EDITORIALUL CULTURAL – Gabriel ENACHE – Indagatoris

Cuprinderi&Apropieri

pentru Nora Blaj

Culorile prind și cuprind sub crusta lor fiecare rădăcină care ascunde în sevele ei și care promite o creștere și, mai pe urmă, o desprindere. Tot ce ajută apropierea, creșterea mai departe, acea dezvoltare care ajută și amplifică urcarea și urmărirea așezării în starea căutată de zbor, de libertate completă atinsă, și ea, de încercarea desăvârșirii. Culorile așază privirea în normele ei și îi multiplică severitatea angajării în acest dialog aparent mut, dar lămuritor, puternic și necesar de-a lungul itinerariului ce trebuie parcurs în căutarea și începera apropierii de limitele deschise ale cunoașterii.

Atâta întrebare și disperare și ochi și minte și culoare și cuvinte și întâmplare și stele și dorință și

Acești vălătuci rostuiți și așezați în cuvinte se rostogolesc permanent ajutați de impetuozitatea pe care senzațiile autoarei a alimentat-o și i-a creat mediul în care își poate așeza și desfășura dialogul nesfârșit, dar de acum exteriorizat, cu lumea sclipitoare și dornică de spunere pe care Nora Blaj o tot îndeamnă și o tot împinge spre buna vedere și ascultare disponibile în vecinătatea noastră. Reușește astfel să își cursivizeze reperele și, totodată, reușește să le asigure un nume răsfrânt în corpul imaginilor complicate de invazia culorilor, dar și unul pătruns de cuvintele care își desfășoară alăturat discursul în încercarea de formare a continuării care caută și care face în așa fel să spună până la capăt.

Cuvintele pe care Nora Blaj le păstrează în pânza de păianjen țesută special în scopul prinderii lor, le folosește ca fiind marcate de curajul pe care înțelegerea cromatică a lor, transferul firesc în acel univers pe care îl stăpânește le-o dă permanent, le încarcă și le mențin disponibile pentru a-și completa autoarea, pentru a-i amplifica limbajul și pentru a le personaliza până la o identificare lipsită de posibilitatea fragmentărilor care ar putea disloca părți din întregul deja conturat și imaginat.

dragoste mare și rânduri nescrise și vise și ploi și

uitări și chemare încap în distanța dus-întors de la

stare la stare

Nora Blaj este artistul care își cheamă care își aduce și își arată prezența pe toate teritoriile cunoscute în caută să își așeze contururile și prezența, să le impună ca repere ale permanentelor chemări care ajută căutările neîntrerupte, neobosite și care nu încurajează așezarea în registrul calmului sau al căldicelului. Noile forme așază această statură în formele mult căutate și, desigur, visate, își iau identități de împliniri care vor impune această lumină ca stare de fapt, ca moduri firești și corecte de înțelegere și apropiere a lor.

Fiecare ochi se așază într-o nouă minte, în aceea deschisă și antrenată să primească acest corp străin constrângător, corp care va impune noul mod de a vedea și care pregătește noile stări pentru a simți ceea ce urmează să crească și să se transforme în forma interiorizată impusă de forța unui artist. Toate acestea vor fi scăldate în toată lumina pe care culorile folosite o vor împrăștia și care va invada definitiv și integral mințile devenite disponibile să accepte acest delicat transfer.   

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

 

 

Distribuie:
corneliu radupopa USRPLUS

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro