Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3664
8-12-2021

Apariții editoriale la Arhiepiscopia Târgovişte

Cu ocazia împlinirii a 370 de ani  de la apariţia cunoscutei lucrări polemico-apologetice intitulate Răspuns împotriva Catehismului calvinesc, a Mitropolitului Varlaam, Arhiepiscopia Târgoviştei, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, a dorit să omagieze această importantă operă misionară a Ortodoxiei noastre din secolul al XVII-lea prin tipărirea unui volum de studii, rod al cercetării unor importante personalităţi ale vieţii noastre ecleziale şi culturale româneşti.
Lucrarea a apărut la Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei, cuprinde 348 de pagini, şi a fost lansată cu ocazia Sărbătorii Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, în condiţii grafice de excepţie. El se adresează clericilor şi credincioşilor, dar mai ales profesorilor de religie, studenţilor teologi, elevilor seminarişti şi, în general, tuturor celor interesaţi de istoria românească şi bisericească medievală.
Aşa cum spunea în Prefaţa cărţii Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit: „volumul Mitropolitului Varlaam ne descoperă o Ortodoxie dinamică, vie și viguroasă, gata în a-și apăra credincioșii de orice înșelare sau tentativă de corupere spre idei religioase și credințe străine de istoria acestui neam”.

coperta VARLAAM

MOLITFELNICUL LUI DIMITRIE LIUBAVICI-OPERĂ MISIONARĂ, SPIRITUALĂ ȘI CULTURALĂ DEFINITORIE A ORTODOXIEI ROMÂNEȘTI DIN SECOLUL AL XVI-LEA

 

  Rod al  strǎduinţelor pastoral-misionare şi expresie a vieţii bisericeşti din Eparhia noastrǎ, apărut la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, volumul intitulat Molitfelnicul lui Dimitrie Liubavici-operă misionară, spirituală și culturală definitorie a Ortodoxiei românești din secolul al XVI-lea, marchează 470 de ani de la apariţia acestei importante lucrări a cunoscutului tipograf Dimitrie Liubavici, la Târgovişte.
Operă tipografică fundamentală pentru Biserica străbună din secolul al XVI-lea, Molitfelnicul lui Dimitrie Liubavici continuă în mod firesc strădania misionară şi culturală a Ieromonahului Macarie, celebrată de Eparhia noastră în anii trecuţi, prin lansarea unor ediţii jubiliare, la jumătate de mileniu de la apariţia lor, la Târgovişte.
Lansat oficial cu ocazia Sărbătorii Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, volumul, tipărit de Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei, cuprinde 164 de pagini, întro formă grafică deosebită. Importanţa lui în spaţiul Ortodoxiei româneşti este reliefată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit NIFON, în prefaţa lucrării, care arată că: “propune mediului eclezial și științific, o culegere de texte ale unor peronalități ale lumii spirituale și culturale, naționale și locale, care aprofundează importanța Molitfelniciului lui Dimitrie liubavici, în acest an în care celebrăm 470 ani de la tipărirea lui, aici, la Târgoviște…eveniment, deopotrivă, misionar-spiritual și tipografico-cultural, care reprezintă un moment de cinstire a înaintașilor noștri care au apreciat, apărat și promovat credința Bisericii noastre străbune’’

coperta LIUBAVICI

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo
soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media