DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – Lecturi conectate

Distribuie:

Wired/Conectat este o revistă pe care o răsfoiesc periodic. Are un public constant și poate fi accesată atât tipărită, cât și digital. Poate că cei mai mulți dintre noi am aflat despre existența ei atunci când, îndrăgostindu-ne de Ben Affleck sau de filmografia lui, (desigur, nu de Gigli și încă vreo două, trei…). Înainte ca Argo (filmul regizat de Affleck) să devină o misiune coordonată de CIA și guvernul canadian pentru salvarea a șase diplomați americani din Iran, folosind un pretext de turnare a unui film, povestea a fost publicată in Wired. Așadar, am un abonament la Wired, deoarece are eseistică și ficțiune. De exemplu, în numărul său din iulie / august, Virginia Heffernan, jurnalistă americană cu doctorat în engleză de la Harvard, a publicat un eseu intitulat, The New American Revolutionhttps://www.wired.com/story/covid-19-new-american-revolution /.

 

După cum v-ați putea imagina, trăind în America mai mult de jumătate din viața mea și bucurându-mă la ideea de revoluție la fel de mult sau un pic mai mult decât oricine, am vrut să știu ce se întâmplă. Mai ales, dacă este o revoluție, aș dori să nu mă prindă dormind. Articolul m-a atras de la bun început, pentru că a făcut referire la un citat faimos și frumos despre topirea solidelor în aer („Tot ce este solid se topește în aer, tot ceea ce este sfânt este profanat, iar omul este în sfârșit obligat să înfrunte cu simțuri sobre condițiile sale reale de viață și relațiile sale cu umanitatea” – K. Marx).

 

Hefferman începe așa:  „Într-o dimineață de luni, în martie 2020, americanii s-au trezit să afle că tot ce era solid se topise în aer. Ții minte? Prima schimbare a fost simplă, dar enormă: 316 milioane de oameni au fost îndemnați să rămână acasă. Aproape toți am făcut așa cum ni s-a spus. Am fost uimiți, dar am respectat. Ne-a ajutat că nu aveam nicăieri unde să mergem. Școlile au fost închise. Locurile de muncă închise. Fără martie nebunie, fără parada Zilei Sf. Patrick, fără Houston Rodeo. Este greu să nu-ți amintești, dar este și mai greu să conceptualizezi ce înseamnă asta într-o țară în care milioane de oameni dețin multiple arme pentru a se proteja împotriva guvernului lor. Milioane de oameni au respectat directivele voluntar. Nimeni nu a fost arestat, dacă nu se supunea. Nimeni nu a fost amendat. Marea majoritate a ascultat, poate, pentru că ordonanțele locale aveau sens și pentru că totul afară era închis”.

 

Un alt mod de a privi ceea ce  produce COVID-ul „din aer subțire” este acesta… „Începând cu luna martie, capitalismul de piață a fost stopat în toată America. Piața bursieră s-a prăbușit. Ratele dobânzilor au fost închise la zero.”

 

Pentru cineva căruia îi plac cuvintele, „capitalismul de piață din America” este inutil, redundant și interesant pentru politica sa. Deși capitalismul nostru a fost unul propulsat de stat încă de la marea topire in aer a ipotecilor din 2008,  capitalismul american e  „de piață”. Deci, nu era nevoie sa explici ce avem. Aș fi preferat expresia „capitalismul a fost în îngenunchiat”. Partea tragică a fost că mulți dintre americanii clasei muncitoare au depus dosare pentru șomaj. Cred că 1 din 4… Aceasta este fără precedent. Și în aceste vremuri îngrozitoare de frică și sărăcie sporită, ceva miraculos s-a întâmplat… „Apoi, la fel ca Grinch, inimile noastre au crescut cu trei dimensiuni. Ne-am extins capacitatea de a îngriji bolnavii exponențial; voluntariatul creativ și altruismul au înlocuit grindul obișnuit; transformarea Americii a fost o acțiune colectivă revoluționară.”

 

Nu am acces la date. De asemenea, autorul nu oferă date. Dar faptul că suntem pe străzi protestând, alb, negru, maro, întreg curcubeul, ar putea fi cu ușurință o consecință a COVID-ului. Fiecare dintre noi a putut vedea că, în ciuda problemelor personale, poate încă ajuta familia, prietenii, vecinii sau străinii. Și, după cum puteți auzi din acest testimonial – Round Table 2https://youtu.be/liE-HQlNUI4 , oamenii s-au reunit în numele umanității.

 

Pentru că, acum, umanitatea are nevoie de ajutor pentru a supraviețui, așa cum arată imaginile planetei din spațiu, restul biosferei este înfloritoare. Trebuie să ne reconfigurăm nevoile, așteptările și modul nostru de a trăi, astfel încât să putem realiza acest lucru – să continuăm să existăm.

 

Dar, chiar dacă protestăm, nu știu dacă aceasta este o revoluție. Revoluțiile necesită vise și planificare. Oricum, această perioadă marchează ceva diferit. Ar putea fi doar temporar, dar ce este cu adevărat mai mult decât un moment trecător?

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și una dintre „sclipitoarele” mele foste eleve… (Ionuț  Cristache)

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro