EDITORIALUL DE LUNI – Nicolae STAN – Hipnoza

Mi se pare că unul din pericolele care au infestat viața socială în România, dar nu doar aici, stă în fascinația cu care grupuri mari de oameni se lasă vrăjiți de sensurile generale ale cuvintelor. Cu cât li se vântură, de către mai-marii zilei, astfel de termeni, cu atât credința în ei crește, fără nicio probă, fără nicio fundamentare reală. Să ne amintim de găselnița lui Băsescu de la prima sa campanie electorală pentru președinție: „Să trăiți bine!” era mesajul lui, bine țintit. Sau de clasicul ceaușist „Să facem totul!”. Oricât ar părea de deplasat acum, foarte mulți români au susținut cu sinceritate  aceste mesaje generale, lipsite de concretețe.

Din perspectiva acestor sensuri și semnificații abstracte, oamenii concreți nu contează. Ei devin, pentru amatorii de cuvinte, un soi de gâze fără importanță, care se mișcă zadarnic de colo-colo, pentru care n-ai ce să faci, pentru care, de fapt, nu trebuie să faci nimic. Ce e important pentru vrăjitori și pentru vrăjiți se află în principii, în norme recitate cu aplomb, în cifre peste cifre – suprema abstracție – aruncate-n mintea omului de rând pentru a-l impresiona, pentru a-l năuci, pentru a-l fascina. Și chiar asta se și întâmplă. Omul-de-pe-stradă, ca într-o hipnoză subtilă, făcută de meseriași, se leapădă de nevoile lui curente, de viața și de nevoile lui, multe și mărunte, și arată cu degetul către litere, cuvinte, fraze: acolo e realitatea, începe el să creadă, acolo se află viitorul, acolo trebuie să ajungem. Nu te mai poți înțelege cu el, e virusat de mesaje, de informații universale, totale, care se referă la ansamblu, la totalități, și nu la bietele lor vieți particulare. Este aici o depreciere de bună voie, hipnotică, asumată energic, trăită cu emoție, a propriei condiții sociale, empirice, reale. Nu atât grijile lui sunt importante, cât chemarea, apelul, tâlcul unor termeni ca: „Sustenabilitate”, „Evaluare”, „Implementare” – și altele de acest tip,  de aceeași teapă.

Un alt  instrument care facilitează fascinația, vrăjirea intelectului, este plasarea acțiunilor numai în viitorul incontrolabil, dar care, cu generalitățile rostite, cu promisiunile admirabile puse pe masă cu generozitate, pare controlabil. Nu acum vom crește nivelul vieții, nu se poate, transmit cu convingere hipnotizatorii, ci abia după ce vom face o reevaluare, o analiză, o adevărată reformă, cum n-a mai fost vreodată, în urma cărora vom urmări efecte curat benefice pentru popor, pentru toți, dar peste patru-cinci ani. Este, acesta, un alt mijloc de desprindere a individului de realitatea cea mai primară, în care trăiește împreună cu familia lui. Iese din legea zilei, vizibile, a intereselor celor apropiați lui, și devine prizonierul fericit al legii nopții unde se coace, peste un cincinal, salvarea tuturor.

Ce salarii, ce pensii, ce locuri de muncă, ce echitate și justiție socială concretă? Nimic din toate astea. Basta. La coș cu ele. Dar „Reformă”, „Reevaluare”, „Comisii și comitete”, ce armonii frumoase, ce realități rafinate! Căci, iată, până și lucrurile sunt alcătuite din atomi invizibili, dar în existența cărora credem. Așa și oamenii, sunt doar atomi individuali, „particule elementare”, cum spune un scriitor francez, Houellebecq. Există oare ei? Sau rămân în invizibilitate, lipsiți de importanță, interșanjabili, fără identitate, fără trecut, deci fără viitor?

Nicolae STAN este un foarte cunoscut prozator, membru al Uniunii Scriitorilor, absolvent de Filosofie la Universitatea din București…

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro