ortooxacell kiss2022.gif Flax

DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU Despre democrația americana: abdicarea guvernanților în favoarea rețelelor sociale

După ce miercuri, pe 7 ianuarie, o mulțime de susținători pro-Trump au asaltat clădirea Capitolului din Washington, D.C., în timpul unei sesiuni comune a Congresului, Facebook a făcut pasul fără precedent de a bloca pe termen nelimitat contul președintelui american. Apoi Twitter… Este un asalt politic periculos ca precedent și înspăimântător  prin acordul întâlnit. 

Care a fost cauza? Un videoclip… Recapitulăm, pe 3 Noiembrie 2021, cetățenii americani au votat în număr extraordinar pentru Joe Biden și într-un alt număr fără precedent, dar mai mic, pentru Donald Trump. Voturile s-au calculate pe state, iar statele unde a fost majoritar Biden au trimis reprezentanții lor la Colegiul Electoral ca să depună voturile pentru Biden (New York 29, Georgia, 16, etc.) iar statele unde a fost majoritar Trump au trimis reprezentanții lor să-l voteze pe Trump (Texas 38, Montana, 3, etc.). În total, în 2020 Biden a obținut mai multe voturi decât Trump în 2016 (306 Biden în 2020, 304 Trump în 2016). Deci, cu 306 voturi din Colegiul Electoral, simplu, Biden este noul președinte (îi trebuiau doar 270). Însă nu e chiar așa, Trump are 232 de voturi și el nu are unde să se ducă decât în jos, așa că a făcut tot ce a putut să anuleze rezultatul. Ultima sa șansă a fost mineriada americană „condusa” pe intricatele holuri ale Capitolului miercuri, când Congresul trebuia să accepte oficial rezultatul numărătorii voturilor Colegiului Electoral. Sună cinic, dar oricine știe că în Capitol ai nevoie de ghid sau de hartă, sau te dirijează cineva ca să ajungi unde vrei, și apoi nu prea poți sa faci mare lucru pentru că e plin de polițiști înarmați. Deci nu de coup-ul organizat spontan pentru televizor vreau sa vorbesc. Al nostru din 1989 și apoi cel din ’91, că am avut, au fost mult mai reușite, deci am standardele ridicate. Nu de asta vreau să vorbesc.

 

Eu sunt cu mass-media. Unii experți spun că acum poate fi un moment de calcul și schimbare pentru giganții tehnologici care fac bani urmărindu-ne reacțiile pe rețele sociale și vânzându-ne like-urile și click-urile. Experții nu sunt oripilați de vânzătorii de suflete, pentru că ne vând. Nu…  Ei sunt oripilați că încă nu reglementează ce vorbim. Și îl iau pe Trump ca prim pas. Mai precis un video clip. Iar asta mă îngrozește. Nu calitatea videoclipului, simbolismul gestului… Din cauza guvernului american incompetent și corupt, cel puțin patru persoane au murit în urma așa-numitei insurecții care a izbucnit miercuri la Capitol. În timp ce lumea urmărea violența desfășurată cu groază, președintele Donald Trump a distribuit un videoclip pe conturile sale de pe rețelele de socializare, spunându-le protestatarilor „vă iubesc” și „sunteți foarte speciali.” Apoi le-a spus să plece acasă. Probabil ca să mănânce la ei și nu cu el. Oricum, videoclipul a fost curând eliminat de Facebook, Twitter și YouTube. Pe măsură ce presiunea a crescut, Facebook și Twitter au făcut pasul suplimentar de a suspenda temporar conturile lui Trump. Joi, Facebook a făcut un pas mai departe și a spus că suspendă pe termen nelimitat conturile lui Trump pe platformele sale, inclusiv pe Instagram.

 

 

De asemenea, Twitter a eliminat videoclipul de pe platforma sa și a declarat că a solicitat eliminarea a trei dintre tweet-urile lui Trump. Azi, joi, 8 ianuarie, a blocat contul lui Trump pe timp nelimitat. YouTube a mai spus, într-o declarație, că a eliminat videoclipul lui Trump pentru încălcări ale regulilor interne și că nu va permite încărcarea copiilor videoclipului fără un context suplimentar. Și nimeni nu a reproșat. Dimpotrivă, au aplaudat. Ceea ce mă șochează este lipsa de nuanță a intelectualilor. Nu este vorba de găsirea unui țap ispășitor. Nu vor să taie rețelele în bucăți corporatiste mai mici, care sa nu mai aibă puterea pe care o au acum. Dimpotrivă, se bucură că sunt mari, și puține la număr, probabil din aceeași lenevie intelectuală pe care o arată față de guvernanți, închipuindu-și că au mai puțin de analizat… probabil. Nu știu. 

 

„Cine zice că nu a văzut violența venind, nu avea ochii deschiși”, a declarat pentru ABC News Jennifer Grygiel, profesor asistent de comunicare (social media), la Universitatea Syracuse, NY. „Acest lucru nu s-a întâmplat peste noapte, acesta a fost un eșec repetat din partea platformelor de a aborda în mod eficient propaganda guvernamentală pe platformă.”

Iar aceasta „abordare eficientă a propagandei” mă irită foarte mult. Pentru lipsa de sinceritate, ignoranță sau doar profunzime… Președintele Trump nu a fost declarat incompetent, deși s-a comportat ne-prezidențial din prima zi. Dar, guvernul american și democrația procedurală americană au zis „mai bine stăm cu un incompetent, decât să facem ceva care ar putea implica să schimbăm sistemul”. De aceea, Președintele a fost încurajat timp de 4 ani să folosească Twitter, ca platforma politică. A numit și a dat afară înalți funcționari de stat utilizând Twitter. Senatul s-ar fi putut sesiza. A tăcut. Nu vreau să dau exemple de ilegalități pe care Trump le-a făcut pe față, la lumina zilei și nimeni care conta (Senat) nu a zis nimic. În același timp, aceste rețele sociale deveneau din ce în ce mai puternice. De la nimicuri, acum erau stâlpii democrației americane. Să mă repet. De la rețele de adunat date personale pe care le vindeau acum, aceste rețele deveniseră stâlpii democrației americane. Deci, când Facebook și Twitter, doua corporații de vânzători de suflete, anunță că au puterea sa-l blocheze pe președintele Statelor Unite (care nu este declarat incompetent) și sunt aplaudați, mă cutremur. Precedentul este umilitor. Este șocantă puterea acestor jucători de fotbal de divizia C – pentru că ce sunt aceste rețele sociale din punct de vedere corporatist sau economic?  –  din politica americană, deveniți peste noapte stâlpii democrației americane. A revenit acestor vânzători necalificați să închidă gura președintelui, deoarece guvernul s-a văzut incapabil să acționeze. De ce? Pentru că senatorilor și deputaților le-a fost frică să nu-si piardă leafa și să nu mai fie realeși. Iar  acești vânzători, acum decid cine și când vorbește în politica americană. Mai sinistră este intelighentia americană care e de acord ca aceste rețele sociale și ca acești vânzători să fie cenzorii gândirii și vorbirii noastre politice. Acesta este adevăratul coup al democrației americane, nu incidentul cu mineriada. „Din păcate, ceea ce am văzut în ultimii patru ani de când Trump a preluat funcția este o neglijare sistematică din partea platformelor de a lua măsuri eficiente în politicile lor de prevenire a abuzului pe rețelele sociale din partea președintelui Statelor Unite”, a adăugat doamna profesoara Grygiel, în ignoranță ei de beton pentru ABC…         ( 

https://abcnews.go.com/Technology/facebook

indefinitely-blocks-trumps-account-violence-capitol/story?id=75108386)

 

Aceste rețele sunt întrebate de ce nu au îndeplinit rolul guvernanților. Guvernanții nu pot să își asume răspunderea și să declare un președinte incompetent, pentru că Trump a fost incapabil să fie președinte, și intelectualii noștri cer ca vânzătorii de suflete să devină guvernanți, de fapt îi rugăm să fie mai responsabili decât guvernanții. Asistăm la o abdicare a democrației la un nivel îngrijorător. Simbolic, ni se stinge televizorul.

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media