ortooxacell kiss2022.gif Flax

Absolvenţii care au picat Bac-ul sunt aşteptaţi la pregătire suplimentară. “Sper într-o mai mare seriozitate anul acesta din partea elevilor”, spune Ovidiu Băsceanu

După prima sesiune a examenului de Bacalaureat şi înainte ca perioada înscrierii pentru cea de-a doua sesiune să se fi încheiat, am stat de vorbă cu inspectorul şcolar general adjunct al judeţului, Ovidiu Băsceanu, care a făcut o scurtă radiografie a primei sesiuni a examenului maturităţii în judeţul nostru. Acesta spune că rezultatele sunt foarte aproape de cele aşteptate şi că absolvenţii care nu au luat examenul mai au o şansă în cea de-a doua sesiune, dacă îşi vor da interesul şi vor şti să profite de sprijinul profesorilor care îi vor aştepta la pregătire suplimentară gratuită.

“Rezultatele la Bacalaureat sunt, oarecum, cele previzionate şi aşteptate, iar procentul la nivel de judeţ, 47,52%, după contestaţii, încă 32 de candidaţi fiind declaraţi admişi, 54,73% fiind procentul de promovabilitate pentru seria curentă, mi se pare, până la urmă, un procent normal şi apropiat de realitate. Suntem cu opt procente sub media pe ţară, dar suntem cu opt procente în creştere faţă de anul precedent. Avem şi situaţii cu medii de la 3,20, până la 5, la multe clase de profil din multe licee, dar avem la polul opus şi C.N.Ienăchiţă Văcărescu, care ocupă primele cinci locuri la toate clasele a IX-a, în ceea ce priveşte mediile”, spune inspectorul şcolar adjunct Ovidiu Băsceanu.

Printre liceele cu cele mai mici medii se numără Liceul Teoretic din Vişina, despre care inspectorul spune că nu prea i se potriveşte apelativul „teoretic’, dar şi Grupul Şcolar Nicolae Mihăiescu, Liceul Auto Târgovişte sau Grupul Şcolar Pucioasa şi nu numai sunt într-o situaţie similară.

Inspectorul şcolar spune că în aceste licee, unde procentul de promovabilitate la Bac a fost unul foarte mic, până în 10%, se va face pregătire suplimentară gratuită şi speră ca absolvenţii să şi vină într-un procent mai mare decât anul trecut la această pregătire. “O să facem ceea ce am făcut şi anul trecut, numai că acum suntem în plin examen de definitivare în învăţământ şi, după acesta, o să înceapă stagiile de pregătire în fiecare liceu care a avut probleme la Bacalaureat, gratuite pentru elevi, chiar dacă profesorii vor fi plătiţi cu ora, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, de către Inspectoratul Şcolar, prin solicitări făcute la Ministerul Educaţiei Naţionale. Eu sper ca anul acesta să fie un pic mai conştiincioşi şi mai conştienţi, pentru că anul trecut aveam în jur de 980 de candidaţi care se înscriseseră la aceste cursuri de pregătire dar, din păcate, mai puţin de jumătate din ei au frecventat într-o manieră serioasă cursurile de pregătire. Sper într-o mai mare seriozitate anul acesta atât din partea elevilor, cât şi a părinţilor, care ar trebui să-i îndemne, deşi vorbim despre tineri care au ratat o dată examenul de maturitate, însă au o a doua şansă în această sesiune din august-septembrie. Eu cred că într-o lună de zile ar putea să se mai remedieze nişte lucruri, mai ales pentru elevii care n-au picat decât la o singură disciplină examenul’, a adăugat inspectorul şcolar.

 

Referitor la subiectele diferenţiate la limba română, anul acesta, la Bacalaureat, inspectorul spune că au fost un lucru bun, chiar dacă unii elevi au vociferat în ceea ce priveşte dificultatea subiectelor. Acesta spune că a discutat cu profesorii de specialitate şi subiectele au fost echilibrate şi s-a ţinut cont de profiluri.“Au fost binevenite şi sper să se continue această practică şi pentru limba română şi pentru matematică, deoarece este absolute normal ca celui care este absolvent de profil teoretic şi are 4-5 ore de română pe săptămână şi se face carte în mod serios să-I pice un anumit tip de subiect cu o dificultate sporită, iar pentru cel care vine dintr-o altă filieră, poate tehnologică sau de la rută progresivă, subiectul trebuie să fie altfel, pentru că examenul de Bacalaureat este un examen care marchează un sfârşit de ciclu de învăţământ şi nu este neapărat un concurs de genul celor şcolare sau al olimpiadelor. Vrem să vedem ce ştiu elevii şi nu neapărat ceea ce nu ştiu”, spune inspectorul şcolar Ovidiu Băsceanu.

 

Citeşte şi La vremuri noi… aceleaşi licee dâmboviţene, unde promovabilitatea la Bac nu trece de 10%

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media