CULTURA ONLINE – Daniel TACHE – Lăsați elevii în pace!

N-am mai scris pe aici de ceva vreme, dar realitățile din țara noastră dragă mi-au sucit mâna la spate, obligându-mă să intervin.

De la redeschiderea școlilor nu a trecut nici măcar o lună și deja, în Târgoviște, cel puțin, unde unitățile de învățământ au funcționat în scenariul galben, a fost depășit pragul de trei infectări la mia de locuitori. Și aflu că Ministrul Educației și cel al Sănătății au decis ca școlile să funcționeze în scenariul galben, chiar dacă localitatea a intrat în scenariul roșu. Iar domnul Cîțu, ce cu onor prezidează CNSU, imediat i-a abilitat pe cei doi să modifice în acest sens Ordinul comun nr.3235/93/04.02.2021: elevii din anii terminali vor fi obligați să participe fizic la cursuri, indiferent de scenariul în care se află localitatea. Bine, cu condiția ca rata de incidență să nu depășească 6/1000.

Nu, nu vă lăsați păcăliți, nu grija pentru educația copiilor nu-i lasă noaptea să doarmă. Oricine a trecut prin școală în ultimii 40-50 de ani știe că, în ultimele luni ale clasei a VIII-a, respectiv a XII-a/ a XIII-a, elevii dau atenție cu precădere disciplinelor de examen. Imaginați-vă cu cât drag, ca să mă exprim elegant, elevii navetiști de clasa a XII-a, după ce vor fi parcurs 20 sau chiar 40 de kilometri în plină pandemie, vor participa la ora de religie sau la cea de educație fizică, ori chiar la orele de istorie, geografie și limbi străine, dacă urmează, de exemplu, profilul real.

Nu, nu grija pentru lacunele din educația copiilor a motivat o asemenea decizie, ci spaima de prețul politic pe care îl vor plăti la vară, când e posibil ca rezultatele la examenele naționale să fie cu mult sub media ultimilor ani. Din vina cui? Din vina celor care, după un an de pandemie, nu au fost în stare să asigure mijloacele tehnice necesare unei bune desfășurări a procesului educativ. Adică… din vina lor, a celor aflați la putere. Dacă le păsa, redirecționau banii economisiți de la plata utilităților, în condițiile în care școlile au stat închise luni de zile, și le asigurau elevilor acces gratuit la internet și laptopuri. Că doar nu-și imaginează cineva că este posibilă derularea în bune condiții a procesului educativ online prin utilizarea tabletelor. Asta și-or fi imaginat doar firmele producătoare de tablete și reprezentanțele acestora. Ca să zic așa!

Da! Pentru a reduce pierderile în materie de imagine, niște domni sunt dispuși să pună în pericol nu doar viața elevilor, ci și viața familiilor acestora. Și asta, în condițiile în care doar în ultimele două săptămâni au fost înregistrate peste 1400 de cazuri de îmbolnăvire în școli, iar spitalele și secțiile Covid-19 din spitale sunt arhipline.

Să vă fie rușine!

DANIEL TACHE este doctor în filologie, critic, istoric literar și eseist, profesor la Colegiul Național „Constantin CARABELLA”, din Târgoviște…

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro