ortooxacell kiss2022.gif Flax

EDITORIALUL DE LUNI – Nicolae STAN – Note despre literatură (XXVIII)

Cuvintele nu sunt decât compendii imperfecte, retorice, ale tăcerii. Ele încearcă să-i prindă acesteia substanţa misterioasă, dar sfârşesc, de cele mai multe ori, în a fi pure abstracţii, intensiuni fără extensiune. Numai arta reuşește, câteodată, să lipească litera de lucrul ce odihneşte în lumea tăcerii. Şi atunci ia naştere totul, din nou.

Ismail Kadare nici n-are nevoie de Nobel. Răsărit dintr-o Albanie greu de comparat cu România, Kadare și-a construit, precum cândva Faulkner, un imperiu personal, imposibil de trecut cu vederea, în afara Academiei Suedeze, desigur. „Din sipetul pe care-l avea la capătul patului scoase cutiuța în care ținea leacul pentru somn și vărsă puțin praf în pahar. Apoi își imagină cum pulberea albă se dizolvă și coboară la fund asemeni unei perdele de ceață peste cerul senin. Presărase somn pentru o noapte sau chiar pentru două. Puse din nou. Pentru o mie de nopți, își zise, pentru o mie de ani. Duse paharul la gură și-l bău dintr-o singură suflare. (…) Își zise apoi că făcuse tot ce îi stătea în putință unui om, da, și totul se dovedise a fi în zadar, după care simți un regret pentru lumea plină de zgomote pe care o lăsa aici, în vreme ce sufletul lui pornea singur prin ploaie.”

Iată că, în două zile, pe negândite, am recitit cu aceeaşi pasiune romanul Casa Verde, capodopera lui Llosa. Scris între 26 si 29 de ani, la Paris,, într-o mansardă, romanul este, pentru mine, cea mai fascinantă operă a peruanului: indeterminare temporală magistrală, spaţiu concentrat şi dens, de sinecdocă perfectă, construită sub semnul întâmplării inspirate şi păstoase – un roman de dragoste teribil, cu Neînvinşii, Piura, Casa Verde şi cei doi protagonişti ca singurele borne relativ stabile: Lituma ( Sergentul) şi Bonifacia ( Pădureanca).

Sunt romane din care poţi cita absolut totul, deoarece fiecare frază seamănă cu cealaltă. Se explică una pe alta, într-un flux tautologic plictisitor, de cele mai multe ori. Şi sunt cărţi din care poţi cita fragmenţele deodată înălţate deasupra textului, ca şi cum n-ar face parte din el şi ar avea viaţă proprie, ca un far străjuind peste mare. Mi se pare că-n România avem multe apariţii din prima categorie, calificate de către comentatori drept „cărţi bine scrise”…

Nicolae STAN este un foarte cunoscut prozator, membru al Uniunii Scriitorilor, absolvent de Filosofie la Universitatea din București…

Distribuie:

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media