După ce a zăbovit timp de trei zile la Târgovişte… romanţa pleacă să cucerească ţara

„Crizantema de Aur” merită să strălucească şi în alte anotimpuri ale anului

 

 

„Crizantema de Aur” merită să strălucească şi în alte anotimpuri ale anului, nu numai în toamna ei… care a consacrat-o, aici, la Târgovişte! Pentru că orice mare eveniment muzical naţional de acest gen nu trebuie să trăiască doar trei zile, ci dimpotrivă el trebuie să producă ecouri un timp îndelungat, organizatorii  Festivalului Naţional „Crizantema de Aur” vor deschide în perioada imediat următoare Programul Naţional de Concerte „Comori ale romanţei”, care se va desfăşura în şapte zone istorice ale ţării, în parteneriat cu instituţiile de cultură, respectiv  instituţii  muzicale, Centre Judeţene de Cultură, Şcoli Populare de Artă. Prin acest demers se doreşte ca  romanţa românească să prindă rădăcini şi să-şi formează „ambasade” în zonele istorice ale ţării, iar acestea vor avea menirea de a-i atrage pe tineri  către acest gen muzical… Concertele vor avea loc în perioada următoare la Cluj, Iaşi, Chişinău, Bucureşti, Craiova, Constanţa.

 

Ecouri…. Festival „Crizantema de Aur”

 

Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al Festivalului ,,Crizantema de Aur’’

,,Ediţia din acest an este una în care noi ne-am propus să celebrăm patrimoniul poetic prin romanţă, să celebrăm patrimoniul poetic naţional şi anul omagial al satului românesc, pentru că romanţa este sora bună a doinei. Romanţa este din aceeaşi rădăcină a culturii naţionale, a identităţii noastre naţionale. Doina este deja în patrimonial mondial UNESCO şi noi nădăjduim ca prin tot ceea ce facem la Crizantema de Aur, prin tot ceea ce realizăm în ţară, prin toate proiectele dedicate promovării romanţei, ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale,  să aducem şi noi argument în favoarea acestui proiect de includere a romanţei în patrimoniul UNESCO, proiect care este în dezbatere şi în analiză,  în lucru prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale”.

 

Alexandru Pugna, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

,,Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, de trei ani de zile, după o absenţă îndelungată a revenit alături de organizatorii celei mai importante manifestări din România ce promovează romanţa românească, acest gen al sufletului românesc, acest gen muzical excepţional. De trei ani de zile sunt prezent la Târgovişte, în fiecare toamnă, să-mi bucur şi eu sufletul alături de dumneavostră, în cadrul acestor trei zile de mare sărbătoare a romanţei româneşti. Anul acesta, şi probabil şi datorită acestui aspect, organizatorii au hotărât ca preşedenţia juriului de interpretare să fie acordată Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, iar eu mărturisesc că am fost copleşit de faptul că a trebuit să preiau preşedenţia jurilui, un juriu format din personalităţi excepţionale pe acest domeniu. Fiecare dintre membrii juriului puteau să prezideze acest juriu pentru că toţi sunt specialişti, sunt nume reprezentative ale artei interpretative, ale artei româneşti, aşa că pentru mine a fost copleşitor şi vă mărturisesc că această misiune cred că a fost cea mai grea misiune pe care am avut-o, deşi a fost uşor având în vedere că toţi membri din acest juriu sunt personalităţi excepţionale din acest domeniu”

 

Daniela Vlădescu, artist liric, directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”

„Sunt foarte încântată că în fiecare an există acest festival, că sunt oameni care se luptă pentru el şi care îngrijesc acest festival, că este o înţelegere pe care o primeşte de la Consiliul Judeţean şi Primăria din Târgovişte pentru că un festival merită ajutor, altfel nu se poate ţine. Cu iubire şi cu ajutor financiar iese o minune, cum a fost şi de data aceasta. Concurenţii au fost de înalt nivel, pentru că de doi ani participarea se face pe baza unor preselecţii în ţară şi este un lucru foarte înţelept pentru că cei care ajung într-adevăr pe scenă sunt cei mai buni…”

 

Mircea Drăgan, Compozitor – Membru UCMR

„Un muzician complet şi complex trebuie să plece urechea şi să aibă mintea deschisă pentru toate genurile de muzică. Mărturisesc că pentru mine este o bucurie mare că am reuşit să mă apropii şi de romanţă, aşa cum m-am apropiat şi am practicat şi celelalte genuri de muzică. Aici este un eveniment foarte important pentru cultura naţională, consider că este un pilon de bază pentru a susţine ceea ce de-a lungul zecilor de ani şi atâtor ediţii a descreţit frunţile românilor, pe vremuri şi grele, când cultura ne-a salvat. Aşa cum şi acum continuă, iar romanţa poate că salvează cultura românească…”

 

Marius Ţeicu, compozitor – membru UCMR

,,Dacă nu ar fi festivalul acesta, cred că încetul cu încetul nu ar mai ştii lumea ce înseamnă romanţa, pentru că în mass-media mai puţin se vorbeşte şi o dată pe an se vorbeşte când vine aici festivalul… şi apoi iar este linişte. E bine că între două ediţii există şi anumite acţiuni foarte interesante care se fac pentru promovarea romanţei. Sunt bucuros că unii compozitori tineri au început să abordeze acest gen, pentru că cineva trebuie să vină în urma noastră, ca să scrie piese. Crizantema de Aur este un eveniment important la nivel naţional de care suntem mândri”

 

Matilda Pascal Cojocăriţa, interpretă de romanţe, director al Ansamblului Profesionist „Dor Românesc” al Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa

„Cea de-a 52 –a ediţie a fost una incendiară. De ce? Pentru că nu s-a putut împărţi trofeul în două. Pentru mine au fost două trofee anul acesta, pentru că şi locul I ar fi meritat trofeul. Considerăm că şi premiul I este un mare premiu şi îi felicit din tot sufletul, pentru că iată datorită lor ediţia a 52 a are un alt farmec. Voci extraordinare au fost în tot concursul, dar aceste două voci s-au detaşat de departe”

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro