ortooxacell kiss2022.gif Flax

Folosirea nitraților, o problemă “arzătoare“ în agricultură!?

Folosirea pesticidelor de către fermierii români în ultima vreme aduce tot mai multă îngrijorare în rândul populației consumatoare.

Din acest an, se pare că toți fermierii sunt obligați să întocmească un registru și un calendar al fertilizărilor, pe care au obligația să îl respecte și să îl prezinte specialiștilor care vin în control.

Referitor la acest subiect, specialiștii Camerei Agricole Dâmbovița spun că, atâta vreme cât se respectă regulile de folosire a acestor pesticide nu ar trebui să existe motive de îngrijorare.

Sunt două categorii de producători: producătorii mari, care respectă tehnologia, și producătorii mici, care sunt atât de săraci, că nu-și mai permit să dea îngrășminte. Deci, să nu avem nicio grijă că va fi exces de îngrășăminte la producția de piață. dacă ne referim la pesticide, sunt pesticide, cel puțin la momentul acesta, care dacă se respectă timpul de pauză, nu creează probleme. Vă dau un exemplu, pe fructele de anul trecut. Au venit cei de la inspecția fitosanitată și au luat probe de la mine și a ieșit rezidul de pesticide zero. Dacă se ține cont de perioada de pauză, nu sunt probleme. Pot interveni probleme cu pesticide aduse din țări din afara UE, care au alt regim față de noi.

Specialiștii APIA spun, însă, că modificările aduse în ceea ce privește registrul evidențelor utilizării nitraților înseamnă un semnal de alarmă. Se pare că, în baza unui protocol, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va fi notificată cu regularitate de Agenţia Fitosanitară referitor la fermierii care încalcă aceste cerinţe.

Se va constitui un grup de lucru şi vom primi cu regularitate de la Agenţia Fitosanitară notificări referitoare la fermierii care încalcă aceste cerinţe. Vom verifica în cadrul controalelor pe teren mai multe obiective legate de aceste cerinţe. Facem instruiri pe această temă, ne punem la punct şi noi şi vom aduce la cunoştinţa fermierilor ce trebuie să cunoască. Anul trecut aveam doar anumite zone vulnerabile la nitraţi pentru care agricultorii erau obligaţi să întocmească un registru şi un calendar al fertilizărilor. Anul acesta s-a revenit, fiecare fermier de la nivelul întregii ţări trebuie să întocmească aceste evidenţe şi sunt verificaţi. Concluzia pe care o putem trage este că şi la noi, şi la nivel naţional sunt motive de îngrijorare şi trebuie să avem grijă”, a declarat Oana Năstase, purtătorul de cuvânt al APIA Dâmboviţa.

Cercetătorii spun că o alternativă la utilizarea pesticidelor o reprezintă agricultura ecologică ce atinge o pondere din ce în ce mai mare în ultima perioadă din totalul agriculturii mondiale. De asemenea, se impune o serioasă monitorizare a utilizării şi a efectelor produse de pesticide, urmărindu-se cu precădere efectele ecotoxicologice ale acestora.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media