ortooxacell kiss2022.gif Flax

CALGARY ÎN DIRECT… Radu TECUCEANU: Cum o locuinţă devine casă

Bine v-am regăsit! Pentru materialul de astăzi, din lipsă de timp, am preluat câte ceva de pe blogul familiei noastre (www.tecufamily.blogspot.com).

 

Este un post scris de Claudia, mai pe la începutul vieţii nostre în Canada, din perspectiva unui nou emigrant. Este vorba despre locul în care am stat cu chirie în primii doi ani.

 

“Când pui piciorul pe pământ canadian, tragi adânc aer în piept şi îţi spui: „Hai că n-o fi aşa de greu! Știu deja atât de multe! Am vorbit cu prietenii și cu familia, de aici, aproape un an, m-am uitat pe website-uri, ce mai, sunt pregătit!”

 

Dar apoi, cam după vreo săptămână aşa, când îţi mai trece diferenţa de fus orar şi trebuie să te apuci de „treabă”, realizezi că nici nu ştii de unde să îţi cumperi pâine, darămite unde să cauţi o casă de închiriat.

 

Inainte să plecăm din România, am zis să ne uităm şi noi să vedem cam cât e chiria, că asta ne va ajuta cu planificarea bugetului şi pregătitul moralului. Website-ul recomandat de prietenii de aici a fost Rentfaster, care se ocupa de zona Edmonton-Calgary.

 

Lucruri de care să ţii seama când cauţi o locuinţă:

 

  1. 1. Dacă nu ai încă bani să îţi iei maşină de cum ai ajuns aici (cum am fost noi), caută o locuinţă lângă transportul în comun (de preferat aproape de o staţie de tren), supermarketuri şi (dacă e cazul) gradiniţa sau şcoala copilului.

 

  1. 2. Rentfaster e bun, dar mai eficient e să îţi iei picioarele la spinare, un abonament de tranzit şi să te duci frumuşel în zona pe care o prefer, să îţi cauţi singur. De ce? Pentru că de cele mai multe ori se întâmplă să găseşti super- oferte şi super- locuinţe care nu sunt pe internet ci au doar un afiş în geam „For RENT” cu un număr de telefon.

 

  1. 3. Tipuri de locuinte:

 

apartamente – maşina de spălat şi uscătorul de rufe sunt, de cele mai multe ori, la comun şi se plătesc separat de chirie (funcţionează cu fise);

condominium (condo), care de fapt sunt tot apartamente, dar în blocuri mai mici; și aici se aplică regula cu maşina de spălat şi uscătorul „la comun”;

duplex;

townhouse: mie îmi place să le numesc „case la metru”, sunt o înşiruire de 5-10 case lipite, un fel de bloc pe orizontală;

casă propriu-zisă (unde poţi să închiriezi „main floor” – etajul principal, aşa cum am avut noi, „basement” – demisolul, sau chiar toată casa);

 

  1. 4. Chiria include de obicei apa, căldura şi electricitatea…

 

  1. 5. Trebuie să îţi faci însă singur contract pentru internet, TV şi telefon.

 

Evident, când te muţi în casă “nouă”, nu prea ai de niciunele. Totul e gol, spaţios şi are ecou J. Și atunci ce faci? Iată mai jos câteva surse bune de „umplut” căsuţa:

  • Prietenii şi prietenii prietenilor!

Să fim seriosi, când eşti pe cale să emigrezi, cu siguranţă ţi-ai făcut o listă cu cel puţin o persoană din ţara de destinaţie. Și, în speranţa că acea persoană este disponibilă să te ajute, nu-i bai dacă îi pui o întrebare legată de „mobilierul şi accesoriile de care nu mai are nevoie”. Va fi mai mult decât bucuroasă să scape de vechituri, decât să le ţina în garaj sau subsol!

 

Alte surse:

  • Kijiji.ca: website pentru lucruri de ocazie;
  • Craiglist: la fel ca si Kijiji;
  • Biserica;
  • Garage Sales: locul unde găseşti tot ce vrei si ce nu vrei, la preţuri mici şi foarte mici;

Aici se încheie materialul preluat de pe blog. Dacă vreţi să aflaţi mai multe şi să vedeţi şi ceva poze (Gazeta nu permite încă încărcarea de poze) vă îndemn să ne “vizitaţi” pe blog, acolo unde o sa găsiţi şi multe alte informţii despre viaţa în Calgary.

Toate cele bune până data viitoare! Vă așteptăm, de aceste sărbători, pe toți colaboratorii CULTURII DE SÂMBĂTĂ aici, la noi acasă, să ciocnim un ou roșu…

 

RADU  TECUCEANU este târgoviștean de CARABELLA, absolvent de ASE și lucrează la SUCOR ENERGY, în Calgary, Alberta, Canada…

 

Citește și  În A DOUA FAȚĂ, episodul șase din ROMANUL FOILETON îl duce, în sfârșit, pe Radu Cristea în America; chiar și în carte a venit Paștele…

               CULTURA ONLINE și autorul ei, profesorul Daniel TACHE, caută o cale spre lumină, într-un tulburător fragment din eseul SCRISOARE CĂTRE TINE…

                 Dana NEACȘU, în AMERICA LA NOI ACASĂ, scrie despre prieteniile artificiale, căutate prin lumile virtuale…

             În CULTURA ECONOMICĂ, prietenul nostru Bogdan CERNAT ne descrie, cu aplicație științifică, ideea de competitivitate…

                   AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ…, rubrica săptămânală a lui Puiu JIPA vă propune o respirație în lumea lui NICHITA…

                Și CULTURĂ ȘI ISTORIE continuă, Radu STATE vă povestește despre poluare în Târgoviște, pe la 1889…

              Pompiliu ALEXANDRU s-a întors de la Madrid și, în CULTURA URBANĂ este același iubitor de înțelepciune

              Cristian Gabriel GROMAN în, mai departe, LONDRA LA PAS…, face astăzi o pauză englezească și trimite o emoționantă SCRISOARE CĂTRE PĂRINȚI…

             CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI, pusă în pagină de Teodor Constantin BÂRSAN, mai adaugă un episod la suplimentul nostru…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media