Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3664
8-12-2021

Dâmbovițeni pe urmele lui Brâncoveanu – Mănăstirea Mumul

AFCN

Societatea Arhitecţilor din județul Dâmboviţa a iniţiat un proiect cultural inedit, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional: Constantin Brâncoveanu şi Târgoviştea, proiect menit a atrage atenţia asupra importanţei marelui domnitor în arhitectura şi cultura românească. În cadrul proiectului elevi, arhitecţi stagiari şi tineri dâmboviţeni vor realiza o serie de activităţi, excursii şi lucrări scrise despre legătura dintre Constantin Brâncoveanu, Târgovişte şi moştenirea culturală a acestuia.

Pe harta călătoriei s-a aflat și mănpstirea Mamul (Mamu) din județul Vâlcea.

Mama domnitorului Constantin Brâncoveanu, Jupâneasa Stanca, fiica postelnicului Constantin Cantacuzino și soția lui Papa Brâncoveanu, construiește o biserică de lemn la Mamu, după anul 1655, când soțul ei este ucis în răscoala seimenilor. Mai târziu, în 1695, însuși domnitorul Constantin Brâncoveanu, trecând prin satul Lungești și vizitând vechea mănăstire ctitorită de mama sa, hotărăște refacerea ei din zid, în al șaptelea an al domniei.

Domnitorul Constantin Brâncoveanu a înzestrat mânăstirea cu odoare de preț și cu moșii. La refacerea ctitoriei de către domnitor au fost construite și corpurile de chilii care se păstrează până în zilele noastre.

În anul 1873 obștea de maici de la Mânăstirea Mamu e mutată la Mănăstirea Horezu iar Mamu se transformă în biserică de mir, în parohia Lungești. Documentele epocii notează o degradare progresivă a ctitoriei lui Constantin Brâncoveanu. În perioada comunistă, mănăstirea a fost transformată în azil pentru bătrâni cu deficiențe mentale.

Distribuie:

One thought on “Dâmbovițeni pe urmele lui Brâncoveanu – Mănăstirea Mumul

  1. Cele doua organizatii profesionale ale arhitectilor din Dambovita -Ordinul Arhitectilor Filiala Muntenia Vest si Soceitatea Arhitecttilor Dambovita sunt implicate in desfasurarea a doua programe culturale dedicate anului Brancoveanu. Primul program „Constantin Brancoveanu si ctitoriile sale” este finantat de Consiliul Local Targoviste, cel de al doilea „Constantin Brancoveanu si Targovistea este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National si de SAD…

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo
soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media