EDITORIALUL CULTURAL – Gabriel ENACHE – Indagatoris

Lumini și umbre

doamnei Veronica Kirchner

 

Lumina și fiecare sclipire a ei pune în valoare umbra și face vizibilă fiecare mișcare a ei, iar oricare gest al umbrei încearcă să se așeze acolo unde lumina îi propune memorarea și așezarea în registrele vizibilității care o mențin vie. Atingerile dintre ele cresc posibilitățile norilor de a acoperi cerul și pe ale cerului de a observa dansul lor, iar fiecare mișcare aduce la îndemână acel moment al reciprocității artistice, al acelui vivit/non vivit care ține lumea în transa ei de la Facere și până acum.

ARTfel ne încurajează așezarea privirii spre fiecare loc în care frumosul și-a lăsat pașii să facă urme, să descrie discret reperele după care ne putem orienta în această proximitate a vederii lui, a frumosului și a componentelor sale care îmbogățesc, care adaugă și absorb și care nu adorm niciodată firile și nici deschiderile sau aprofundările lor.

ARTfel deschide lumea și încurajează apropierea de fiecare simbol recunoscut și adoptat de aceste vecinătăți, de micile zone în care se scaldă tot timpul în apele lor limpezi toate nimfele despărțite de lacurile și de pădurile lor. Aceste miracole mici îmblânzesc și acoperă lumea cu vălul păstrat permanent pentru toate aceste momente ale sărbătorii și ale aprofundării înțelegerii ei.

ARTfel umblă să facă loc obiectelor în noile spații în care frumosul și toată arta care îl conține le-au creat pentru ele și le-au adoptat viețile devenite din momentul așezării lor aici nemuritoare. Trebuie să știm și trebuie să învățăm tot timpul să nu uităm, să nu lăsăm ghearele uitării să zgârie, să rănească aceste rămășițe fragile, dar uimitoare, ale lumii și ale oamenilor care s-au așezat uneori în ea.

Să nu uităm să vedem și să înțelegem sunt căile pe care trebuie să mergem pentru a putea vedea, pentru a ne putea înțelege originile, pentru a ne găsi fiecare fir, chiar răzlețit, al rădăcinilor din care am pornit spre înălțarea care ne așteaptă.

Să nu uităm să vedem frumosul este un nou mod de a crede și de a înțelege ceea ce credem, este noua formă a poeziei care s-a așezat discret în aceste cuvinte, în acest îndemn, în aceste spuneri care simplifică apropierea de ceea ce, frumos fiind, propune uneori distanțarea, sau sugerează explicit proximitatea ei.

Nopțile cu întunericul, zilele cu lumina lor, soarele cu căldura lui, luna cu lumina ei rece, anotimpurile cu toate ploile, ninsorile, frigul și căldura lor se transmit întotdeauna de aici, din acest mic univers care se dezvăluie de fiecare dată și care, mai apoi, se așază discret la îndemâna tuturor înțelegerilor noastre. Toate se adună aici, în locul străjuit de toate luminile și de toate umbrele care le sunt la îndemână, în locul de unde așteptăm să auzim și să înțelegem tot ce este cuprins și așezat în aceste cuvinte: Să nu uitați să vedeți frumosul!

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro