TITU: Consiliul local a decis să nu cedeze cu titlu gratuit o suprafață pentru extinderea gropii de gunoi

Foto: Gropa de gunoi Titu

Neînțelegerile dintre ADI salubritate și Primăria Titu în privința transferului cu titlu gratuit din patrimoniul orașului a unei suprafețe de teren de 4,5 hectare, pentru extinderea gropii de gunoi prin construirea unei noi celule ecologice,  se adâncesc și vor fi tranșate, cel mai probabil, în instanță. Recent, Consiliul local al orașului Titu a respins un proiect de hotărâre cu privire la acest transfer. Doar cei patru consilieri PSD au votat în favoarea proiectului, cei 13 liberali (din care opt cu hârtia de excludere din partid în buzunar) s-au abținut. Pentru tranferul terenului este nevoie de 2/3 din votul consilierilor aleși. Consiliul local Titu a mai cedat, în 2005, o suprafață de 7 hectare, pe care se află actuală groapă de gunoi, însă această a ajuns la saturație. Astfel s-a ajuns la o nouă solicitare din partea CJD pentru mărirea suprafeței de depozitare a gunoiului.

Conducerea orașului cere gratuități pentru locuitorii urbei

Edilul șef al orașului Titu s-a exprimat, încă de anul trecut, împotriva cedării gratuite. Traian Niculae a încercat să obțină gratuitatea taxei de habitat pentru locuitorii orașului și o redevență pentru teren.


traian_niculae_gaestiNu suntem împotriva angajamentelor asumate de reprezentanţii Primăriei Titu la data constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, dar considerăm că, prin proiectul european iniţiat în anul 2004, nu putea fi prevăzută în niciun caz obligaţia oraşului Titu de a pune la dispoziţie, ulterior, tot cu titlu gratuit, alte suprafeţe de teren pentru extinderea rampei de gunoi actuale. Sunt de acord ca proiectul de gestionare integrată a deşeurilor să meargă mai departe, dar trebuie să existe facilităţi pentru locuitorii din Titu. Nu scrie nicăieri că am obligaţia să le mai dau alte 4,5 hectare.” a declarat Niculae, citat de gazetadetitu.ro.

Mai mult, în raportul de specialitate întocmit pentru proiectul de hotărâre se arată că firma care administrează groapa a împrejmuit și folosește, deja, terenul care abia acum este solicitat legal. „Pentru cele 7 hectare din 2005, li s-a aprobat un amplasament pe care nu l-au respectat. Nu au depăşit această suprafaţă de teren, dar au dus gunoaiele unde au vrut ei. Au ocupat un teren al Elsid şi unul al Primăriei. Dacă vor pierde proiectul european de gestionare integrată a deşeurilor, nu o vor face din vina mea, din vina Primăriei Titu, ci pentru că nu sunt în regulă. Au avut aprobat un amplasamnet şi au construit pe altul! Puteam aproba schimbul, dar nu gratuit. Consiliul Judeţean trebuie să înţeleagă că nu comandă la Titu. Ca autoritate locală, trebuie să luăm toate măsurile legale şi necesare pentru binele oraşului Titu” a mai precizat primarul orașului, conform aceleiași surse.

În județul Dâmbovița, sunt două gropi de gunoi ecologice, una la Titu și una la Aninoasa. Pentru că administrația locală din Aninoasa nu a mai avut teren disponibil, CJD va cumpăra teren, fiind în negocieri cu propriearii care vor să obțină prețul pieței pentru terenurile lor, nu cel oferit de consiliu.

Conducerea ADI Salubritate amenință cu exluderea din asociație

Refuzul de a ceda gratuit terenul ar putea aduce excluderea orașului Titu din ADI Salubritate, din Asociație făcând parte toate unitățile administrativ-teritoriale din județ. Asta dacă primarii celorlalte orașe vor vota în favoarea excluderii. Marin Antonescu, administratorul ADI Salubritate, a declarat pentru Gazeta Dâmboviței că „va propune ADI excluderea din asociație, suspendarea colectării şi depozitării și recuperarea banilor europeni cheltuiți la Titu„. Decizia le aparține, însă, colegilor primari.  Antonescu a fost prezent și la ședința de consiliu local în care a fost respinsă hotărârea de cedare a terenului, unde a exprimat un punct de vedere, cu care, însă, nu i-a convins pe consilieri sau pe edil.

Opinia sa a fost susținută doar de grupul PSD, care nu are decât patru membri: „Acest proiect nu trebuie blocat din cauza unor ambiții politice. Este vorba de un proiect de 26 milioane de euro, foarte util pentru județul Dâmbovița. Există riscul ca orașul Titu, prin consilul local și primar să suporte consecințe de natura juridică ce pot duce la sancțiuni de ordin financiar” a declarat liderul de grup, fostul viceprimar Vlad Oprea.

Liberalii au plâns pe umărul proiectului, după care l-au respins

Dacă atât primarul Nicolae, cât și opoziția PSD, au puncte de vedere pe care, deși diferite, și le susțin cu consecvență, în ogradă PNL e festival de bancuri Radio Erevan. Cu nici 24 de ore înainte de ședința de la Titu, Marius Caravețeanu liderul PNL își facea un titlu de glorie din faptul că anumite autorități i-ar fi cerut să întervină pe linie politică pentru a debloca situația și pentru a-l convinge pe Traian Niculae să cedeze terenul. „Cu toții sunt convins că sunteți conștienți ce ar însemna blocarea acestui proiect pentru județul Dâmbovița. Cu satisfacție aș putea spune am constatat că în zilele următoare, la ședința de Consiliu Local, se supune votului consilierilor îndemnul colegului nostru primar de a aproba acest transfer al suprafeței de teren aflată în imediata apropiere a gropii de gunoi, pentru extindere. Spun cu satisfacție că proiectul merge înainte, județul nu va avea de suferit„. Doar că în ciuda faptelor de vitejie ale șefului care a declarat proiectul salvat,  liberalii s-au abținut de la vot, abținerea fiind asimilată unui vot împotrivă.

 


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca