ortooxacell kiss2022.gif Flax

DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – Campanii prezidențiale

Campaniile prezidențiale negative nu sunt noi în istoria americană. Politica a fost întotdeauna un sport brutal în care diferite facțiuni luptă pentru orice avantaj până în ziua votării. În timp ce spiritul competitiv al alegerilor s-a schimbat puțin de-a lungul secolelor, modurile în care candidații își comunică platformele și își doboară adversarii s-au schimbat semnificativ. Modurile în care alegătorii ajung să perceapă și să judece candidații s-au schimbat, de asemenea, cu timpul. Media vizuală, în special Internetul, este unul dintre cei mai importanți factori ai alegerilor moderne.

Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, candidații la președinție au făcut puține campanii personale, preferând să-i lase pe susținătorii lor să facă față la atacurile oponenților și să convingă alegătorii. Chiar dacă acei candidații nu făceau campanie în nume propriu, alegerile prezidențiale erau pline de probleme personale și vicioase. La alegerile din 1800, adversarii federaliști ai lui Thomas Jefferson au avertizat că Jefferson va produce „crimă, jaf, viol, adulter” și că aerul va fi exploda de „strigătele celor necăjiți, iar națiunea va fi îmbibată de negru cu crime”. Partizanii lui Jefferson l-au atacat pe Adams, spunând: „Marele obiect al administrației [Adams] a fost de a exaspera furia partidelor în luptă, pentru a calomnia și distruge fiecare om care diferă de opiniile sale”.

În calitate de candidat la Senatul SUA, viitorul președinte Abraham Lincoln a câștigat notorietate pentru participarea la o serie de șapte dezbateri cu oponentul său, Stephen A. Douglas. Aceste dialoguri, care au devenit cunoscute sub numele de Dezbaterile Lincoln-Douglas, au oferit cadrul conceptual care a produs dezbaterile  prezidențiale formale în era modern, predecesorul dezbaterilor actuale, inclusiva ultimei dezbateri prezidențiale dintre Joe Biden and Donald Trump.

Pentru oricine care l-a urmărit îndeaproape pe Trump în ultimii ani, dezbaterea nu a fost o surpriză. A vorbit despre un vaccin pe care l-a promis până în octombrie, ca va fi aprobat în orice zi. „Îmi asum întreaga responsabilitate”, a spus el despre răspunsul administrației sale la virus. Și, de asemenea: „Nu este vina mea că a venit aici din China”,  a mai spus el, iar vina pentru eșecul de a produce un pachet financiar de salvare de coronavirus a fost toată a lui Nancy Pelosi. El a promis, în curând, un plan de îngrijire a sănătății și să-și elibereze declarațiile fiscale ori de câte ori acel misterios, de lungă durată, I.R.S. face auditul. El l-a numit pe Biden un escroc și pe el însuși cel mai mare „lucru” care li s-a întâmplat americanilor negri de la Abraham Lincoln. „Sunt cea mai puțin rasistă persoană din această cameră”, a insistat el moderatorului negru. Între timp, Biden este atât de corupt, încât a reușit cumva să obțină bani de la Rusia, China și Ucraina în moduri cu totul nefaste și, de asemenea, în povestea contorsionată a lui Trump, complet neclară. Trump nu este niciodată mai „trâmbițos” decât atunci când se află în spate și nu cunoaște decât un singur mod de a sparge atacul și nemulțumirile personale, atunci când i se cere să-și apere „dosarul de neajunsuri”.

Nici anunțul de ultimă oră al oaspetelui lui Trump pentru dezbaterea de seară nu a surprins pe nimeni: Tony Bobulinski, fostul partener de afaceri înstrăinat al lui Hunter Biden, l-a acuzat pe fiul mai mic a lui Biden (cel mare a murit de cancer după ce a luptat în Irak) de relații murdare în străinătate, într-un scandal neobișnuit pe care Trump & Co. sunt hotărâți să îl ridice ca o problemă de ultimă oră a campaniei, indiferent de fapte sau lipsa acestora. Trump a fost chiar dispus să fie acuzat de efortul său de a dezgropa „murdăria” pe Hunter Biden din Ucraina, iar acum, în ultimele zile ale campaniei sale, președintele este dispus să facă aproape orice pentru a pune acea murdărie acolo, chiar dacă este fabricată de aliații săi. Era greu de înțeles, din relatarea lui Trump de la dezbatere, exact despre ce îl acuză pe Biden, dincolo de faptul că se afla chiar în mijlocul afacerilor familiei sale, dar chiar și în asta părea obosit, cu atât mai mult atunci când, în aceeași seară, Wall Street Journal a publicat o dezvăluire majoră a acuzației că Biden ar avea vreo legătură cu afacerea fiului său de peste mări.

Bobulinski a fost la dezbaterea de la Nashville pentru a îndepărta atenția de la orice altceva: pandemia, criza economică, minciunile, afacerile lui Trump puternic îndatorate, contul său bancar chinez, plata sa de doar șapte sute cincizeci de dolari în impozite federale pe fiecare din primii doi ani de mandat. Dar, invitarea lui Bobulinski nu a funcționat așa cum intenționa Trump. În primul rând, președintelui i-a fost greu să explice exact ce a făcut Hunter Biden greșit și, cel mai important, cum a fost conectat Joe Biden la asta. A existat ceva despre un „laptop din iad” și cum Biden nu era chiar un „bebeluș nevinovat”.

Există, de asemenea, problema, pentru Trump, că Hunter Biden nu candidează pentru președinție. Trump este, iar adversarul său real a evitat în cea mai mare parte să coboare în argumente complicate cu privire la relațiile de afaceri ale fiului său, atacându-l în schimb pe Trump pentru legăturile sale comerciale străine discutabile și pentru finanțele mai puțin transparente. Nu sunt sigur că numele lui Bobulinski va mai fi amintit săptămâna viitoare…

Astfel că, indiferent dacă Trump înțelege sau nu, țara se află într-o criză istorică. În aceeași zi în care Trump a apărut la televiziune, atacând fiul adversarului său, aproape o mie de americani au murit de covid-19 și s-au înregistrat peste șaptezeci și patru de mii de cazuri noi de boală, unul dintre cele mai mari numere de o singură zi din SUA, de când a început pandemia. Cu aceste cazuri în creștere, în aproape fiecare stat, ceva trebuie sa le ia atenția de la votul care ar putea să schimbe ceva pentru 4 ani. O să vedem în mai puțin de 2 săptămâni ce va fi…

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media