Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

DIN CRONICI DE AZI – Silviu MILOIU – De azi, de ieri…

Cinism de azi…

   Prin nominalizarea făcută, șeful statului îl concurează în cinism pe regele Carol al II-lea, cel care după alegerile generale din decembrie 1937 l-a desemnat ca președinte al Consiliului de Miniștri pe liderul celui de-al patrulea partid ca număr de fotolii parlamentare, Octavian Goga. Monarhul l-a menținut totuși pe marele poet ardelean cu vederi antisemite 44 de zile în fruntea guvernului, după care l-a înlăturat fără scrupule pentru a stabili propriul regim personal printr-o lovitură de stat. De data aceasta, Klaus Iohannis – tot într-o situație extrem de gravă care cerea maximă responsabilitate din partea sa – a nominalizat un candidat la șefia guvernului despre care este convins că nu va reuși să alcătuiască o majoritate. Nimic nu justifică această nominalizare, în condițiile în care discuțiile de astăzi nu demonstrau conturarea unei majorități guvernamentale, ceea ce arată că, în realitate, șeful statului joacă în afara rolului constituțional. După ce a determinat scindarea majorității parlamentare, a intervenit direct în alegerile din PNL, încearcă în continuare manevre politicianiste anticonstituționale care vor prelungi criza politică, vor adânci disoluția autorității și vor agrava criza sanitară și pe cea energetică doar pentru ca „partidul meu”, condus de domnia sa prin intermediul domnului Cîțu, să desemneze un lacheu la Palatul Victoria. PNRR-ul și PNDL-ul constituie o pradă prea mare ca să fie lăsată să scape printre degete sau să fie supervizată de o justiție imparțială. Sunt curios cine se va așeza într-un final la masă alături de PNL-UDMR. De fapt, cred că mulți dintre noi intuim răspunsul.

 

Frăția Capetelor Negre…

   Am mai scris despre „Frăția Capetelor Negre” din Tallinn care, ca și confreria soră de la Riga, a avut o importanță aparte în viața citadină. Fondată la 1399 aceasta a preluat în administrare clădirea din fotografie la 1517, 15 ani mai târziu adăugându-i o sală de ceremonii. 

   Fațada acesteia a fost refăcută de talentatul pietrar și arhitect cu origini olandeze Arent Passer, despre care aminteam la Catedrala „Sf. Maria” din Tallinn, la 1597. Decorațiile exterioare cuprind, între altele, simbolurile heraldice ale confreriei cu imaginea Sf. Mauriciu, pe cele ale partenerilor comerciali hanseatici din Londra, Bruges, Bergen, Novgorod, portretele regelui Sigismund al III-lea și al reginei Ana, reprezentări ale Justitia, Pax și Dumnezeu Atotputernicul.

 

Despre gestul ceva mai vechi al unui „parlamentar”…

   Doar două comentarii cu privire la gestul acelui domn „parlamentar” de a rupe harta României interbelice (sau orice altă hartă, din orice timp, a oricărei țări sau regiuni). Primul: nu poți schimba istoria sfâșiind geografia. Al doilea: un om educat nu recurge la asemenea gesturi huliganice. Cu atât mai puțin un gentleman, cum s-ar presupune că ar trebui să fie un domn „parlamentar”, reprezentant în forul legislativ al multor mii sau zeci de mii de oameni. Forța nu este un substitut pentru argumente.

 

Silviu MILOIU este un reputat istoric, profesor universitar și, dincolo de toate, absolvent de „Carabellă” târgovișteană…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media