Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

DIN ARHIVA PROFULUI DE FILOSOFIE – SERIAL: aroganța… (3)

   Am avut elevi speciali, îmi amintesc de ei, îi urmăresc, plecați prin lumea largă, mă bucur să aflu că au ajuns acolo unde bănuiam în urmă cu ceva ani, atunci când toți eram mult mai tineri și mai fericiți. Din arhiva mea de profesor de… filosofie, logică, economie și sociologie azi vă propun gândurile lor despre o „temă dată”… Era în 2015 și i-am rugat să scrie despre aroganță, era prezentă în tot ceea ce ne înconjura, atunci ca și acum. Cuvintele lor înțelepte, la 18 ani și chiar mai puțini pe care-i aveau, vi le „trimit” aici, în fiecare săptămână, cu nostalgia dascălului de acum… o sută de ani.  (Ionuț  CRISTACHE)

 

SERIAL: aroganța… (3)

Laura Andreea STOICA – Nu deveniți insuportabili!

   Aroganța? Nu știu care e definiția din Dex, dar eu aș defini-o ca pe o chestie pe care am experimentat-o cu toții, pentru că întotdeauna s-a găsim cineva care, din perspectiva noastră, se află undeva sub nivelul nostru.  Nu știu dacă se poate spune despre un om că n-a fost niciodată în viața lui arogant…e o chestie pe care nu alegi să o primești, dar poți alege să o înlături. Nu alegi să o primești pentru că natura omului e prea păcătoasă pentru a nu face o reverență în fața acestui păcat atât de elegant și rafinat.

   Interesant e că aroganța vine la pachet cu  lucruri pe care și le dorește orice om, lucruri văzute bine de către oricine: vine la pachet cu educația, cu succesul, cu banii, cu intelectul, cu funcția ocupată, cu mașina condusă. Ai crede că aroganța e bună, nu? Te face să te simți important, aflându-te undeva mai sus decât ignoranții din jurul tău, dându-ți mai multă încredere în tine și în puterile tale. Ai tot dreptul să fii arogant, doar ai muncit pentru ceea ce ai, ți-ai tocit coatele prin facultăți sau, poate, ei bine, în România știm cu toții că de foarte multe ori nu munca cinstită aduce succes. Ai tot dreptul să fii arogant… acum, când te-ai întors din Spania, de la cules de căpșuni și ți-ai cumpărat BMW și ți-ai făcut casă după nu știu câți ani de muncă, nu ai cum să-l mai bagi în seamă  pe vecinul cu care spărgeai semințe în fiecare seară înainte. Ai dreptul să fii arogant cu foștii tăi colegi, pentru că tu ai făcut studii universitare, pe când unii dintre ei au ajuns muncitori cu ziua. Acum, când vă întâlniți pe stradă, tu băiat bine, el un amărât, nici măcar nu îl mai saluți.

   ATENȚIE, NU DEVENIȚI INSUPORTABILI, NU CONFUNDAȚI AROGANȚA CU RESPECTUL DE SINE!!!

   Am fost de multe ori arogantă și mi-am dat seama prea târziu, știu că mai sunt încă persoane care mă consideră, dar am luptat ca aroganța să nu devină prenumele meu, după care lumea să mă recunoască, și încă mă lupt cu asta. E o bătălie pe care fiecare dintre noi trebuie să o câștige, în fiecare zi. Cu cât ști mai multe, cu cât faci mai multe, ai tendința să devii arogant, să te uiți de sus la cei de jos. Hei, nu uita că și tu ai fost unul care a plecat de jos, din adâncul pământului, până să ajungi să te întinzi ca spicul de grâu, semeț, în lumina soarelui!  Ce ție nu-ți place, altuia nu face…  E un principiu foarte simplu. Nu fă din aroganță un mod de viață pentru că vei sfârși fie singur, fie înconjurat de alții ca tine și vă veți da concursul în care e mai tare. A-ți bate joc prin aroganță de cei mai slabi decât tine semnalează o lipsă acută de înțelepciune.

   Din contră, tu, cel care ești mai frumos, mai deștept, mai întreprinzător, tu, ar trebui să îi ajuți pe cei de lângă tine să lupte tot mai mult pentru dezvoltarea lor. Dă-le șanse oamenilor! Zâmbește-le, încurajează-i! Nici nu ști ce mult valorează pentru un om care se simte de nimic o vorbă bună venită din partea ta. Discută cu oamenii, și prin inteligența ta, plasează în mintea lor întrebări care să îi frământe, la care să-și dorească să găsească răspuns. Unul dintre principiile pe care eu le-am adoptat este că Dumnezeu m-a binecuvântat pe mine ca să devin o binecuvântare pentru alții. Folosește abilitățile tale, cunoștințele tale pentru a-i ridica pe cei căzuți în sărăcie culturală, economică, spirituală, etc.

   Și încă ceva… Dacă renunți la aroganță nu înseamnă că  trebuie să devii umil. Dacă te consideri cu adevărat inteligent și chiar ești, fără a-i trata pe ceilalți cu superioritate, nu înseamnă că ești cu nasul pe sus, ci că ai o imagine de sine corectă. Că nu mai spargi semințe în fața blocului, că nu mai asculți manele sau că renunți la unii prieteni nu e întotdeauna un început de aroganță, ci mai degrabă un început al maturizării tale. Ar mai fi multe de spus, dar aici se sfârșește discursul meu din această seară. 

LAURA  ANDREEA  STOICA  este o domnișoară de CARABELLA (clasa a XII-a ), energică, hotărâtă și totuși visătoare…

 

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media