DUMINICA DE POEZIE – Andreea GHICA

Andreea  Ghica și duminica de poezie – un argument…

Nu am cochetat niciodată cu critica literară, nu sunt suficient de subtil, de rafinat, de abscons. Se și spune că, de fapt, un critic este un poet (prozator) ratat, dar am avut mereu  un simț al poeziei adevărate. Dovadă este și faptul că „persoanele” cărora le-am dat recomandări sunt Ionelia Cristea  (Constanței Buzea), Ion Burhan și Camelian Propinațiu lui Cezar Ivănescu și chiar prietenul (decedat intre timp) Ion Ion, căruia Cezar i-a primit manuscrisul cu spusele. „dacă te-a recomandat Mircea, înseamnă că e de bine!”… Spun asta pentru că, deși nu am un „organ special” pentru critică, am un simț către valoare. Un cuvânt, un vers scânteietor, un discurs firesc mă fac să exclam: iată poezia adevărată! Un astfel de cuvânt care m-a „curentat” de când l-am citit a fost Băi… al poetei Andreea Ghica și mi-am spus, băi trebuie să fie o poetă adevărată… Citindu-i textele, această intuiție mi s-a confirmat. Andreea Ghica scrie o poezie firească, fără subtilități inutile, pentru că, spune ea: „îmi iau inima-n dinți și fug cu ea / unde văd cu ochii”, pentru a-l întâlni pe celălalt la  „cafeaua (care) iți stă în gât” de emoție, pentru că: „te ridici / te clatini / nici nu te mai  uiți în urmă / pleci unde vezi cu ochii”, pentru că:  „Băi / (te) apucă uneori un dor / te-ri-bil” de marea liniște inexistentă și marea „pare epuizată și sătulă de toți / oamenii…” Poezia Andreei este una a solitudinii: „Îmi place când descopăr de una singură…”(…) „casele acoperite de iederă, cu lumina caldă” (..) „doar în fața ei e liniște și atât.” Oamenii sunt anonimi, sunt „minusculi” dar, paradoxal, „mai că atingeau cerul”. Băi Andreea, ești o poetă adevărată, felicitări!  (Mircea  DRĂGĂNESCU)

 

Băi… patru poeme în proză

 

  1. Diminețile în care prindeam fluturi erau printre preferatele mele. Din palme îmi imaginam cum ies mici zâne care urmau să mă vrăjească și parcă auzeam glăscioare care îmi cântau la ureche fel de fel de imnuri întortocheate… Zău, când eram copil, țineam ochii strânși, strânși, și număram secundele și minutele, trăgeam de timp, numai să nu se termine ziua. Mare fiind, timpul trece cu o rapiditate înspăimântătoare, care mă lasă buimacă, să nu mai spun că mă sperie teribil gândul de a dispărea complet de pe fața pământului. Și nici măcar fluturi nu am mai văzut, dovadă că poate și-au găsit un loc mai bun decât pământul ăsta care se învârte cu o viteză uimitoare.
  2. Și încă…  Douăsprezece voci urlau furioase şi toate erau la fel. Ce se petrecuse cu feţele porcilor nu mai era de-acum o dilemă. Fiinţele de afară priviră de la porc la om şi de la om la porc şi din nou de la porc la om: deja era imposibil să mai spui care era care
  3. Zău că nu-ți trebuie o fericire ca-n filme. Un liliac înflorit la poartă, plus o mână de oameni de care nu vrei să te mai desparți… Cam așa arată sărbătorile mele și vă doresc fix același lucru!
  4. Când eram copil, grădinile mi se păreau fermecate, mă urcam în copaci, țin minte perfect felul în care mângâiam frunzele și mă uitam cu ochii mari, mari la furnicile care urcau încet spre lumea lor. Pe la vreo 5 ani, puteam sa jur că vântul îmi șoptea, de unde rezultă că imaginația mea și-a făcut de lucru încă de la o vârstă fragedă. Să nu mai spun de cireșul din curte, dragul de el, care mi-a suportat căderile și lacrimile, și țipetele când nu găseam cireșe pe placul meu, iar când le găseam, nu exista copil mai fericit. Nu, nu mă omoram după gustul lor, dar mă fascina rochia lungă a bunicii pe care o îmbrăcam imediat, punându-mi la ureche cireșe proaspăt culese și parfumate. Și zilele treceau, treceau, și eu creșteam, creșteam…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro