nu au ajuns acolo ca și cum ar fi reprezentanții unor pfa-uri. A respecta un politician din altă tabără politică este de fapt un respect datorat semenilor lor care au ales acel politician. Respect care, fără doar și poate, se impune întrucât fiecare politician este dator să respecte libertatea de opțiune politică a fiecăruia dintre semenii săi. Sunt, s-ar putea spune, chestiuni elementare de metabolism democratic. Însă pe care politicienii noștri nu le-au deprins încă…

Ei bine, asemeni personajului pomenit, care a descoperit cu surprindere că vorbea în proză, se pare că politicienii noștri n-o să descopere prea curând că politica nu este doar o extensie a propriilor apucături caracteriale. Că a fi în politică, un lucru cât se poate de firesc, se datorează înainte de toate posturii de a reprezenta pe cineva. Înainte de a deveni o alegere personală, politicianul ar trebui să realizeze că politica este despre oameni, pur și simplu, nicidecum despre propria căpătuială. Ca să nu mai vorbim despre identitățile politice care la noi s-au construit preponderent pe destructurarea și anihilarea adversarului politic. La acest capitol, prezidentul nostru s-a dovedit mai român decât majoritatea semenilor lui: și-a clădit propria identitate pe demonizarea celuilalt pol politic, adică a PSD-ului. Probabil, nu i-a trecut prin cap că în spatele politicienilor din PSD sunt tot semeni de ai săi, cu dreptul și libertatea de avea propriile opinii politice. Deși aflat în moțul politicii, prezidentul nostru, fără îndoială, nu va descoperi prea curând că politica, cu adevărat, nu este despre propriile idiosincrazii, ci, în mod esențial, despre interesele tuturor semenilor săi. Prezidentul nostru, la fel ca majoritatea politicienilor mioritici, va continua netulburat să aibă impresia că face politică, nedescoperind încă faptul că activitatea practicată de domnia sa nu prea are legătură cu politica. La noi, a crescut, precum o buruiană, o pseudopolitică! S-ar părea că politicienii noștri nu vor fi prea curând vizitați de vreo revelație în legătură cu ceea ce-și imaginează că fac în numele semenilor lor. Sunt departe de drumul care duce la Damasc…

În realitate, așadar, ceea ce cred cu toții că vorbesc acum are o altă denumire. În niciun caz nu se cheamă politică, cum sunt convinși cu toții. Ne îndoim că vor afla vreodată ceea ce au practicat cu adevărat vreme de atâtea mandate democratice! Halal să ne fie!

 

Gheorghe SCORȚAN este sociolog și un foarte cunoscut cercetător în domeniul științelor sociale

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media