EDITORIALUL DE LUNI – Nicolae STAN – Supraviețuirea

Supravieţuirea, acesta-i noul ideal al omenirii. Să fii în viaţă, să sufli abur de vietate, să mai bătătoreşti coaja asta de pământ oricum tocită şi uscată de milenii. În fond, ce eşti, de nu o bucată de carne, o biată răsuflare (cum zicea Marcus Aurelius) – bine, el mai adăuga: şi o judecată dreaptă, dar mă tem că un asemenea ultim calificativ sună demodat astăzi. Ca urmare, regulile şi comportamentele acceptate de supravieţuitori sunt mult simplificate şi controlate. Nu există nuanţe în ele. Există numai necesitate absolută. Dacă nu le respecţi, indiferent care sunt ele, norme să fie, mori şi omori şi pe alţii. O comandă foarte simplă şi expresivă. Aşa că indivizii, paralizaţi de frică, decid că vor face orice, orice li se comandă, fără a le trece prin filtrul gândirii personale (care este pierdut) pentru a rămâne în viaţă.

În aceste atât de noi condiţii, ce se-ntâmplă cu mintea ta, omule, cum arată ea acum? Ea arată foarte clar: se îndreaptă cu cercetarea sumară numai către pământ, nici măcar nu mai ridică privirea spre cer. Şi gândeşte limpede şi necesar: să trăiesc, fie ce-o fi, corpul meu să vieţuiască, cât mai mult. Operaţiile minţii tale sunt, azi, teribil de puţine, că doar suntem exclusiv corpuri printre alte corpuri care se mişcă prin lume, nu?

Dar ce să faci pentru a fi în viaţă? Un lucru foarte simplu, gândit de alţii: stai în casă, limitează-ţi contactul uman, menţine doar izolarea, cât mai multă izolare. Asta-i viaţa. Mai e ceva însă: poţi să priveşti la televizor. Acolo vei vedea natura noii tale vieţi, de-acolo vei reţine că eşti doar o cifră, nimic mai mult (o bucată de carne, da). Din ecranele ce transmit doar alertă, îngrijorare şi cât mai multă suspiciune, se transmit în rafale cifre peste cifre, statistici, număr de decese şi, bineînţeles, număr de infectări. Încordat, biciuit de informaţiile apocaliptice, continue, corpul tău se va încorda, va încerca să se salveze, să găsească o ascunzătoare. Se va ascunde de oricine şi orice. Mişcarea îi e interzisă, mişcarea i se spune că-i periculoasă. Mai bine stai şi priveşti, stai şi asculţi. Sau şi mai bine, stai şi dormi, în fond visele nu ţi le poate lua nimeni.

Doar că timpul trece, iar cu el trec şi imperativele momentului, poruncile lui teribile. Boala va trece, se va duce ca şi când n-ar fi fost. Şi oamenii se vor trezi din visul-coşmar, din vraja otrăvită. Atunci, mintea lor va reîncepe efortul de a anima operaţii complexe, rafinate, complicate, cum se întâmpla odată. Va reuşi ea să se ridice de la nivelul supravieţuirii pentru a se ocupa cu creşterea vieţii, cu înălţarea sensului ei? Greu de răspuns, s-ar putea spune. Poate că unii dintre noi, apostolii respectării oricăror măsuri, doar să fie impuse de autorităţi, vor fi nostalgici după vremurile când nimeni nu putea crâcni fără a plăti frumoasa amendă. Şi atunci, mintea lor se va mişca lent şi sumar, în continuare, pentru că aşa au învăţat, aşa s-au dresat. Lumea, deci, va rămâne la fel de divizată ca o mare familie ruptă între o armată de revoluţionari şi una de conservatori, cum întâlnim în Macondo, lumea lui Marquez.

Nicolae STAN este un foarte cunoscut prozator, membru al Uniunii Scriitorilor, absolvent de Filosofie la Universitatea din București…

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro