Zeci de turiști blocați, pompieri și jandarmi la dezsăpezire, după ce CJD a insistat ca drumurile sunt practicabile și vremea bună

Platoul montan dâmbovițean este complet izolat în acest moment, DJ 713 fiind închis, iar DJ 714, varianta veche de acces, pe Sanatoriu, este impracticabilă, blocată în mai multe locuri de căderi de zăpadă de pe versanți care au antrenat cu ele și copaci.

La baza DJ 714, poliția a instituit un filtru pentru a nu mai permite accesul mașinilor. Rămâne problema zecilor de turiști care sunt deja în munte. 20 de mașini au urcat aseară cu ajutorul jandarmilor, în spatele unor utilaje de deszăpezire ale SCLDP. Acum, însă, nu se mai poate și coborî. Mai multe mașini sunt blocate în zona Belvedere, iar 25 de turiști cazați la Horoabele spun că nu au apă și electricitate.

Mașini blocate în zona Belvedere , 26 ianuarie, ora 14:00

SCLPD este total depășit de situație deși spune că are 8 utilaje în munte. Însă, nu toate sunt potrivite pentru această zonă. Unele sunt utilaje mici, care nu fac față cantităților mari de zăpadă. În munte acționează însă pompieri și jandarmi. ISU “Basarab I” Dâmbovita acţionează pentru deblocarea/deszăpezirea DJ-714 (care face legatura intre DN71 – Cota 1000 si Platoul Montan Bucegi, pe la Sanatoriul Moroeni). La faţa locului acţionează un echipaj cu autofreza de zăpadă. Sunt prezenţi 7 pompieri care vor înainta spre porţiunea de drum blocată de câţiva copaci căzuţi pe carosabil. Freza ISU mai rămâne și ea blocată, înaintând greu din cauza stratului de gheață de sub zăpadă.

Peste tot acest haos se așterne comunicarea Consiliului Județean Dâmbovița. Instituția s-a luptat în comunicări, cu instituția competentă – Poliția Rutieră, dând impresia ca această din urmă vrea să închidă drumurile fără motiv. Realitatea a demonstrat că polițiștii au avut dreptate.

Pe 23 ianuarie, CJD deschidea, din vorbe,  DJ 713 “Consiliul Județean Dâmbovița a redeschis astăzi, 23 ianuarie 2019, DJ 713 Sinaia (DN 71) – Șaua Dichiului pentru circulația rutieră. Decizia a fost luată în condițiile în care, în zona montană dâmbovițeană, condițiile meteorologice s-au îmbunătățit, iar operatorul economic care efectuează lucrările de deszăpezire, respectiv SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, a reușit să degajeze zăpada de pe drumul în cauză.” A urmat o reacție imediată a IPJ care amendat instituția prin președințele CJD, Daniel Comăescu, pentru deschiderea drumului fără avizul poliției rutiere. 7250 de lei are de plătit instituția pentru un moft.

CJD a insisat și pe 24 ianuarie când a afirmat din nou că DJ 713 este deschis.   “Astăzi, 24.01.2019, în intervalul orar 11:00 – 13:30, specialiștii Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo au verificat sectorul de drum județean DJ 713, de la Cabana Dichiu și până la limita Județelor Dâmbovița și Prahova (km 8+500 – km 6+030), din punct de vedere al riscului producerii de avalanșe, constatându-se că acest risc nu există. Circulația rutieră se desfășoară în condiții corespunzătoare de iarnă, iar utilajele și echipamentele SCLDP Dâmbovița SA acționează, în permanență, pentru întreținerea, combaterea lunecușului și deszăpezirea sectorului de drum aparținând DJ 713.

În timpul acestor două comunicări, Dâmbovița se afla sub avertizare meteo de Cod Galben de ninsori și viscol.

Pe 25 ianuarie, CJD revine și “închide” drumul:  “Salvamontiștii dâmbovițeni care au participat alături de echipa CJD și LDP au reevaluat, în intervalul orar 21:00 – 23:00, sectoarele predispuse la producerea de avalanșe în zona Cabanei Dichiu, din cauza ninsorii abundente și a precipitațiilor mixte (lapoviță și ninsoare), constatându-se existența riscului de alunecare a unor suprafețe importante acoperite cu strat proaspăt de zăpadă. Astfel, în vederea evitării producerii de accidente, de comun acord, Consiliul Județean Dâmbovița, SC LDP SA și Serviciul Public Salvamont Salvaspeo au considerat necesară reînchiderea circulației rutiere pe DJ 713 – limită județ Dâmbovița cu județul Prahova (km 6 + 030) – Cabana Dichiu (km 8 +500). 

Între timp, turiștii încep să urce pe DJ 714. Pe 25 ianaurie, două familii au ajuns după 10 ore, ajutate de jandarmi și mașinile de deszăpezire.  În cursul zilei de 25 ianuarie încep și problemele pe DJ 714. O avalanșă a  blochat drumul în zona Orzea. În această dimineață, drumul este blocat în mai multe puncte. Nu se poate urca sau coborî din munte.

CJD revine și, astăzi, 26 ianuarie, dar de data aceasta sfătuiește turiștii să nu urce la munte: “Recomandăm turiștilor să nu facă deplasări astăzi și mâine în zona Padina – Peștera, întrucât stratul de zăpadă depus în cursul nopții de 25 spre 26 ianuarie a.c. este de 25 cm, adăugați unui strat deja existent de zăpadă. În plus accesul mașinilor în zonă ar îngreuna și mai mult intervenția utilajelor, care lucrează pentru degajarea părții carosabile.Totodată, recomandăm turiștilor deja aflați la munte să nu părăsească unitățile de primire din zona Padina-Peștera, până când partea carosabilă nu va fi degajată de zăpadă și de arborii căzuți. De altfel, salvamontiștii dâmbovițeni, împreună cu jandarmii și polițiștii au mers deja și au informat turiștii aflați în zonă cu privire la condițiile de trafic.

Contactat telefonic de Gazeta Dâmbovițe, președintele CJD Daniel Comănescu spune că instituția nu are ce să își reproșeze în modul în care a comunciat deschiderea și rdeschiderea căilor de acces. Acesta spune că singura vină o are vremea. Acesta mai spune și că nu le putea spune turiștilor să nu urce la munte. Evidet, însă, nimic nu îl obliga nici și să-i încurajeze, comunicând în contradictoriu cu IPJ Dâmbovița și IJJ Dâmbovița. În privința turiștilor, aceștia trebuie să aștepte. Președintele CJD speră că până mâine dimineață se va debloca DJ714, cu ajutorul unor freze trimise de CNAIR.

În munte, însă, situația e delicată. Se înaintează mai greu decât de credea, iar zăpada continuă să cadă de pe versanți.  Se acționează pentru aducerea turiștilor, în siguranță, la baza muntelui.


ValerianaGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Un gand despre “Zeci de turiști blocați, pompieri și jandarmi la dezsăpezire, după ce CJD a insistat ca drumurile sunt practicabile și vremea bună

  • 27 ianuarie 2019 at 5:47
    Permalink

    dacă Calcan, pardon, partidul o cere… pîrtieee!
    decît să sărăcească famiglia mai bine să moară… vremea, vinovatul de serviciu. 🙁

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro