Colecţia de discuri a Sălii Multimedia, “bijuteria” Bibliotecii Judeţene ”I.H.Rădulescu”

            Dâmboviţenii care nu au permis de utilizator la Biblioteca Judeţeană trebuie să ştie că Sala Multimedia – Internet (Sala Nicolae Grigorescu) se află la etajul I al Bibliotecii Judeţene “Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, accesul în cadrul acesteia făcându-se pe baza permisului de utilizator.

            Aceasta pune la dispoziţia utilizatorilor săi o gamă largă de unităţi de bibliotecă precum: CD-uri, DVD-uri, casete audio şi video, discuri, diafilme, diapozitive.

            Utilizatorii pot găsi în cadrul sălii cărţi de specialitate din domeniile esteticii, artei plastice, muzicii şi teatrologiei, albume, dicţionare şi partituri, dar şi tratate de teoria muzicii, folclor muzical, istoria muzicii universale, monografii ale compozitorilor, interpreţilor, studii critice, cronici, albume de pictură universală şi autohtonă. Alte cărţi tratează domeniile arhitecturii, sculpturii, artelor decorative, fotografiei.

            Însă ceea ce ar trebui să fie cu adevărat de nepreţuit pentru orice dâmboviţean care apreciază cultura şi valorile româneşti este colecţia de câteva mii de discuri de vinil ce se regăseşte în Sala Multimedia – Internet. “Sunt discuri cu muzică de toate genurile: populară (Ion Dolănescu, Ileana Sărăroiu, Maria Ciobanu), clasică (Mozart, Beethoven, Enescu), instrumentală, muzică uşoară românească dar şi internaţională. Sunt discuri cu poveşti pentru copii, teatru, literatură. (Sala deţine un disc „Lecturi din Eminescu” unde Mihail Sadoveanu recită din opera marelui poet Mihail Eminescu. Elevii care au venit în cadrul sălii pentru audiţii au fost uimiţi de aceste materiale audio deosebite. Sunt multe discuri cu înregistrări din „Fonoteca de aur” a radioteleviziunii achiziţionate de bibliotecă de-a lungul timpului. Majoritatea discurilor sunt albume româneşti scoase la Electrecord. Ultimele achiziţii au avut loc prin anii ’90. Am primit şi multe donaţii de la diferiţi utilizatori care au avut colecţii de discuri.”, spune Raluca Fanache, bibliotecar.

            Pentru cei ce nu ştiu, sala are şi discuri cu romanţe. În anul 2010 s-au organizat la bibliotecă serate cu muzică şi poezie – „Gramofonul cu romanţe şi poezii”. Prin aceste întâlniri se oferea posibilitatea ca romanţele să fie ascultate pe tot parcursul anului, nu numai în perioada festivalului – concurs naţional de creaţie şi interpretare „Crizantema de aur”, ce are loc în fiecare toamnă la Târgovişte, însă nu au avut foarte mare succes, doar câteva doamne fiind interesate de „Gramofonul cu romanţe şi poezii”.

Biblioteca deţine, însă, aparatura necesară pentru audiţia acestor discuri şi anume nelipsitul pick-up din casele oricărui român în urmă cu aproximativ 20 de ani, astfel încât dâmboviţenii care vor să audă un disc bun o pot face la Biblioteca Judeţeană, în cadrul acestei secţii.

            Deocamdată, aşa cum am aflat de la Raluca Fanache, colecţia de discuri este solicitată pentru audiţii mai ales de muzicieni sau studenţii la conservator, de cei care fac canto sau profesori de specialitate.

DSC08547

muzica muzica 2 romante teatru

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “Colecţia de discuri a Sălii Multimedia, “bijuteria” Bibliotecii Judeţene ”I.H.Rădulescu”

  • 27 februarie 2014 at 15:54
    Permalink

    Am in colectia personala un numar de discuri vechi din vinil cu inregistrari de piese de teatru , in distributii cu marii actori de frunte ai teatrului romanesc. Nu le pot audia deoarece sunt inregistrate pe turatia de 16 rot/min.
    Aveti posibilitatea audierii acestora ? Eventual sa facem o inregistrare a acestora pe un CD ?

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro