Caravana Erasmus+ VET la Târgoviște

 

 

La finalul lunii noiembrie, în cadrul Săptămânii Europene a Abilităților Profesionale, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița a organizat un eveniment de promovare a oportunităților de formare profesională la nivel european pentru unitățile de învățământ VET (clasele cu profil tehnologic, școală profesională, clasele cu specializări vocaționale – pedagogic, sportiv etc.).

Evenimentul a sintetizat prezentarile celor mai importante rezultate și activități obținute prin implementarea proiectelor de mobilitate și de parteneriat VET din judetul Dâmbovița, dar a subliniat și oportunitățile pe care ANPCDEFP (Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale) la oferă în perioada următoare.

În prima parte a activității au fost prezentate oportunitățile programului Erasmus+ pentru unitățile de învățământ:


  • Proiectele de mobilitate VET în care elevii pot beneficia de stagii d epractică în străinătate iar profesorii de activități de învățare și stagii de observare la instituții și companii europene
  • Proiectele de parteneriat VET în care instituțiile pot colabora cu alte instituții similare din Uniunea Europeană pentru a îmbunătăți colaborarea cu agenții economici, stagiile de practică, formarea profesională a elevilor și inserția acestora pe piața muncii.
  • Oportunitățile oferite de lansarea apelului GRANTURILE SEE ȘI NORVEGIENE 2014-2021 – PROGRAME ÎN ROMÂNIA în domeniul – Educaţie, burse, ucenicie și antreprenoriat pentru tineri.

În partea a doua pentru a capta interesul participanților au fost prezentate proiecte VET aflate în implementare sau încheiate în trei instituții educaționale din județul Dâmbovița.

Au prezentat elevi și profesori beneficiari ai unor stagii de practică sau formare în străinătate în cadrul proiectelor implementate în anii anteriori:

  1. Proiectul KA1 VET ”Mobilitățile transnaționale pentru învățare, cheia viitorului Europei bazat pe cunoaștere” implementat de Colegiul Economic ”Ion Ghica” din Târgoviște reprezentat de absolventa Iolu Claudia (în prezent studentă la Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor) și director adjunct prof. Carmen Rădulescu.
  2. Proiectul KA1 VET ”Pregătire profesională la standarde europene prin mobilități VET” implementat de Liceul Tehnologic Petrol Moreni reprezentat de elevul Istrate Andrei și prof. Ionescu Veronica.
  3. Proiectul KA1 VET ”Pregătit pentru muncă= Pregătit pentru viață” implementat de Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Dâmbovița, profesor psiholog Șetreanu Eugenia.

Din schimbul de bune practici cităm parțial cele spuse de Iolu Claudia, beneficiar al unui stagiu de practică în Granada, Spania ”…am învățat lucruri noi de la început până la sfârșit. A fost o experiență pe care nu o voi uita, care mi-a marcat formarea în domeniul ales pentru parcursul liceal – sistemul bancar…Am reușit să depășesc obstacolele de limbă, să analizez sitemul de educație spaniol, pe care îl apreciez ca fiind eficient, am vazut cum cadrele didactice schimbă permanent tehnicile de predare pentru a capta atenția elevilor…”.

La finalul activităților au fost promovate cursurile și atelierele de scriere oferite celor interesați de scrierea și implementarea de proiecte Earsmus+, organizate de ANPCDEFP prin rețeaua de formatori (http://www.erasmusplus.ro/evenimente).

Scopul activității a fost de a împărtași reușitele celor implicați și de a crește nivelul de conștientizare a publicului larg și a institutiilor VET față de beneficiile economice pe care le pot genera proiectele Erasmus+ VET prin deschiderea unor colaborări și dezvoltarea competențelor profesionale ale elevilor și ale profesorilor care lucrează în domeniu.

Inspectori proiecte educaționale și programe europene,

Prof. Groza Cristina

Prof. Stancu Valentin


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca