A fost lansată schema de granturi pentru licee, din cadrul proiectului R.O.S.E, ce urmărește prevenirea abandonului școlar

Săptămâna trecută, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Ministerul Educației a organizat evenimentul de lansare a schemei de Granturi pentru licee din cadrul Proiectul privind  învățământul preuniversitar R.O.S.E..

Deschis în luna decembrie 2015, prin vizita de lucru a delegației oficiale a Băncii Mondiale la IȘJ Dâmbovița și în Liceul ”Voievodul Mircea” din Târgoviște, R.O.S.E. (Romanian Secondary Education Project) este un proiect care își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar  și la  creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat.

Proiectul este structurat pe trei componente, cea care vizează învățământul preuniversitar fiind componenta 1 – Intervenţii la nivelul liceelor și intervenții sistemice.

Subcomponenta 1.1 are în vedere intervenții la nivelul școlilor, prin acordarea de granturi liceelor mai  puțin performante din sistemul public de învățământ, în valoare totală de 127,3 milioane de Euro. Perioada de derulare a granturilor acordate liceelor este de maximum 4 ani, iar mărimea acestora este, în medie, de  100.000 Euro.

Obiectivele granturilor sunt reducerea ratei de abandon școlar în licee, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la examenul de bacalaureat.

Liceele vor propune activități menite să conducă la realizarea obiectivelor menționate, care vor include, printre altele:

-activități remediale, de consiliere, îndrumare și orientare vocațională, de mediere în comunitățile rome, și activități de dezvoltare personală (cel puțin 50% din costurile directe);

– activități extracurriculare și de informare, cum ar fi vizite/excursii de documentare, stagii de pregătire, participări la competiții și formarea de rețele interșcolare (până la 30% din costurile directe);

– lucrări civile minore de renovare, amenajare a interioarelor clădirilor școlare (de exemplu: laboratoare), fără impact negativ asupra mediului, și achiziții de bunuri (până la 20% din costurile directe).

Subcomponenta 1.2 Intervenții sistemice, în valoare totală de 17,2 milioane de Euro, își propune să contribuie la sprijinirea școlilor pentru asigurarea îmbunătățirii ratei de tranziție în învățământul superior, prin activități cum ar fi:

– revizuirea curriculumului din învățământul secundar superior;

– formarea profesorilor și a directorilor pentru implementarea noului curriculum și pentru a asigura centrarea pe elev;

– creșterea calității activităților de formare de la nivelul Caselor Corpului Didactic;

– revizuirea băncii de itemi de evaluare, formarea profesorilor în domeniul evaluării și îmbunătățirea platformei on-line pentru evaluări și examene naționale;

– dezvoltarea de materiale digitale pentru ameliorarea procesului de predare – învățare – evaluare

Prin consultarea MENCȘ cu IȘJ Dâmbovița, în luna aprilie va fi făcută publică lista unităților de învățământ eligibile, urmând ca în perioada următoare (iunie –iulie 2016) să fie lansat apelul la propuneri de proiecte și să fie elaborate propunerile de proiecte din partea liceelor. Evaluarea aplicațiilor se va realiza în septembrie 2016, urmând ca din luna octombrie să pornească implementarea proiectelor care se vor desfășura pe maximum patru ani.

Schema de grant debutează în septembrie 2016, în prima etapă fiind incluse aproximativ 25% din liceele eligibile, restul unităților putând aplica începând cu luna septembrie 2017.

Proiectele de granturi vor fi construite pe nevoile reale ale elevilor, fiecare unitate personalizând propunerile astfel ca activitățile desfășurate să fie potrivite cu obiectivul proiectului și specificul unității școlare și asumate de cadrele didactice, elevi și părinți.

Mai multe informații se vor găsi pe site-ul IȘJ Dâmbovița în spațiul alocat proiectului http://www.isj-db.ro/proiectul-pentru-nv-m-ntul-secundar-rose .

Inspector școlar prof. Stancu Valentin

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro