EDITORIALUL DE LUNI – Nicolae STAN – Memorabilitate sau ținte pamfletare?

Trăim fericiri şi dureri în aste vremuri de ciumă. Însă, cât ar fi ele de fericite, unele, sau de triste, altele, se vor duce negreşit, se vor vărsa într-un alt teritoriu, pe care-l numim trecut.  De-acolo, cândva, câteva vor fi readuse într-un anumit prezent prin amintire. Şi mă gândesc dacă este ceva demn de ţinut minte printre întâmplările actuale pandemice, mai ales de la noi, la români. De amintit ne vom aminti, cu siguranţă, poate se vor scrie romane despre ce ni se întâmplă, dar mi-e că toate scrierile literare nu pot fi decât pamflete care izvorăsc din resentimente, în general.. Or, pamfletul e destul de superficial, cam oricine poate să-l facă. Şi, oricum, românii, prin băşcălia lor binecunoscută, sunt pamfletari înnăscuţi. Aşa că mă întreb dacă e ceva memorabil, care să merite adică să fie ţinut minte prin calităţile lui pozitive, constitutive. Şi am în vedere modul „în care se mişcă” totul: oameni, decizii, sloganuri, ideologizări multe şi mărunte. Dar care ar fi condiţia memorabilului? Cu siguranţă că ar trebui să fie vorba despre un fapt pus în slujba binelui comun, un fapt aproape eroic: să nu slujeşti altcuiva, pe altcineva, decât activităţii afirmativ-comunitare, activităţii comune. Acel fapt ar întruni condiţia memorabilului. Putem să verificăm toată istoria pentru a ne da seama că doar aceste făptuiri sunt memorabile.

Or, ce vedem noi în spaţiul public actual românesc? Vedem un Guvern al Meu, deşi este, s-ar spune, guvernul României. Vedem un Parlament al Meu. Vedem un Preşedinte care schiază-n weekend, deşi tragediile i-au învins pe românii simpli. Vedem o Opoziţie absolut necredibilă, cu inşi parcă ieşiţi din spuma cea mai pură a submediocrităţii. Şi tot aşa… Până şi protestele, atât de necesare atenţionării oricărei Puteri, se împart în proteste binevenite şi altele nejustificate, deşi interesul comun este grav avariat, până la incendii în spitale de stat, soldate cu morţi, cu carbonizaţi. Şi nu apare nicio demisie de onoare, adică politică, de asumare politică a acestor nenorociri. Aşa că prin faţa noastră se perindă scene, frânturi de lucruri mizere moral, oameni mici într-o lume mică. Un mozaic de interese care mai de care mai particulare, mai rupte de binele comun. 

Da, se va ţine minte această epocă, dar ca exemplu de timp din care trebuie să evadezi, cum vei putea, să scapi şi să-l uiţi. Condiţia memorabilului, demnitatea de a fi re-amintit, nu este îndeplinită. 

Nicolae STAN este un foarte cunoscut prozator, membru al Uniunii Scriitorilor, absolvent de Filosofie la Universitatea din București…

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro