DILEME – Aura Ciobotaru – Cum să trecem prin timp – un posibil răspuns

Care este relația între viața pe care o trăim și timpul pe care îl avem aici? Faptul că timpul nostru prin lume este limitat, intervine cu ceva atunci când vorbim de valoarea vieții? Mai precis, valoarea vieții fie crește sau fie scade, în raport cu gradul de conștientizare a sfârșitului ei inevitabil?

Unii filosofi, de pildă cei existențialiști, consideră că viața noastră nu are, în sine, un sens, așa cum noi nu avem o esență sau o natură dată. Spre exemplu, Nietzsche consideră că a-ți trăi viața așa cum o vrei, după planul tău, este ceea ce face ca ea să valoreze și că pe măsură ce conștientizezi că viața va trece, iar sfârșitul ei se apropie, totodată și valoarea vieții va crește.

Un alt punct de vedere, al lui Freud, e că în subconștientul nostru noi nu avem sau nu credem în ideea propriei morți. Libertatea, la existențialiști, desemnează propria posibilitate de a alege, de fiecare dată, lucru ce ne definește și ne condamnă la responsabilitatea totală asupra vieții noastre și la asumarea ei.

Dar ce anume reprezintă identitatea noastră și care e modul prin care viața noastră valorează, prin acțiunile noastre, ce face ca alegerile și scopurile noastre să aibă valoare? În romanul lui Matt Haig, Cum să oprești timpul”,autorul imaginează o situație în care există oameni ce pot trăi cu mult mai mult decât în mod obișnuit, precum vreo 500 sau 600 de ani. Prin prisma acestei idei, scriitorul își propune să analizeze cum ar fi să trăiești în acest fel. Un alt fapt e că, atunci când acești oameni împlineau, ca timp, vârsta pe care o are, pe la mijloc, un om obișnuit, trebuia sa își ia o nouă identitate. Se înțelege că acest fapt implică să trăiești de fiecare dată o noua viață, dar și în timpuri și vremuri diferite. Totodată implică și să pierzi mereu, la propriu, oamenii pe care îi ai aproape, de unde și ideea că e necesar să nu te atașezi de alți oameni și o condiție mai este, cum imaginează autorul și să nu iubești. Concluzia va fi că acest lucru nu este posibil.

Indiferent de timpul și lumile în care am putea sa trăim, nu putem să nu rămânem aceiași. Prin urmare, situația de mai sus nu diferă de aceea în care am trăi mai multe vieți paralele, în același timp sau, cu alte cuvinte, mai multe lumi posibile. Dacă luăm în considerare teoria lumilor posibile și mă gândesc, spre exemplu, la teoria filosofică a lui Kripke din „Numire și necesitate”, problema centrală este aceea a referinței și a faptului cum anume ceva e identic cu sine însuși, în orice lume posibilă. O lume posibilă reprezintă, putem spune, o stare de lucruri în care un anumit obiect are însușiri diferite, dar aceeași semnificație, deci ceea ce îi exprimă referința sau identitatea.

Și aș vrea să mă refer și la un film preferat, care conține cumva aceeași idee, filmul „Mr. Nobody”, pe care îl consider foarte potrivit pentru cei pasionați de teme de acest gen. Filmul explorează ideea alegerii, în contextul în care, a face o alegere sau alta, dintre mai multe variante posibile, implică a trăi într-o altă lume posibilă. Personajul trăiește o experiență în care își imaginează cum ar arăta fiecare dintre aceste vieți, în ideea de a putea face o alegere. Concluzia va fi că: „…atât timp cât nu știa unde va duce, el nu putea face o alegere. Dar și acum, când știe tot ce se va întâmpla, tot nu poate să facă o alegere.” Mai spune, întrebat fiind, și că, dintre toate viețile, fiecare este cea reală”, pentru că indiferent care dintre ele ar fi, „tot acolo va duce”, „va avea exact același înțeles”.

O concluzie… Nu este nevoie să îți imaginezi cum ar fi lumea care ar urma unei alegeri pe care o faci, atunci când te afli într-o situație dată. Și uneori, „cea mai bună mutare, este să nu faci nicio mutare”. Situațiile în care suntem adesea puși, nu determină cine vom fi, iar tot ce am avea de făcut e să fim exact cine suntem, adică să trăim în propria poveste și astfel vom simți că viața noastră are valoare.

AURA  CIOBOTARU  este absolventă de filosofie, la Universitatea București și profesoară la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”, din Târgoviște…   

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro